Σελίδες

3 Δεκ 2010

ΓΙΑΝΝΕΝΑ Τα πάντα θυσιάζονται στο βωμό του κέρδους

Ανακοίνωση της ΝΕ Ιωαννίνων του ΚΚΕ με αφορμή τις πλημμύρες και τις κατολισθήσεις στο νομό Ιωαννίνων
Την ανυπαρξία αντιπλημμυρικών υποδομών, της πολιτικής πρόληψης ενός ολοκληρωμένου μακρόπνοου σχεδιασμού με σχετικές γεωλογικές μελέτες, ανθρώπινο δυναμικό, τεχνικό εξοπλισμό και κρατική χρηματοδότηση για τη δημιουργία των κατάλληλων εκείνων έργων που θα προφυλάσσουν τους κατοίκους και θα ελαχιστοποιούν τους κινδύνους από τα φυσικά φαινόμενα, καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της η ΝΕ Ιωαννίνων του ΚΚΕ με αφορμή τα σοβαρά και εκτεταμένα προβλήματα που προκάλεσαν οι βροχοπτώσεις στο νομό το προηγούμενο διάστημα.
«Η επανάληψη, σημειώνει, των μόνιμων τραγικών αποτελεσμάτων, που υπάρχει μετά από κάθε βροχόπτωση, επιβεβαιώνει ότι η ανθρώπινη ζωή, το βιος των κατοίκων και γενικά ο τρόπος που διαβιώνει ο λαός, θυσιάζεται στο βωμό των κερδών του κεφαλαίου και στην πολιτική που το υπηρετεί.
Η έλλειψη γεωτεχνικών μελετών σχετικά με τις οικιστικές ζώνες μαζί με τη δημιουργία των κατάλληλων εκείνων έργων που θα προφύλασσαν τους κατοίκους αποκαλύπτει για άλλη μια φορά τη γύμνια των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Επίσης, των ντόπιων αιρετών τους (Καχριμάνης - Αργύρης, Φίλιος - Γκόντας) που αρκούνται σε μια διαχειριστική λογική, ενώ ως κύρια αιτία επικαλούνται τις έντονες βροχοπτώσεις και την ιδιομορφία του εδάφους. Κι αυτό, σε μια περιοχή όπως τα Γιάννενα όπου και συχνές και μεγάλης διάρκειας βροχοπτώσεις υπάρχουν, ενώ οι γεωλογικές συνθήκες επιβάλλουν τη διεξαγωγή των κατάλληλων επιστημονικών μελετών και των αναγκαίων τεχνικών έργων, για να ελαχιστοποιούνται οι κίνδυνοι ανάλογων καταστροφών».
«Τα αντιπλημμυρικά έργα συνεχίζει η ΝΕ Ιωαννίνων του ΚΚΕ είναι μηδαμινά σε σχέση με τα απαιτούμενα, είναι αποσπασματικά και δεν εντάσσονται σε ένα ενιαίο δεσμευτικό πρόγραμμα με μακροχρόνιο ορίζοντα. Οι δημόσιες επενδύσεις κατευθύνονται σε έργα που επιβάλλονται και εξυπηρετούν τις πολυεθνικές και όχι τις λαϊκές ανάγκες. Αναφορές στο κόστος των έργων αναδεικνύουν την αδιαφορία για τη ζωή και την περιουσία των εργαζομένων, όταν οι καταστροφές είναι πολλαπλάσιες από τις δαπάνες για
αντιπλημμυρική προστασία.
Το ανθρώπινο δυναμικό και ο τεχνικός εξοπλισμός στους αρμόδιους φορείς και οργανισμούς είναι ελάχιστος, ενώ το κράτος αποποιείται των ευθυνών του.
Οσο συνεχίζεται αυτή η πολιτική, καταλήγει η ΝΕ Ιωαννίνων του ΚΚΕ, οι καταστροφές θα επαναλαμβάνονται, ο λαός με τη ζέστη θα ασφυκτιά και θα καίγεται, με το σεισμό θα βλέπει ερείπια, με τις βροχές θα πνίγεται. Οι μαζικοί φορείς των εργαζομένων, οι επιστημονικοί σύλλογοι και φορείς, η αγωνιζόμενη Τοπική Διοίκηση είναι ανάγκη να αναλάβουν ουσιαστικές πρωτοβουλίες και δράση».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου