Σενάρια για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες ή ανασχηματισμό τροφοδοτεί η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να εγκλωβίσει την κλιμακούμενη λαϊκή δυσαρέσκεια, μπροστά στα νέα μέτρα που ετοιμάζεται να επιβάλει τους επόμενους μήνες. Εχοντας προσυπογράψει το αντιδραστικό «σύμφωνο ανταγωνιστικότητας», η κυβέρνηση αναζητάει τη φόρμουλα χειραγώγησης του λαού, για να αποφύγει εκτεταμένους τριγμούς στο αστικό πολιτικό σύστημα.
Κυβερνητικά στελέχη διαρρέουν ότι οι αποφάσεις της Εαρινής Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις 24 και 25 Μαρτίου θα «πυροδοτήσουν πολιτικές εξελίξεις». Αν και επίσημα η κυβέρνηση διαψεύδει τις πρόωρες κάλπες, στο παρασκήνιο αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο, ενώ συνεργάτες του πρωθυπουργού «αναλύουν» σειρά δημοσκοπήσεων που δείχνουν «μεγάλες απώλειες» των κυβερνητικών ποσοστών.
Η κυβερνητική προπαγάνδα, σε μια προσπάθεια αποπροσανατολισμού των λαϊκών στρωμάτων, συντηρεί δύο σενάρια ενόψει της Συνόδου Κορυφής.
Το πρώτο αφορά το ενδεχόμενο τα κράτη - μέλη της ΕΕ να αποδεχτούν τα
αιτήματα της ελληνικής κυβέρνησης να αποσυνδεθεί το ζήτημα της επιμήκυνσης αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ, αλλά και το θέμα της μείωσης των επιτοκίων δανεισμού, από το συνολικό ευρωπαϊκό πακέτο και ταυτόχρονα να τεθεί επί τάπητος το θέμα της επαναγοράς κρατικών ομολόγων από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης. Σ' αυτήν την περίπτωση, η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει τις αποφάσεις της ΕΕ σαν «καρότο» για να προωθήσει τα νέα σκληρά μέτρα, τα οποία θα συνοδεύουν τις ευνοϊκές για την πλουτοκρατία ρυθμίσεις για τα δάνεια και το χρέος.Το δεύτερο αφορά την ισχυρότατη πιθανότητα οι αξιώσεις της ελληνικής κυβέρνησης να ενταχθούν σε μια «λύση πακέτο» που θα βασίζεται πάνω στους κανόνες του «συμφώνου ανταγωνιστικότητας». Την παραπάνω εξέλιξη την έχει αποδεχτεί ήδη η κυβέρνηση (ο Γ. Παπανδρέου μετά τη συνάντησή του με την Αν. Μέρκελ τάχτηκε υπέρ της «συνολικής λύσης») και θα χρησιμοποιηθεί σαν νέο εκβιαστικό δίλημμα απέναντι στο λαό, με κυβερνητικά στελέχη να μην αποκλείουν να ζητηθεί η «νομιμοποίησή» του μέσα από πρόωρες εκλογές.
Στο ίδιο σκηνικό εντάσσεται και το ταξίδι που έχει προγραμματίσει ο πρωθυπουργός στο Παρίσι, προκειμένου να συναντήσει τον Γάλλο Πρόεδρο
Ν. Σαρκοζί. Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, το ταξίδι θα πραγματοποιηθεί λίγες μέρες πριν από την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 11 Μαρτίου, ή αμέσως μετά.
Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση επιχειρεί να προετοιμάσει το έδαφος για την επόμενη μέρα, με μοναδικό γνώμονα τη θωράκιση του αστικού πολιτικού συστήματος, μπροστά στη διεύρυνση της λαϊκής δυσαρέσκειας, με στόχο την υποταγή του λαού στα μέτρα που έχει ανάγκη η πλουτοκρατία. Είτε μέσω των εκλογικών σεναρίων, είτε του ανασχηματισμού, η κυβέρνηση ουσιαστικά κρούει τον «κώδωνα του κινδύνου» για το σύνολο του αστικών κομμάτων.
Συναίνεση για να συντριβεί ο λαός
Τους αντιδραστικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης επιβεβαίωσε με συνέντευξή του στην εφημερίδα «Τα Νέα», ο υπουργός Εσωτερικών Γ. Ραγκούσης, ο οποίος κάνει λόγο για «συνταγματικές ρυθμίσεις ώστε καμία κυβέρνηση στο μέλλον - τύπου Καραμανλή - να μην καταστρέψει τη χώρα υπερχρεώνοντάς την». Με άλλα λόγια, να συνεχιστεί επ' αόριστον η λιτότητα και ο σφαγιασμός των εργασιακών δικαιωμάτων και με συνταγματική κατοχύρωση, με στόχο τη διασφάλιση των συμφερόντων της ευρωπαϊκής και εγχώριας πλουτοκρατίας.
Ο υπουργός Εσωτερικών, αφού αρχικά απορρίπτει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, αναφερόμενος στη Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου σημειώνει με νόημα: «Μετά τη Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου, όπου θα ξεκαθαρίσει η πρώτη επίσημη τοποθέτηση της ΕΕ, θα είναι η ώρα που η Ελλάδα επιτέλους θα πρέπει με όρους εθνικής ευθύνης και συναίσθησης της ιστορικής σημασίας των στιγμών να πάρει τις αποφάσεις της για το πρόβλημα του χρέους της. Αλλά πρέπει να ξεκαθαρίσουν όλοι μια αλήθεια: το πρόβλημα του χρέους δεν είναι του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης. Είναι πρόβλημα όλων των κομμάτων, όλης της κοινωνίας, όλων των πολιτών, είναι πρόβλημα της Ελλάδας».
Η κυβέρνηση, επί της ουσίας, επιζητά ακόμα πιο ανοιχτή συναίνεση ανάμεσα στα αστικά πολιτικά κόμματα, ώστε να βάλουν πλάτη για την προώθηση των αντιδραστικών μέτρων. Το επόμενο διάστημα, ο υπουργός Οικονομικών θα επιδιώξει συναντήσεις με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων. Ατυπες συναντήσεις θα πραγματοποιήσει και ο πρωθυπουργός με υπουργούς της κυβέρνησης, ζητώντας τους να επιταχύνουν τους ρυθμούς των διαρθρωτικών ανατροπών, στο φόντο και των σεναρίων για ανασχηματισμό.
Στελέχη της κυβέρνησης δεν αποκλείουν «ευρύ ανασχηματισμό» από τον Γ. Παπανδρέου «φωτογραφίζοντας» κυρίως αλλαγές στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Τους γενικότερους σχεδιασμούς της κυβέρνησης αναμένεται να παρουσιάσει ο πρωθυπουργός στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, την ερχόμενη Παρασκευή.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου