Σελίδες

19 Μαΐ 2012

Ιμιτασιόν

 Αρχές δεκαετίας τού '80. Η ώρα τού ΠαΣοΚ, του Ανδρέα Παπανδρέου και της "Αλλαγής". Η ώρα που δικαιώθηκαν οι αγώνες τού λαού για σοσιαλισμό. Πράγματι, ο Ανδρέας τα άλλαξε όλα:
- Έβαλε την δεξιά στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας. Κάποιοι κακοήθεις λένε πως ξέχασε να κλειδώσει εκείνο το ρημάδι το χρονοντούλαπο αλλά δεν θα ασχοληθώ τώρα με την μιζέρια τους.
- Ο λαός πήρε την εξουσία στα χέρια του. Ελπίζω ότι δεν έχει λησμονηθεί το εμβληματικό σύνθημα "το ΠαΣοΚ στην κυβέρνηση, ο λαός στην εξουσία".
- Κατάργησε την καραμανλικής εμπνεύσεως ενισχυμένη αναλογική (ένα εκλογικό σύστημα που φαλκίδευε την δημοκρατία κι αλλοίωνε την λαϊκή εντολή) και στην θέση της έφερε ένα "σύστημα απλής αναλογικής", εμπνεύσεως Κουτσόγιωργα.

Εκλογές. Ποιος φοβάται τι;


Οι νέες εκλογές δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Ήταν μια αναγκαστική διαδικασία μεταμόρφωσης του παλιού δικομματικού πολιτικού συστήματος που έχασε κάθε αξιοπιστία στα μάτια του λαού με κύρια ενοχή την χρεοκοπία και το ξεπούλημα λαού και χώρας ως λύση στο έγκλημά του.

Στο νέο πολιτικό σκηνικό η άρχουσα τάξη κάνει αγωνιώδεις προσπάθειες να αντικαταστήσει τον παλιό αστικό δικομματισμό με νέο δικομματισμό αλλάζοντας ετικέτες και ονόματα αλλά αφήνοντας το περιεχόμενο ίδιο.

Ο στόχος της διαμόρφωσης δυο πόλων με αστική κεντροδεξιά και  αστική μικροαστική κεντροαριστερά με κεντρικούς φορείς τη ΝΔ και το ΣΥΡΙΖΑ είναι πλέον φανερός. Το πρόβλημα τους είναι η αστάθεια και των δύο πόλων ως προς το εσωτερικό τους και η σταθεροποίηση ώστε να αποτελέσουν αξιόπιστους διαχειριστές του συστήματος.

Η μεν ΝΔ φέρει βαρύ το φορτίο της πρότερης πολιτικής της η οποία απορρίπτεται εμφανώς από τη πλειοψηφία του λαού ο δε ΣΥΡΙΖΑ αδυνατεί να παρουσιάσει εγγυήσεις στην άρχουσα τάξη και στην ΕΕ ότι μπορεί να διαχειριστεί την κατάσταση χωρίς κλυδωνισμούς.

Επικίνδυνη προπαγάνδα


Προχτές το πρωί ο Θ. Πάγκαλος φιλοξενούνταν στην εκπομπή του ΣΚΑΪ και ξεδίπλωνε την «αριστεροσύνη» του επικαλούμενος ότι προέρχεται από το ΚΚΕ και περιγράφοντας τη μετέπειτα πορεία του για να δείξει ότι είναι ένας συνεπής αριστερός. Κάπου εκεί όμως ένιωσε την ανάγκη να... ξεκαθαρίσει ακόμα περισσότερο τη γνωστή πολιτική του ταυτότητα, λέγοντας: Διαβάζω ένα βιβλίο που (...) περιγράφει τα στρατόπεδα του Στάλιν όπου κλείνονταν άνθρωποι που είχαν άλλη άποψη ή υπερασπίζονταν το δικαίωμα να υπάρχει άλλη άποψη... Λίγη ώρα αργότερα ο Αντ. Σαμαράς μιλώντας στην Κοινοβουλευτική του Ομάδα, έκανε λόγο για «νεκρανάσταση του σφυροδρέπανου»... Οι Χρυσαυγίτες βουλευτές όταν στριμώχνονται για το θαυμασμό τους στο Χίτλερ αρχίζουν να μιλούν για... τα «εγκλήματα του Στάλιν»! Οι ΣΥΡΙΖΑίοι που πασχίζουν να πείσουν - κοροϊδεύοντας συνειδητά το λαό - ότι έχουν κοινά σημεία με το ΚΚΕ, νιώθουν συχνά πυκνά την ανάγκη να πουν ότι η μόνη(!) διαφωνία τους με το ΚΚΕ είναι η αντίληψή μας για το σοσιαλισμό στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και... για το Στάλιν!
***
Ολο το φάσμα των αστικών κομμάτων, ανασύρει με κάθε ευκαιρία το Στάλιν, χρόνια τώρα. Γιατί; Διότι η αστική προπαγάνδα έχει οικοδομήσει έναν «μπαμπούλα» όπως έκαναν οι γιαγιάδες για να τρομάξουν τα παιδάκια να φάνε το φαγητό τους. Κι αντί να τα πείσουν να φάνε και να εκτιμούν το φαγητό τους τα φοβέριζαν με τον «μπαμπούλα».

Να τελειώνουμε με τις αυταπάτες και τα ψέματα


Ο γερμανός σοσιαλδημοκράτης Μάρτιν Σουλτς, - πολιτικός αντίπαλος της Μέρκελ -  πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από τις 171/2012 (με τη στήριξη του γερμανικού κόμματος Die Linke και του πορτογαλέζικου Bloco,  που μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ μετέχουν στο Κόμμα της Ευρωπαικής Αριστεράς), βρέθηκε στη χώρα μας και σε ομιλία του στο Μέγαρο Μουσικής δεν άφησε ΚΑΝΕΝΑ περιθώριο παρερμηνείας για το που το πάει η ΕΕ.
Σταχυολογούμε ορισμένα σημεία από την ομιλία του, τα παραθέτουμε παρακάτω, ώστε να βγουν τα απαραίτητα συμπεράσματα, από τον κάθε καλοπροαίρετο αναγνώστη μας.

1.«Καμιά χώρα της ΕΕ δεν θα συμφωνήσει να εκταμιευτεί η επόμενη δόση του ελληνικού δανείου, αν η κυβέρνηση δεν τηρήσει τα συμφωνηθέντα»

2.«Εάν θέλει η Ελλάδα να τηρήσει η τρόικα την υπόσχεσή της και να καταβάλλει την επόμενη δόση,

«Κρατάτε - είστε φάρος ελπίδας για όλη την εργατική τάξη»!

Συνεχίζουν τα μηνύματα καταδίκης της προσπάθειας να ποινικοποιηθεί ο αγώνας των απεργών του Ασπροπύργου

Με την περηφάνια, αλλά και την ευθύνη που τους δίνει ο σκληρός απεργιακός αγώνας που δίνουν, οι χαλυβουργοί του Ασπροπύργου συνεχίζουν και κλιμακώνουν τον αγώνα τους μετά και την πρόσφατη απόφασή τους στην εκλογοαπολογιστική συνέλευση να γυρίσουν ξανά την πλάτη στα παπαγαλάκια του Μάνεση. Μάλιστα χτες ορίστηκε ότι οι εκλογές για την ανάδειξη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του σωματείου θα γίνουν την ερχόμενη Τρίτη 22 Μάη. Να σημειωθεί ότι στις εκλογές οι τρεις παρατάξεις που απαρτίζουν την απερχόμενη διοίκηση του σωματείου θα κατέβουν σε ένα ενιαίο ενωτικό ψηφοδέλτιο.

Για την εισβολή αστυνομικών δυνάμεων στην ΑΣΟΕΕ


Ανακοίνωση των Οργανώσεων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στο ίδρυμα
Για την εισβολή των αστυνομικών δυνάμεων στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθήνας (πρώην ΑΣΟΕΕ) το βράδυ της περασμένης Τετάρτης κι ενώ ήταν στο ξεκίνημά της η καταμέτρηση των αποτελεσμάτων των φοιτητικών εκλογών, η ΚΟΒ ΑΣΟΕΕ του ΚΚΕ και η Τομεακή Οργάνωση ΑΣΟΕΕ της ΚΝΕ, εξέδωσαν την παρακάτω ανακοίνωση:

 «Καταγγέλλουμε την επίθεση των αστυνομικών δυνάμεων την Πέμπτη 16 Μαΐου, που μάλιστα προχώρησαν και σε κατάφορη καταπάτηση του ασύλου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ στην ΟΛΜΕ μεθοδεύει τον αποκλεισμό του ΠΑΜΕ


Καταγγελία της Πανελλαδικής Γραμματείας Εκπαιδευτικών για τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ στην ΟΛΜΕ
Ο ΣΥΡΙΖΑ στην ΟΛΜΕ μεθοδεύει τον αποκλεισμό του ΠΑΜΕ από το ΚΕΜΕΤΕ, καταγγέλλει η Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ, με ανακοίνωσή της, η οποία έχει ως εξής:
«Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΚΕΜΕΤΕ (Κέντρο Μελετών και Τεκμηρίωσης της ΟΛΜΕ) αποτελείται από 9 μέλη που έχουν απαλλαγή από τα διδακτικά τους καθήκοντα, όπως και τα μέλη του ΔΣ της ΟΛΜΕ.
Η σύνθεσή του καθορίζεται από τη δύναμη που καταλαμβάνει κάθε παράταξη στο συνέδριο της Ομοσπονδίας. Το ΠΑΜΕ στα πλαίσια αυτά δικαιούται μία θέση στο ΔΣ, οπότε και όρισε ως εκπρόσωπό του στέλεχος του ΠΑΜΕ από τη Θεσσαλονίκη.
Το ΠΑΜΕ έχει τοποθετηθεί πάμπολλες φορές για το ρόλο αυτών των ινστιτούτων.

Θυσίες για ποιον;


-- Για ποιες θυσίες του λαού που θα πιάσουν τόπο μιλά ο ΣΥΡΙΖΑ; Τι εννοεί όταν λέει ότι αυτές οι θυσίες θα οδηγήσουν σε «ένα πλέγμα σχέσεων όπου ο πλούτος θα διανέμεται δίκαια»; Τελικά, για ποιους θα κάνει τις θυσίες ο λαός με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ;
1ον: Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά θυσίες του λαού που με τους κόπους του και τη δουλειά του θα βοηθήσει, για παράδειγμα, στην εξυγίανση των τραπεζών (κρατικοποίηση τραπεζών - δημόσιος έλεγχος τραπεζών - ξανά ιδιωτικοποίηση των τραπεζών λέει ο ΣΥΡΙΖΑ). Δηλαδή, με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ο λαός θα κάνει θυσίες για να τα κονομήσουν οι ...«τοκογλύφοι», όπως τους χαρακτηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ. Εχει κανείς καμία αμφιβολία ποιον θα ευνοήσουν οι θυσίες; Την ώρα που θα επαναδιαπραγματεύεται η κυβέρνηση Τσίπρα στην Ευρωπαϊκή Ενωση ποιες υποπαράγραφοι του μνημονίου ενδέχεται να αμβλυνθούν, ο λαός θα πεινάει και οι τραπεζίτες θα περιμένουν πόσα κέρδη θα μετρήσουν από το περίφημο τρίπτυχο του ΣΥΡΙΖΑ «κρατικοποίηση - δημόσιος έλεγχος - ιδιωτικοποίηση».

Oι απατεωνιές της προηγούμενης εκλογικής αναμέτρησης έχουν αποκαλυφθεί


Ευτυχώς (;) που ο λαός ψηφίζοντας ΣΥΡΙΖΑ «κατάργησε το μνημόνιο». Γιατί, αλλιώς η ΔΕΗ δεν θα έδινε μόνο 50.000 εντολές διακοπής ρεύματος, αλλά πολύ περισσότερες. Γιατί αλλιώς το Δημοτικό Βρεφοκομείο της Αθήνας δε θα έδινε μόνο 3.500 μερίδες σε παιδιά που υποσιτίζονται, ούτε μόνο 1.550 μερίδες φαγητό σε άστεγους και άπορους, οι πεινασμένοι θα ήταν περισσότεροι. Γιατί, αλλιώς, ο Δήμος Βόλου δεν θα ήταν ο μόνος που κόβει το νερό σε όσους δεν έχουν να πληρώσουν, θα ήταν όλοι οι δήμοι.
Ευτυχώς που «καταργήθηκε το μνημόνιο» κι έτσι τώρα μπορούν όχι μόνο να το «επαναδιαπραγματευτούν», αλλά και να «αναχαιτίσουν» την καταστροφική πορεία του Μνημονίου που ...καταργήθηκε.
Ευτυχώς, που τώρα στη θέση των παλιών αμερικανικών βάσεων έχουμε τα ΝΑΤΟικά στρατηγεία άμεσης επέμβασης, γιατί αλλιώς θα έπρεπε να υποστούμε άλλον έναν πανηγυρισμό για τις βάσεις που φεύγουν, ενώ τώρα μπορούμε να κάνουμε γαργάρα το γεγονός ότι η χώρα μας είναι ένα μόνιμο ορμητήριο του ΝΑΤΟ για το ξέσκισμα των λαών στην ευρύτερη περιφέρεια...
***
Ο εμπαιγμός δεν έχει τέλος. Ηδη μιλάνε για νίκη! Κι άλλη νίκη: Η Μέρκελ, λένε, πήρε το μήνυμα και θέλει να βοηθήσει την Ελλάδα. Φοβήθηκε τον ΣΥΡΙΖΑ...

ΑΝΤΡΙΚΙΕΣ, ΞΑΣΤΕΡΕΣ ΚΟΥΒΕΝΤΕΣ


Του Ρωμύλου Αβδή 

Είναι γεγονός, μάγκες μου, ότι ο ιμπεριαλισμός τρέμει. Έπαθε ψυχολογικό τραλαλά με τα αυξημένα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ. Η Κάγκελα Μέρκελ πάσχει εδώ και δέκα μέρες από ιλίγγους, κεραυνός έπεσε στο αεροπλάνο που μετέφερε τον Ολάντ-το γεγονός αποδίδεται στην εύνοια του Διός προς τον Τσίπρα και θεωρείται,  από πολιτικούς αναλυτές διεθνούς κύρους, ως προειδοποίηση του αρχηγού των Θεών του Ολύμπου για το τι θα τους συμβεί, αν βάλουν εμπόδια στον Αλέξη στο δρόμο του για την ταπείνωση των Βρυξελλών. Έντρομοι οι Ομπάμα και Ολάντ έσπευσαν να διακηρύξουν  την ακλόνητη πίστη τους στην παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ. Σε αντίθεση προς το ΜΕΓΚΑ, το οποίο στριμώχνει τους υποψηφίους του ΣΥΡΙΖΑ, τόσο το BBC, όσο και η Wall Street Journal κάνουν αγώνα δρόμου για να αποκτήσουν την εύνοια του Αλέξη Τσίπρα, όστις εκλιπόντος του Βενιζέλου-ο οποίος είναι και χοντρός-προαλείφεται για το ρόλο του ηγέτη της ελληνικής σοσιαλδημοκρατίας. Ο Άλεξ συσπείρωσε μια μεγάλη μερίδα από πρώην ‘ευρωκομουνιστές’ στο κόμμα του, τους αφαίρεσε τον απεχθή προσδιορισμό κομμουνιστές και τους άφησε με το ευρώ.

Να ποιοι είναι!


Από το... σωτήριο «κούρεμα» και το PSI,
τα 150 εκατ. ευρώ που είχαν συνολικά τα ΤΕΙ «έγιναν» 50 εκατ. ευρώ!
*
Ενδεικτικά:
Το ΤΕΙ Αθήνας έμεινε με 1,9 εκατ. ευρώ από 11 εκατ. ευρώ, το ΤΕΙ Πάτρας με 2 εκατ. ευρώ από 7 εκατ. ευρώ, το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης με 180.000 ευρώ από 8,2 εκατ. ευρώ, το ΤΕΙ Καβάλας με 400.000 ευρώ από 2 εκατ. ευρώ, το ΤΕΙ Σερρών με 1,1 εκατ. ευρώ από 5 εκατ. ευρώ, το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας με 110.000 ευρώ από 370.000 ευρώ, το ΤΕΙ Ηπείρου με 3,6 εκατ. ευρώ από 11,7 εκατ. ευρώ, το ΤΕΙ Κρήτης με 1,6 εκατ. ευρώ από 5,3 εκατ. ευρώ, το ΤΕΙ Λαμίας με 3,7 εκατ. ευρώ από 12,2 εκατ. ευρώ.
***
Επίσης, τα ΑΕΙ φτωχοποιήθηκαν.

Εχουν σωστό ταξικό ένστικτο οι μεγαλοβιομήχανοι


Την αγωνία που προκαλεί συνολικά στους μεγαλοεργοδότες η ενίσχυση του ΚΚΕ μετέφεραν στη προχτεσινή συνέλευση των εργαζομένων στην «Ελληνική Χαλυβουργία» στον Ασπρόπυργο οι γνωστοί πλέον σε όλους απεργοσπάστες, άνθρωποι του Μάνεση. Εκείνοι που εδώ και μήνες προσπαθούν να πείσουν για το δικαίωμα του Μάνεση (και κάθε Μάνεση) να απολύει, να αμείβει και να απασχολεί τους χαλυβουργούς όπως βολεύει τα κέρδη του και ανεξάρτητα από το αν αυτό συνεπάγεται εξαθλίωση για εκείνους, χτες - ούτε λίγο ούτε πολύ - εξέφρασαν την ελπίδα τους να μειωθεί το ΚΚΕ. Ενας από τους απεργοσπάστες δήλωσε την... ικανοποίησή του επειδή «αυτό το εργοστάσιο παρά τη στρατηγική του θέση και το φιλολαϊκισμό δε χάθηκε, δε λύγισε. Τα αποτελέσματα τα είδαμε στις εκλογές. Το ΚΚΕ πήρε 8%. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο 5,5 με 6%»... Αντίστοιχες παρεμβάσεις που εκφράζουν ελπίδες για αποδυνάμωση του ΚΚΕ ώστε να βρεθούν έτσι αποδυναμωμένοι οι ίδιοι οι εργάτες κάνει τις τελευταίες ημέρες όλη η ομάδα του Μάνεση, αποδεικνύοντας περίτρανα το ποιος δε θέλει ισχυρό το ΚΚΕ και ποιον εξυπηρετεί το να πέσει όσο πιο χαμηλά γίνεται: Τα αφεντικά, οι μεγαλοβιομήχανοι και τα τσιράκια τους.