Σελίδες

2 Οκτ 2021

ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΑΚΡΟΔΕΞΙΩΝ ΣΤΗ ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Κανένας εφησυχασμός! Οπλο του συστήματος ο φασισμός

 Με μια μεγάλη συγκέντρωση το απόγευμα της Τετάρτης, που όμοιά της δύσκολα μπορούν να θυμηθούν οι κάτοικοι της Σταυρούπολης, το εργατικό - λαϊκό κίνημα έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα που έφτασε σε όλες τις εργατογειτονιές της Δυτικής Θεσσαλονίκης.

Οι μαθητές, οι φοιτητές, οι εργαζόμενοι και ο λαός, οργανωμένοι στα σωματεία και στους μαζικούς φορείς τους, δεν τρομοκρατούνται από τα φασιστοειδή. Δεν θα επιτρέψουν τα σχολεία και οι γειτονιές τους να αποτελέσουν «φωλιές» των

φιδιών που στάζουν το δηλητήριο του φασισμού και του ρατσισμού, θα στείλουν πίσω στις τρύπες τους τα μαντρόσκυλα του συστήματος που απλώνουν χέρι σε μαθητές, φοιτητές, εργαζόμενους, σε όσους αγωνίζονται.

Την άμεση αντίδραση, τη συγκέντρωση στην πλατεία Τερψιθέας, οργάνωσαν φοιτητικοί σύλλογοι, η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Θεσσαλονίκης, εργατικά σωματεία και άλλοι μαζικοί φορείς του κινήματος, καταδικάζοντας τις δολοφονικές επιθέσεις που είχαν εξαπολύσει τις προηγούμενες μέρες στο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης φασιστοειδή, με οργανωμένο σχέδιο και καθοδήγηση.


Φασιστικός πυρήνας με σχέδιο δράσης και κάλυψη από τον κρατικό μηχανισμό

Τα γεγονότα στη Σταυρούπολη και όσα ακολούθησαν είναι αποκαλυπτικά: Χρυσαυγίτες και λοιποί κουκουλοφόροι φασίστες, περιθωριακά και χουλιγκάνικα στοιχεία που χαιρετούσαν ναζιστικά, επί δυο μέρες έδρασαν με οργανωμένο σχέδιο και συγκεκριμένη κάλυψη, με σκοπό να τρομοκρατήσουν μαθητές, φοιτητές, εργαζόμενους.

Ανάμεσα στα άλλα, την οργανωμένη - προσχεδιασμένη δράση δείχνουν: Τα μηνύματα στα κοινωνικά δίκτυα των προηγούμενων ημερών, που καθοδηγούσαν για το πού και πότε θα συγκεντρωθούν και προανήγγελλαν τις επιθέσεις, αλλά και ο συντονισμός από πρόσωπα έξω από το σχολείο την ώρα των επιθέσεων. Ο εξοπλισμός που αφέθηκαν ανενόχλητοι να μεταφέρουν σε εγκαταλελειμμένο κτίριο στο πρώην στρατόπεδο «Παύλου Μελά», το οποίο βρίσκεται λίγες εκατοντάδες μέτρα από το ΕΠΑΛ, και από εκεί μέσα στο σχολείο. Το οπλοστάσιο με πιστόλια, καραμπίνες, στιλέτα και σιδερογροθιές που βρέθηκε στα σπίτια συλληφθέντων.

Παρεισέφρησαν στο σχολείο, το οποίο - σε αντίθεση με τα ψέματα κυβέρνησης και λοιπών - βρισκόταν σε λειτουργία και όχι υπό κατάληψη, εκμεταλλευόμενοι την προκλητική ανοχή των αστυνομικών δυνάμεων και την κάλυψη από τη διεύθυνση των σχολείων, και εξαπέλυσαν συνεχόμενες, προσχεδιασμένες επιθέσεις με μολότοφ, στιλέτα και στειλιάρια απέναντι σε μαθητές, φοιτητές και εργαζόμενους που διαδήλωναν ενάντια στην τραμπούκικη δράση τους, αλλά και απέναντι σε μαθητές του σχολείου.

Ανάμεσα στους μαθητές που δέχτηκαν επιθέσεις βρίσκονταν μετανάστες, που δέχτηκαν ρατσιστικές απειλές, όπως και μαθήτρια, μέλος της ΚΝΕ και εκλεγμένη στο 15μελές, που δεν τρομοκρατήθηκε και εξέφρασε την αντίθεσή της στη μετατροπή του σχολείου σε άντρο φασιστών. Συμμαθητής της που προσπάθησε να την προστατεύσει από την ομάδα των άνανδρων φασιστοειδών δέχτηκε θρασύδειλη επίθεση από περίπου 15 απ' αυτούς, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί.

Ολα αυτά με τις πλάτες της αστυνομίας και της διεύθυνσης του σχολείου: Δεκάδες είναι τα φωτογραφικά στιγμιότυπα που αποτυπώνουν τους κουκουλοφόρους να μπαινοβγαίνουν ανενόχλητοι, σκαρφαλώνοντας τα κάγκελα του σχολείου, ενώ ακριβώς δίπλα τους βρίσκονται άνδρες της Ασφάλειας και των ΜΑΤ. Παράλληλα οι φασιστικές ομάδες αλώνιζαν ανενόχλητες και στους γύρω δρόμους για να εξαπολύουν επιθέσεις, την ώρα που οι δυνάμεις των ΜΑΤ έφραζαν τον δρόμο στους συγκεντρωμένους, διευκολύνοντας ουσιαστικά το οργανωμένο σχέδιο των ναζιστών.

Τα ντοκουμέντα «μιλάνε» και για τις πλάτες από τη διεύθυνση των σχολείων, τους ίδιους που όταν πέρυσι οι μαθητές των σχολείων αυτών κινητοποιούνταν, φώναζαν μέχρι και την... Αντιτρομοκρατική: Δείχνουν ομάδα κουκουλοφόρων να περπατά στην πίσω αυλή του ΕΠΑΛ Σταυρούπολης εντελώς ανενόχλητη, με καδρόνια στα χέρια, και σε άλλο τη διεύθυνση του σχολείου να προσπαθεί να φυγαδεύσει φασιστοειδή στην πίσω αυλή του σχολείου μετά τις επιθέσεις. Την ίδια ώρα ο διευθυντής του 2ου ΕΠΑΛ αρνιόταν την είσοδο σε καθηγητές εκλεγμένους συνδικαλιστές και απαγόρευε στους καθηγητές του σχολείου να κάνουν δηλώσεις!

Τα παραπάνω δείχνουν αυτό που έχει κατ' επανάληψη επιβεβαιωθεί σε όλες τις αντίστοιχες περιπτώσεις: Τα στηρίγματα, τους δεσμούς, τις πλάτες που σταθερά βρίσκουν οι φασιστικές ομάδες μέσα στον μηχανισμό του αστικού κράτους, διαχρονικά, με όλες τις κυβερνήσεις.


Στο στόχαστρο οι μαθητές και οι αγώνες τους

Και όχι τυχαία, αφού ο στόχος που βάζουν - ως μακρύ χέρι του συστήματος, που τους στηρίζει και τους καλύπτει - είναι το οργανωμένο μαθητικό κίνημα, συνολικά η τρομοκράτηση όποιων σηκώνουν κεφάλι και διεκδικούν τα δικαιώματά τους.

Γι' αυτό και «ξαμολήθηκαν» τώρα να απλώσουν χέρι βοηθείας στην αντιλαϊκή πολιτική και να σπείρουν «σιγή νεκροταφείου» στα σχολεία. Γι' αυτό και επιτίθενται σε μαθητές που κινητοποιούνται τις μέρες αυτές διεκδικώντας το άνοιγμα των σχολείων με όλα τα μέσα προστασίας της υγείας, προσλήψεις εκπαιδευτικών, εργαστήρια και εξοπλισμό, για τη δυνατότητα πρόσβασης στην Ανώτατη Εκπαίδευση, απέναντι σε όσα προβλέπει η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, που θέλει ανήλικους τζάμπα εργάτες ή «σύγχρονους δούλους» για τα κέρδη των αφεντικών τους.

Αυτό τους ενοχλεί και στο συγκεκριμένο συγκρότημα των ΕΠΑΛ, όπου την προηγούμενη σχολική χρονιά, με την καθοριστική συμβολή των δυνάμεων της ΚΝΕ, αναπτύχθηκαν πολύμορφοι μαθητικοί αγώνες για τη διεκδίκηση μέτρων προστασίας, για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων. Οπου οι μαθητές κατάφεραν να πάνε την οργάνωσή τους, τα 5μελή και τα 15μελή τους ένα βήμα παραπέρα, να συμμετάσχουν μαζικά στις δυναμικές μαθητικές κινητοποιήσεις και στις μαζικές κινητοποιήσεις ενάντια στην όξυνση της κρατικής καταστολής στα πανεπιστήμια. Τα πανό των μαθητών του 1ου και του 2ου ΕΠΑΛ Σταυρούπολης βρίσκονταν συνεχώς στους αγώνες της νεολαίας, του εργατικού - λαϊκού κινήματος.


