Σελίδες

19 Μαρ 2021

Γαμημένη πανδημία μας έχεις στερήσει την καλύτερη κωμωδία των τελευταίων 200 χρόνων...

 


Το υπηρετικό προσωπικό της εγχώριας αστικής τάξης καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια να αποδείξει πως η ιστορία επαναλαμβάνεται σαν φάρσα ή σαν τραγωδία -ή και τα δυο μαζί, αποκορυφώνοντας την Kitsch αισθητική διαχρονικά.

Αφορμή το εξώφυλλο του ΒΗΜΑgazino, μία από τις ναυαρχίδες του αστικού τύπου, που θεωρητικά φημίζεται για τη σοβαρότητά της. Και διατείνεται μάλιστα πως δεν ακολουθεί τις τάσεις, αλλά τις δημιουργεί η ίδια….

Μόνο να συγχαρεί κανείς μπορεί τους εμπνευστές αυτού του εξωφύλλου – σήμα κατατεθέν της… “αθάνατης ελληνικής (και όχι μόνο) κλεφτουριάς”.
 
  • Πρώτον, γιατί μας θύμησαν ότι η αισθητική “κοτσαμπάσηδων, πασάδων και σεβάσμιων δεσποτάδων” ανέκαθεν πήγαινε χέρι χέρι με τα ιστορικά τους μασκαρέματα.
  • Δεύτερον, γιατί επιβεβαιώνουν πόσο επίκαιρο είναι το πνεύμα των λόγων του Ρήγα, η ουσία τους, και πως παραμένουν οδηγός 200 χρόνια μετά την Επανάσταση – συμπεριλαμβανομένων των 2 του Χρυσοχοίδη:
 
«Όταν η Διοίκησις βιάζη, αθετή, καταφρονή τα δίκαια του λαού και δεν εισακούη τα παράπονά του, το να κάμη τότε ο λαός ή κάθε μέρος του λαού επανάστασιν (….) είναι (το) πλέον ιερόν από όλα τα δίκαιά του και το πλέον απαραίτητον από όλα τα χρέη του»

Η εικόνα της Γιάννας – Λασκαρίνας, δίπλα σε έναν γέρο του Μοριά, επιβεβαιώνει πως το Καρναβάλι πήρε παράταση. Να ‘τανε το 21…


Το μόνο βέβαιο είναι πως η πανδημία άφησε τη Γιάννα -και τον οργανισμό της για τα 200 χρόνια από το 1821- με την όρεξη (σώπασε κυρα-Γιάννα μας και μην πολυλυπάσαι). Και ταυτόχρονα μας στέρησε ένα μεγαλειώδες κιτς θέαμα, αντάξιο αυτών που έστησε η χούντα στα χρόνια της. Ποιος είπε πως η πανδημία δεν έχει και θετικές πλευρές;

Τρισχιλιετής ελληνικός πολιτισμός σε εικόνες:

















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου