Η κυβέρνηση αξιοποιεί την παρουσία 250 μεταναστών στη Νομική, για να ανοίξει θέμα ασύλου και καταστολής ενώ επιδιώκει - με τη βοήθεια της ΝΔ και του ΛΑ.Ο.Σ. - να καλλιεργήσει ρατσιστικά αντανακλαστικά.
Η εξασφάλιση αξιοπρεπών συνθηκών διαβίωσης και η επίλυση των δίκαιων αιτημάτων των μεταναστών που βρίσκονται στο υπό ανακαίνιση κτίριο της Νομικής, μακριά απ' τα «παιχνίδια» εκμετάλλευσής τους από διάφορες πλευρές, είναι η μοναδική λύση που εξασφαλίζει στοιχειωδώς την ανθρώπινη διαβίωσή τους στη χώρα μας.
Αντί για τα παραπάνω έχει στηθεί ένα τυχοδιωκτικό «παιχνίδι» που αξιοποιεί τους μετανάστες για να ενταθεί η κρατική καταστολή, ενώ αφήνει και τους ίδιους έκθετους σε κάθε είδους αντιδραστικούς μηχανισμούς και φορείς που έχουν «αφηνιάσει», «ξεσπώντας» σε ρατσιστικά παραληρήματα. Με αφορμή το συγκεκριμένο γεγονός «άνοιξε» και πάλι θέμα ασύλου, στο οποίο συνεισέφεραν και αυτοί που οδήγησαν τους μετανάστες στο υπό ανακαίνιση κτίριο της Νομικής.
Οι 250 μετανάστες από το Μαρόκο, την Τυνησία, την Αλγερία, το Αφγανιστάν και το Πακιστάν μεταφέρθηκαν από την Κρήτη στη Νομική της Αθήνας, την Κυριακή το βράδυ (ακόμα 50 στάλθηκαν σε αίθουσα του ΕΚ Θεσσαλονίκης), και ξεκίνησαν από χτες απεργία πείνας, ζητώντας τη νομιμοποίησή τους. Την οργάνωση της μεταφοράς τους στη Νομική εμφανίστηκαν να έχουν αναλάβει το Δίκτυο για τα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα και το Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών, συμβάλλοντας αντικειμενικά σε τυχοδιωκτικά παιχνίδια σε βάρος των μεταναστών και του ασύλου.
Απ' τις 18 του Γενάρη
Η υπόθεση, τουλάχιστον όσον αφορά στην παρουσία των μεταναστών στη Νομική, ξεκίνησε απ' τις 18 του Γενάρη, σύμφωνα με ανακοίνωση της Κοσμητείας της Νομικής Σχολής. Η Κοσμητεία αναφέρει ότι τότε της διατυπώθηκε «αίτημα του μέλους του Δικτύου κ. Σανταμούρη, για την παραχώρηση χώρου της Σχολής σε ομάδα μεταναστών από τα Χανιά, των οποίων η άδεια παραμονής είχε λήξει». Η Κοσμητεία απέρριψε το αίτημα, «πρότεινε όμως διάφορους τρόπους προκειμένου να βοηθηθούν οι μετανάστες, όπως νομική συνδρομή, αναζήτηση εναλλακτικών χώρων παραμονής των μεταναστών εκτός Σχολής κλπ. Οι προτάσεις αυτές δεν έγιναν δεκτές από τον εκπρόσωπο του Δικτύου και αργότερα από άλλους από τους οργανωτές (Δίκτυο προστασίας των Δικαιωμάτων των Μεταναστών)». Ο κοσμήτορας της Νομικής και ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθήνας ζήτησαν απ' τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη «την συνδρομή της Αστυνομίας προκειμένου να μην γίνει εφικτή η κατάληψη του κτιρίου».
Η Κοσμητεία μετά τα γεγονότα αποφάσισε αναστολή λειτουργίας του κτιρίου από χτες μέχρι την Παρασκευή. Με την απόφαση αυτή δημιουργείται μια τεχνητή αντιπαράθεση φοιτητών - μεταναστών, μπροστά και στο θέμα της εξεταστικής. Η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Αθήνας, σε ανακοίνωσή της, κάλεσε την «πολιτεία να συμβάλει άμεσα στην επίλυση του προβλήματος για το οποίο δεν ευθύνεται το Πανεπιστήμιο, και να φροντίσει να χορηγήσει ασφαλή χώρο για τη φιλοξενία των μεταναστών όσο θα διαρκέσει η εξέταση των αιτημάτων τους».
Ευθεία βολή κατά του ασύλου
Χτες η κυβέρνηση απέκλεισε την πιθανότητα νομιμοποίησης των μεταναστών, εφαρμόζοντας την αντιμεταναστευτική πολιτική της ΕΕ και δύο υπουργοί της, στην ουσία, ζήτησαν άρση του ασύλου. Η υπουργός Παιδείας, Α. Διαμαντοπούλου, είπε ότι οι «πρυτανικές αρχές οφείλουν ως έχουν, εκ του νόμου, να πάρουν την πρωτοβουλία, να υπερασπιστούν την ακαδημαϊκή λειτουργία. Οι νόμοι πρέπει να εφαρμοστούν με τη συνδρομή όλων των οργάνων της πολιτείας, ώστε να σταματήσει αυτή η απαράδεκτη κατάσταση». Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρ. Παπουτσής, στο ίδιο μήκος κύματος, είπε ότι οι πανεπιστημιακές αρχές «έχουν την αποκλειστική ευθύνη και αρμοδιότητα να εκτιμήσουν τις δυνατότητες της πανεπιστημιακής κοινότητας και με απόφαση των αρμοδίων οργάνων να ζητήσουν τη συνδρομή των εισαγγελικών και αστυνομικών αρχών, όπως ορίζει ο νόμος του κράτους». Το υπουργείο Εσωτερικών, σε ανακοίνωσή του, χαρακτηρίζει «ακραίο» το αίτημα της γενικής νομιμοποίησης και σημειώνει ότι «δεν υπάρχει καμία πρόθεση και κανένα περιθώριο μαζικής και αδιάκριτης νομιμοποίησης αλλοδαπών που έχουν εισέλθει και διαμένουν παράνομα στη χώρα».
Σύμφωνα, εξάλλου, με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Χρ. Παπουτσή, ο Γ. Παπανδρέου ζήτησε χτες «να ληφθούν όλα τα μέτρα και να αποδοθούν οι ευθύνες», ενώ ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντ. Σαμαράς, δήλωσε: «Σήμερα, όλα τα γεγονότα δείχνουν ότι η μόνη λύση είναι η κατάργηση του ασύλου, ενός θεσμού που έχει ξεπεραστεί. Πρέπει να καταργηθεί».
Εκμετάλλευση του ζητήματος
Στην αξιοποίηση του ζητήματος πήρε μέρος και η ΝΔ με Ερώτηση του Θ. Νάκου, όπου γίνεται λόγος για «πρωτοφανή αδράνεια» και «εκατοντάδες παράνομους μετανάστες στη Νομική». Ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ ζήτησε απ' την κυβέρνηση να εφαρμόσει το νόμο, «απομακρύνοντας τους καταληψίες από τους χώρους του Πανεπιστημίου Αθηνών και ελέγχοντας το νόμιμο της παραμονής τους στη χώρα». Ο ΛΑ.Ο.Σ. «ξεσάλωσε» και ο Γ. Καρατζαφέρης δήλωσε: Οι μετανάστες «έκαναν επίδειξη ισχύος και δυνάμεων. Η κυβέρνηση υποχρεούται να βρει τον τρόπο να τους πετάξει έξω σήμερα»! Ο Συνασπισμός προσπαθεί να εμφανιστεί υπερασπιστής των μεταναστών, ξεχνώντας, όμως, ότι οι ευρωβουλευτές του, λίγα χρόνια πριν, έκαναν καταγγελίες για τη μη εφαρμογή των αντιδραστικών - αντιμεταναστευτικών οδηγιών της ΕΕ. Η Δημοκρατική Αριστερά, σε κυβερνητική γραμμή, υποστήριξε ότι το άσυλο μετατρέπεται «σε χώρο υποτιθέμενης προστασίας οποιασδήποτε κοινωνικής ή πολιτικής ομάδας επιθυμεί να διαμαρτυρηθεί ή να διεκδικήσει κάποιο αίτημα».
Οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα δεν πρέπει να παραπλανηθούν από τα κηρύγματα μίσους των δυνάμεων που συγκαλύπτουν τις αιτίες της μετανάστευσης, τις ευθύνες και τις επιδιώξεις της ΕΕ. Αυτοί, εκτός άλλων, εξυπηρετούν τα μεγάλα συμφέροντα όσων τους εκμεταλλεύονται και επιθυμούν να είναι όμηροι σε καθεστώς παρανομίας και διώξεων.
ΑπάντησηΔιαγραφή