«Σαν έτοιμοι από καιρό» να πάρουν την «πάσα» κυβέρνηση και αστικά επιτελεία

Ο ρόλος των φασιστών επιβεβαιώνεται και από την «υποδοχή» των επιθέσεων από τα αστικά επιτελεία, από την κυβέρνηση, από όσους περιμένουν το μαθητικό κίνημα «στη γωνία» για να εξαπολύσουν τόνους λάσπης και βρωμιάς απέναντι στα δίκαια αιτήματά του.

Ηταν τόσο «έτοιμοι από καιρό» να πάρουν την «πάσα» από τη δράση των ομάδων αυτών, που το υπουργείο Παιδείας έφτασε στο σημείο, με λάσπη και βρωμιές, στη λογική του συμψηφισμού και της εξίσωσης των θυμάτων με τους θύτες, να βγάζει λάδι τα φασιστοειδή και να τα βάζει στο ίδιο τσουβάλι με τις αγωνιστικές και οργανωμένες αντιδράσεις του κινήματος των μαθητών και των φοιτητών.

Δίνοντας συνέχεια στην απαράδεκτη ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας αναφορικά με τα γεγονότα, που απέφυγε να καταδικάσει ευθέως τις επιθέσεις των φασιστοειδών, ο υφυπουργός Παιδείας της ΝΔ, Αγγελος Συρίγος, επιδόθηκε την Πέμπτη σε ένα προκλητικό και εξόφθαλμο «ξέπλυμα» των φασιστοειδών, αξιοποιώντας - τι άλλο; - το κατασκεύασμα των «δύο άκρων». Μιλώντας στην κρατική τηλεόραση, ζήτησε επανειλημμένα να καταδικαστεί η βία «από όπου κι αν προέρχεται» και έφτασε στο σημείο να υποστηρίξει ότι είδε να «ασκείται βία από αυτούς που επιτέθηκαν στους φασίστες» (!), εννοώντας τους μαθητές του σχολείου, τους φοιτητικούς συλλόγους και τους εκπαιδευτικούς.

Εφτασαν μέχρι και στην αθλιότητα να συγκρίνουν το στιλέτο των χρυσαυγιτών με την ανακοίνωση με τα αιτήματα και τη διακίνηση ιδεών, για να καταλήξουν, μέσω και του κατασκευάσματος περί «δύο άκρων», να καλούν σε σχολεία «αποστειρωμένα» από την πολιτική και τη συνδικαλιστική δράση. Τον διακαή πόθο δηλαδή όλων των κυβερνήσεων, που με συνθήματα είτε περί «τάξης», είτε περί «δημοκρατίας» και «συμμετοχής», προσπαθούν τα τελευταία χρόνια να βάλουν εμπόδια στη συλλογική οργάνωση και δράση και των μαθητών απέναντι στην πολιτική που τους στερεί τα δικαιώματα στη μόρφωση, στη δουλειά, στη ζωή, και γι' αυτό τους βγάζει στον δρόμο.

Ολα τα παραπάνω επιβεβαιώνουν και όσα έλεγε το ΚΚΕ έναν χρόνο ακριβώς μετά την καταδίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής, τότε που μια σειρά δυνάμεων προσπαθούσαν να κρυφτούν πίσω από τη σημαντική αυτή απόφαση για να καλλιεργήσουν εφησυχασμό, να συστήσουν «εμπιστοσύνη» στο αστικό κράτος και να κουκουλώσουν τα «έργα και τις ημέρες τους» για το «χάιδεμα» της ναζιστικής οργάνωσης: «Δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός. Το κυριότερο είναι ο λαός να αντιμετωπίσει το κακό στη ρίζα του, με την ανατροπή του συστήματος που επωάζει αυτό το αυγό του φιδιού, τον ναζισμό, τον φασισμό».

Η νεολαία, συνολικά ο λαός, με την οργανωμένη, μαζική δράση του, θα στείλει ξανά τους φασίστες στις τρύπες τους, για να μη βρίσκουν τόπο να σταθούν σε γειτονιές, σχολεία και σχολές, σε κλάδους και χώρους δουλειάς. Μόνο αυτός μπορεί να «κόψει απ' τη ρίζα» το βρώμικο αυτό χέρι, με την οργανωμένη πάλη του ενάντια στο σάπιο καπιταλιστικό σύστημα που γεννά και θρέφει τον φασισμό, και όχι όσοι το υπηρετούν.

Ριζοσπάστης


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου