Σελίδες

20 Ιαν 2011

«Πράσινο φως» για την εισβολή των μεγάλων εταιρειών...

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΑ «ΚΛΕΙΣΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ»



Οι κυβερνητικές ρυθμίσεις έχουν στόχο να διευκολύνουν τη διαμόρφωση μεγάλων εταιρειών, εκτοπίζοντας βιαίως χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους και μικρομεσαίους.
Το «πράσινο φως» για το σάρωμα δεκάδων χιλιάδων επαγγελματιών σε δεκάδες κλάδους της οικονομικής δραστηριότητας άναψε χτες το υπουργικό συμβούλιο με την υιοθέτηση του νομοσχεδίου για το άνοιγμα των λεγόμενων «κλειστών επαγγελμάτων».
Πρόκειται για την τελευταία πράξη στην κατεύθυνση της υλοποίησης μιας στρατηγικού χαρακτήρα αξίωσης του μεγάλου κεφαλαίου, οι εκπρόσωποι του οποίου απαιτούν όλο και περισσότερο ζωτικό χώρο για την τοποθέτηση των υπερσυσσωρευμένων κεφαλαίων που πλεονάζουν, αναζητώντας κλάδους και υπηρεσίες για την προσοδοφόρα επένδυσή τους.
Στην ουσία, η κυβέρνηση προχωρά στο άνοιγμα των λεγόμενων κλειστών επαγγελμάτων, όχι για να εξασφαλίσει φθηνότερες και καλύτερες υπηρεσίες για το λαό, όπως ψευδώς και προκλητικά ισχυρίζεται, αλλά για να διευκολύνει τη διαμόρφωση μεγάλων εταιρειών, εκτοπίζοντας βιαίως χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους και μικρομεσαίους. 




Το αποτέλεσμα θα είναι εργασιακή ανασφάλεια για τους εργαζόμενους, ακόμα πιο ακριβές υπηρεσίες για όλο το λαό.
Οι βασικές προβλέψεις
Με το νομοσχέδιο που υιοθέτησε χτες το υπουργικό συμβούλιο επέρχεται, πρώτον, «οριζόντια άρση όλων των περιορισμών» (γεωγραφικοί, πληθυσμιακοί, αμοιβές) για την άσκηση επαγγελματικής δραστηριότητας και,δεύτερον, προσδιορίζονται οι ειδικές ρυθμίσεις που θα ισχύσουν για συμβολαιογράφους, δικηγόρους, μηχανικούς, αρχιτέκτονες, ορκωτούς λογιστές, ενώ οι αποφάσεις της κυβέρνησης για τα φαρμακεία περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο για την Υγεία (βλέπε σελίδα 9). Για τα υπόλοιπα κλειστά επαγγέλματα θα εκδοθούν στην ίδια κατεύθυνση Προεδρικά Διατάγματα μέσα στο επόμενο τετράμηνο.
Στο γενικό μέρος του νομοσχεδίου καταργούνται οι όροι και οι προϋποθέσεις που ίσχυαν μέχρι σήμερα για την έναρξη κάποιας επαγγελματικής δραστηριότητας. Συγκεκριμένα, καταργούνται:
  • Τα πληθυσμιακά κριτήρια, βάσει των οποίων καθορίζεται ο αριθμός των επιχειρήσεων.
  • Η εξάρτηση της διοικητικής άδειας, από την ύπαρξη «πραγματικής ανάγκης».
  • Οι γεωγραφικοί περιορισμοί στην άσκηση του επαγγέλματος.
  • Οι ελάχιστες αποστάσεις μεταξύ των ομοίων επαγγελματικών εγκαταστάσεων.
  • Οι προβλέψεις, είτε αποκλειστικής δυνατότητας διάθεσης, είτε απαγόρευσης διάθεσης είδους αγαθών, από ορισμένες κατηγορίες επαγγελματικών εγκαταστάσεων.
  • Η επιβολή ή η απαγόρευση ασκήσεως επαγγέλματος με ορισμένη εταιρική μορφή.
  • Οι περιορισμοί που σχετίζονται με το άνοιγμα πολλών επιχειρήσεων.
  • Η επιβολή υποχρεωτικών κατώτατων ή ανώτατων τιμών ή αμοιβών.
  • Η απαίτηση χορήγησης προηγούμενης διοικητικής άδειας για την άσκηση επαγγέλματος.
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, μέσα σε τέσσερις μήνες από τη δημοσίευση του νόμου στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, θα πάψει να ισχύει κάθε διάταξη που αφορά τους όρους και τις προϋποθέσεις για την έναρξη επαγγελματικής δραστηριότητας.
Η κυβέρνηση, σα να μη φτάνουν οι ρυθμίσεις που τώρα προωθεί, προϊδεάζει ότι μέσα στο πρώτο τετράμηνο εφαρμογής των αντιλαϊκών - αντιδραστικών επιλογών της, μπορεί να φέρει συμπληρωματικές ρυθμίσεις - διατάξεις, για την ακόμα μεγαλύτερη ...απελευθέρωση του πλαισίου λειτουργίας επαγγελματικών δραστηριοτήτων.
Οι παραπάνω ρυθμίσεις, παρά το γεγονός ότι δεν αναφέρονται σαφώς στο νομοσχέδιο, αφορούν ένα πλήθος επαγγελματικών δραστηριοτήτων. Ανάμεσα σε αυτά συμπεριλαμβάνονται επαγγέλματα, όπως τα ταξί, το πλανόδιο εμπόριο (λαϊκές αγορές κ.ά.), τα λεωφορεία ΚΤΕΛ, οι κρεοπώλες, οι γεωπόνοι, οι γεωλόγοι, οι ιχθυολόγοι, οι κτηνίατροι, οι οδοντοτεχνίτες, οι μεταφραστές, οι μηχανικοί μεταλλείων και γεωλόγοι, οι σχολές δραματικής τέχνης, χορού, ωδεία κ.ο.κ.
Οι ειδικές ρυθμίσεις
Σε ό,τι αφορά τα συγκεκριμένα επαγγέλματα, το νομοσχέδιο προβλέπει:
Για τους δικηγόρους: Καταργούνται οι γεωγραφικοί περιορισμοί στην άσκηση της δικηγορίας, οι υποχρεωτικές ελάχιστες αμοιβές και το σύστημα προείσπραξης, μέσω των δικηγορικών συλλόγων. Για τον υπολογισμό των κρατήσεων για τα ασφαλιστικά ταμεία, οι «ελάχιστες αμοιβές» διατηρούνται ως ποσά αναφοράς.
Για αρχιτέκτονες και μηχανικούς: Για τα ιδιωτικά έργα καταργούνται οι ελάχιστες υποχρεωτικές αμοιβές και το σύστημα είσπραξης της αμοιβής του μηχανικού μέσω του ΤΕΕ. Για τον υπολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών διατηρούνται οι «ελάχιστες αμοιβές», ως ποσά αναφοράς. Για τις μελέτες δημοσίων έργων, οι συμμετέχοντες στους διαγωνισμούς μελετών δημοσίων έργων, υποβάλλουν την οικονομική προσφορά τους, η οποία μπορεί να είναι και κατώτερη της προεκτιμημένης αμοιβής. Σε περίπτωση υπερβολικά χαμηλών προσφορών, η αναθέτουσα αρχή δεν απορρίπτει την προσφορά, αλλά καλεί τον υποψήφιο να δικαιολογήσει το ύψος.
Για ορκωτούς λογιστές: Καταργείται το ελάχιστο υποχρεωτικό ωρομίσθιο που ισχύει σήμερα.
Για τους συμβολαιογράφους: Προβλέπεται επανακαθορισμός της αναλογικής αμοιβής, ώστε να βαίνει μειούμενη όσο αυξάνει η αξία του αντικειμένου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου