Σελίδες

23 Ιουλ 2010

Η Χάγη «νομιμοποιεί» το προτεκτοράτο Επιβεβαιώνεται ο ρόλος του ως οργάνου των ιμπεριαλιστών

Στη νομιμοποίηση των ιμπεριαλιστικών παρεμβάσεων και στην κάλυψη της δράσης των αποσχιστικών δυνάμεων προχωρά ουσιαστικά το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, αφού, με χτεσινή του απόφαση, καλύπτει τη μονομερή κήρυξη ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου, το οποίο, το Φλεβάρη του 2008, ανακοίνωσε την απόσχισή του από τη Σερβία. Αυτό προκύπτει από τη νομικώς μη δεσμευτική (γνωμοδοτική) απόφαση του Σώματος, που ελήφθη με 10 ψήφους υπέρ και 4 κατά, και επήλθε έπειτα από αίτημα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και της Σερβίας, το φθινόπωρο του 2008...
«To διεθνές δίκαιο δεν περιλαμβάνει απαγόρευση πάνω στις διακηρύξεις ανεξαρτησίας και ως εκ τούτου η (μονομερής) κήρυξη ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου δεν παραβιάζει το γενικό διεθνή νόμο», ανακοίνωσε χαρακτηριστικά ο Ιάπωνας δικαστής Χισάσι Οουάντα...
Η πλειοψηφία των δικαστών της Χάγης, υπακούοντας έτσι στους πολιτικούς προϊσταμένους τους, τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και των ΗΠΑ, των δυνάμεων, δηλαδή, που διέλυσαν την πρώην Γιουγκοσλαβία, έδωσαν με αυτόν τον τρόπο ένα ακόμη «κάλυμμα» στην ηγεσία του Κοσσυφοπεδίου, παρά το γενικότερο φόβο η απόφασή τους να ρίξει λάδι στη φωτιά παλιών και νέων αποσταθεροποιητικών κινήσεων που καταγράφονται σε διάφορα σημεία του πλανήτη (Νότια Οσετία, Ναγκόρνο Καραμπάχ, κατεχόμενα Κύπρου, Χώρα των Βάσκων στην Ισπανία, κλπ.).
Η συγκεκριμένη απόφαση - γνωμοδότηση είναι πιθανό να δρομολογήσει ένα ντόμινο αναγνώρισης του προτεκτοράτου από δεκάδες χώρες, που παρά τις πιέσεις που ασκούσαν οι ΗΠΑ μέχρι σήμερα επιφυλάσσονταν. Ανάμεσά τους δεν αποκλείεται να βρεθεί και η Ελλάδα, με δεδομένο ότι κατά καιρούς υπήρξαν έντονες φήμες ότι η κυβέρνηση Παπανδρέου είναι πιθανό να αναγνωρίσει την «ανεξαρτησία» του προτεκτοράτου.
Πάντως, η απόφαση δε νομιμοποιεί απλά τον αυθαίρετο περιορισμό της εδαφικής οντότητας της Σερβίας, αλλά στην πραγματικότητα θέτει στο στόχαστρο του κάθε ιμπεριαλιστή, ανάλογα, βεβαίως, με τον εκάστοτε συσχετισμό δυνάμεων, την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα οποιασδήποτε «μη αρεστής» και ανυπάκουης, στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, χώρας.
Πριν τη γνωστοποίηση της απόφασης, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είχε επικοινωνήσει με τον Σέρβο Πρόεδρο Μπόρις Τάντιτς προφανώς για να τον προετοιμάσει «ψυχολογικά», αλλά και για να του «υπενθυμίσει» ανάμεσα στα άλλα ότι α) οι ΗΠΑ επιβεβαιώνουν την υποστήριξή τους σε ένα «πολυεθνοτικό, δημοκρατικό» Κοσσυφοπέδιο, β) σημειώνουν την «προσήλωσή τους» στην «εθνική κυριαρχία» του προτεκτοράτου, γ) απαιτούν από το Βελιγράδι να «συνεργαστεί εποικοδομητικά» για την επίλυση «πρακτικών ζητημάτων» με την Πρίστινα.
Ο πρώτος ξένος ηγέτης που έσπευσε να ταχθεί υπέρ της απόφασης ήταν ο Αλβανός πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα, που την χαρακτήρισε «απόφαση ιστορική που συμβάλλει στη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στα Βαλκάνια».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου