Σε νέα φάση περνάει η προσπάθεια της κυβέρνησης να ποινικοποιήσει συνολικά την πολιτική δράση και να τρομοκρατήσει τους μετανάστες απεργούς πείνας που βρίσκονται στο κτίριο της Υπατίας. Χτες, ο Εισαγγελέας Εφετών Σπ. Μουζακίτης, μετά την ολοκλήρωση των ερευνών για την παραμονή των μεταναστών στη Νομική, ζήτησε την ποινική δίωξη του πρύτανη Θεοδόση Πελεγρίνη, για παράβαση καθήκοντος και 8 μελών της «Επιτροπής Αλληλεγγύης» για διατάραξη οικιακής ειρήνης και διακεκριμένες φθορές.
Με την κατηγορία της «διατάραξης οικιακής ειρήνης», ο εισαγγελέας ζητάει να διωχθούν και οι μετανάστες απεργοί πείνας, οι οποίοι συνεχίζουν τον αγώνα τους για 32η μέρα, και πλέον είναι καθημερινά τα κρούσματα εξάντλησης και
λιποθυμιών, με τους κινδύνους για την ίδια τους τη ζωή να πολλαπλασιάζονται.Ξεπερνώντας κάθε όριο, παράλληλα με την άσκηση ποινικών διώξεων, η κυβέρνηση κάνει επίδειξη αδιαλλαξίας και αυταρχισμού απέναντι στους μετανάστες και επιχειρεί με νομικά τερτίπια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και να εκτονώσει την κατάσταση. Ο υπουργός Εσωτερικών, Γ. Ραγκούσης, προχώρησε χτες σε δηλώσεις στα ΜΜΕ για να καλέσει τους μετανάστες «να σταματήσουν την απεργία πείνας, δεδομένου ότι ούτε πρόκειται ούτε μπορεί να γίνει καμία απολύτως διακριτική μεταχείριση, καμία απολύτως εξαίρεση».
Ο ίδιος κάλεσε και όσους «ενθαρρύνουν και στηρίζουν τους απεργούς πείνας, οδηγώντας τους ουσιαστικά σε έναν κίνδυνο για την ίδια τους τη ζωή, σε έναν κίνδυνο πραγματικό, να αντιληφθούν ότι είναι αδύνατο για την Ελλάδα να προβεί σε μαζικές νομιμοποιήσεις».
Ο υπουργός ξεκαθάρισε πως «για την κυβέρνηση είναι μονόδρομος η εφαρμογή του υφιστάμενου νομικού πλαισίου». Πρόκειται για το νόμο Ν. 3907 (άρθρο 24) που δίνει τη δυνατότητα στην αστυνομία, με αιτιολογημένη απόφασή της, να αναβάλει, σε ατομικό επίπεδο, για ένα μόλις εξάμηνο και με δυνατότητα ανανέωσης την απέλαση κάποιου μετανάστη, εφόσον συντρέχουν λόγοι που αφορούν στη «φυσική ή διανοητική κατάσταση του υπηκόου τρίτης χώρας» ή σε «τεχνικούς λόγους, όπως είναι η έλλειψη μέσων μεταφοράς ή η έλλειψη δυνατότητας απομάκρυνσης, λόγω αντικειμενικής αδυναμίας διαπίστωσης της ταυτότητας».
Είναι φανερή η προσπάθεια της κυβέρνησης να οχυρωθεί πίσω από τους αντιμεταναστευτικούς νόμους που η ίδια ψήφισε, για να κρύψει την απουσία πολιτικής βούλησης να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα των απεργών, αλλά και την απάνθρωπη στρατηγική που συνυπηρετεί με την ΕΕ απέναντι στους μετανάστες.
Απαντώντας στις αιτιάσεις Ραγκούση, οι μετανάστες, σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, τόνισαν ότι το υφιστάμενο πλαίσιο επιτρέπει στην κυβέρνηση να ικανοποιήσει το επείγον αίτημα της απεργίας, που είναι η νομιμοποίηση των απεργών. Συμπλήρωσαν ακόμα ότι δεν έκαναν απεργία πείνας για να πάρουν ένα καθεστώς αντίστοιχο με αυτό της «ροζ κάρτας», το οποίο θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν «με δυο φωτογραφίες κι ένα παράβολο», όπως είπαν.
Στη Θεσσαλονίκη
Για 32η μέρα συνεχίζουν την απεργία πείνας και οι 50 μετανάστες στον 7ο όροφο του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης. Λαμβάνουν μόνο νερό, αλάτι και μικρή ποσότητα ζάχαρης, ενώ μέρα με τη μέρα η υγεία τους απειλείται με μη αναστρέψιμες βλάβες. Οι 3 από τους 5 μετανάστες που το απόγευμα της Τρίτης μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία, έπειτα από λιποθυμικά επεισόδια, συνεχίζουν να νοσηλεύονται. Χτες ένας ακόμη παρουσίασε λιποθυμικό επεισόδιο και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου».
Οπως καταγγέλθηκε από συνοδούς των τριών απεργών πείνας που νοσηλεύονται στον Αγιο Δημήτριο, εργαζόμενοι του νοσοκομείου τους πήγαν φαγητό, παρά τις σαφείς διευκρινίσεις τους ότι αρνούνται την οποιαδήποτε σίτιση. Συγκεκριμένα, καταγγέλλουν ότι η προϊσταμένη της Β' Παθολογικής Κλινικής τους ανέφερε ότι εκτελεί εντολή του διευθυντή για παροχή φαγητού στους απεργούς πείνας και έκθεση (του φαγητού) για μισή ώρα στο χώρο τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου