Σελίδες

8 Ιουν 2010

Απόλυτη συμφωνία να εφαρμοστεί το μνημόνιο

Θέλουν οι εργαζόμενοι να διαλέξουν μεταξύ επιδόματος εξαθλίωσης και επιδόματος φτώχειας, σχολιάζει το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

Στην τακτική του σκωτσέζικου ντους, πότε καυτό πότε κρύο, επιδίδονται κυβέρνηση και Ευρωπαϊκή Ενωση για να επιβάλουν αυτά που έχουν συναποφασίσει μαζί και με το ΔΝΤ για το Ασφαλιστικό. Δίνοντας συνέχεια στο επικοινωνιακό τους παιχνίδι με νέες δηλώσεις και επιστολές επιχειρούν να αποπροσανατολίσουν και να κάμψουν τις αντιστάσεις των εργαζομένων. Την ίδια στιγμή, είτε στην Αθήνα, είτε στις Βρυξέλλες, το μήνυμα είναι σαφές: Θα εφαρμοστεί ό,τι προβλέπεται στο μνημόνιο.

Ετσι σε δήλωσή του στο «Βήμα της Κυριακής» ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Α. Αλταφάζ υποστηρίζει πως «πουθενά στο μνημόνιο δεν αναφέρεται ότι οι συντάξεις θα πρέπει να κοπούν στο μισό», πως πρόκειται περί παρανόησης και επαναλαμβάνει ότι το μνημόνιο προβλέπει ετήσιο ποσοστό αναπλήρωσης κατά μέσο όρο 1,2%, το οποίο στην 40ετία οδηγεί σε μέσο ποσοστό αναπλήρωσης σε 48%, προσθέτει μάλιστα ότι σε αυτό το ποσοστό θα προστεθεί η «βασική σύνταξη την οποία δεν έχουμε αμφισβητήσει».

Τη δήλωση αυτή έσπευσε να αξιοποιήσει το υπουργείο Εργασίας, το οποίο με ανακοίνωσή του χαρακτηρίζει «θετικότατη εξέλιξη» τη θέση αυτή και πως «αυτή είναι η ορθή και ακριβής ερμηνεία του μνημονίου» και ως εκ τούτου «οι παρεξηγήσεις που δημιουργήθηκαν ξεκαθαρίζονται οριστικά».

Την ίδια στιγμή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής δήλωνε χτες ότι δε «θα περικοπεί καμία σύνταξη στο 48% και θα φανεί και από το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί σύντομα...». Προφανώς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξέχασε ότι το ασφαλιστικό νομοσχέδιο έχει ήδη παρουσιαστεί από το υπουργείο Εργασίας στις 10 Μάη, αφού εγκρίθηκε πρώτα από το υπουργικό συμβούλιο...

Βέβαια, όλα τα παραπάνω δεν έχουν την παραμικρή αξία. Και οι δύο αναπαράγουν το ίδιο προπαγανδιστικό παιχνίδι και οι δύο επιδιώκουν αυτό που ο εκπρόσωπος της ΕΕ, στην ίδια δήλωση, σημείωνε: «Πρωταρχικός στόχος του μνημονίου» είναι να «διασφαλιστεί η διατηρησιμότητα των δημόσιων οικονομικών» και ότι «για την επίτευξη αυτού του στόχου το μνημόνιο καθορίζει λεπτομέρειες για μια σειρά θέματα που θα συμβάλουν στη μείωση των δαπανών για τις συντάξεις...». Και βέβαια οι εργαζόμενοι δε θα τους πούνε και «ευχαριστώ» γιατί το μαχαίρι στις συντάξεις αντί για 50% τις κόβει κατά 40%. Δε θα τους ευχαριστήσουν ούτε θα συμβιβαστούν με το γεγονός ότι πέρα από τη δραματική συρρίκνωση τους υποχρεώνουν να δουλεύουν 40 χρόνια, ότι επιβάλλουν ποινή 6% για κάθε έτος αποχώρησης πριν το 65ο, ότι καταργούνται τα ΒΑΕ, ότι παγώνουν και οι σημερινές μίζερες συντάξεις. Αυτό που πρέπει να κάνουν είναι να δυναμώσουν την πάλη τους για ασφαλιστικά δικαιώματα αντίστοιχα του πλούτου που παράγουν.

Απίστευτο το θράσος τους

Σε σχόλιό του που δημοσίευσε την περασμένη Κυριακή, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

«Η κυβέρνηση μαζί με τους συμμάχους της, ΕΕ και ΔΝΤ, υποτιμούν τη νοημοσύνη του λαού. Με απίστευτο θράσος λένε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα: Θα δουλεύεις τουλάχιστον για 40 χρόνια αδιαλείπτως για να λάβεις ένα επίδομα αντί για σύνταξη που δεν θα είναι το 50% της σημερινής σύνταξης αλλά το 60%!

Ο λαός μπορεί να εμποδίσει και να ανατρέψει τα σχέδιά τους μόνο με οργανωμένο αγώνα διαρκείας, διεκδικώντας σύνταξη στα 55 για τις γυναίκες, στα 60 για τους άνδρες και κατώτερη σύνταξη 1.120 ευρώ, σύγχρονες δωρεάν παροχές Υγείας. Με τη δική του συμμαχία να παλέψει για το δρόμο ανάπτυξης που θα ικανοποιεί τις δικές του ανάγκες και όχι τα κέρδη των μονοπωλίων».

Νωρίτερα, το περασμένο Σάββατο, με άλλο του σχόλιο το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημείωνε:

«Η κυβέρνηση, ενώ έχει συμφωνήσει και προωθεί το μνημόνιο που προβλέπει δραστική αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, κατάργηση της σύνταξης και αντικατάστασή της με προνοιακό επίδομα, επιχειρεί με κόλπα να πείσει τους εργαζόμενους να τα καταπιούν. Γι' αυτό επιχειρεί να μεταφέρει τη συζήτηση στο αν η σύνταξη πρέπει να αντικατασταθεί με επίδομα φτώχειας ή με επίδομα εξαθλίωσης.

Οι εργαζόμενοι πρέπει να απαντήσουν με ενιαίο ταξικό μέτωπο. Καμιά αποδοχή του αντιδραστικού μνημονίου, των άγριων θυσιών για να προστατευθούν τα κέρδη των μεγαλοεπιχειρηματιών. Αντεπίθεση για σύγχρονα λαϊκά δικαιώματα, για την ανατροπή του μνημονίου και της αντιλαϊκής πολιτικής».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου