Σελίδες

27 Δεκ 2020

Σύντροφοι, ΨΗΛΑ ΤΗ ΣΗΜΑΙΑ!

 Σημαδιακά Χριστούγεννα 1991, η κόκκινη σημαία με το σφυροδρέπανο υποστέλλονταν από την κορυφή του Κρεμλίνου και το πρώτο εργατικό κράτος στον κόσμο – η ταξική πατρίδα κάθε εργάτη  λύγιζε κάτω από το βάρος της αντεπανάστασης.

Σάββατο, 28 Δεκέμβρη του 1991 το 5231 φύλλο  του Ριζοσπάστη

Το ιστορικό πρωτοσέλιδο

🔻 Η σοβιετική κόκκινη σημαία δεν κυματίζει πλέον στους τρούλους του Κρεμλίνου. Η υποστολή της σφράγισε με δραματικό και ταυτόχρονα συμβολικό τρόπο το τέλος της 74χρονης πορείας του πρώτου στον κόσμο σοσιαλιστικού κράτους.
🔻 Για μια στιγμή οι δείχτες των ρολογιών έμειναν ακίνητοι σημαδεύοντας την κρίσιμη στιγμή. Οι καρδιές πολλών εκατομμυρίων εργατών σ’ όλο τον κόσμο σταμάτησαν να χτυπούν. αναμετρώντας το μέγεθος των απωλειών.
▪️ Και ενώ ο Μπ. Γιέλτσιν εγκαθίσταται στο Κρεμλίνο, κάτοχος πλέον και των πυρηνικών κωδίκων, δυναμώνει η παγκόσμια ανησυχία για τις παραπέρα εξελίξεις στην πρώην Σοβιετική Ένωση, για τις σοβαρές συνέπειες που αυτές θα έχουν στις

διεθνείς εξελίξεις, την ασφάλεια και ειρήνη του πλανήτη μας. Πολλές χώρες προχωρούν στην αναγνώριση της Κοινοπολιτείας. Πολλά, όμως, δείχνουν πως η τελευταία δεν έχει ακόμη «γνωρίσει» τον εαυτό της.
▪️ Ο εμφύλιος πόλεμος συνεχίζεται αμείωτος στην Τιφλίδα, ενώ η Μόσχα περνά δύσκολες και κρίσιμες στιγμές, καθώς ο βαρύς χειμώνας και οι μεγάλες ελλείψεις σε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης έχουν ήδη τα πρώτα ανθρώπινα θύματα
|                                                                                            (Σελ.8-9)

Καθώς ο λαός
περνούσε
στα κουρέλια
 |
Και με τις
καινούργιες στολές
 |

Κάτω από τις σημαίες
των φονιάδων
 |

Και μέσα απ’ όλες
τις μεταμορφώσεις
, |

που αποτρόπαιο σε κάνουν |
Περιμέναμε εμείς |
που δεν μπορέσανε
 |

να μας απογοητέψουν | 
Το θρίαμβό του.
     (απόσπασμα)
Μπέρτολτ Μπρεχτ

Κόκκινη σημαία Ρίζος Δεκ 91

ΨΗΛΑ ΤΗ ΣΗΜΑΙΑ !

Μπορεί να χάθηκε μια μεγάλη μάχη, αλλά θα κερδηθεί ο μεγάλος, πόλεμος. Ο σοσιαλισμός θα νικήσει. Το επιβάλλει η αξίωση όλων των λαών, για ειρήνη και μια δίκαιη τάξη πραγμάτων στον κόσμο. Ο αγώνας των εργαζομένων για καλύτερες μέρες, το αίμα που χύθηκε, δε θα πάει χαμένο.
Η τεράστια προσφορά του σοσιαλισμού παραμένει, βαθιά ριζωμένη στις συνειδήσεις των λαών όλου χου κόσμου. Η πάλη του ενάντια στο φασισμό και ο ρόλος του στη νικηφόρα έκβαση του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η καθοριστική συμβολή του στον εξανθρωπισμό του πλανήτη μας και τη διατήρηση της ειρήνης σε παγκόσμιο επίπεδο, για μισό περίπου αιώνα. Οι αξίες της αλληλεγγύης και της κοινωνικής δικαιοσύνης που απέκτησαν νέα διάσταση και περιεχόμενο.

Οι νέες εξελίξεις προδιαγράφονται αρνητικές. Η μονοκρατορία του αμερικάνικου και του ΕΟΚικού ιμπεριαλισμού, η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην πρώην ΕΣΣΔ, τα χτυπήματα που δέχεται το διεθνές κομμουνιστικό κίνημα, μόνο ανησυχία προκαλούν σε κάθε πολίτη, όπου κι αν ανήκει ιδεολογικά και κομματικά. Σήμερα δεν χτυπιέται μόνο ο σοσιαλισμός. Χτυπιούνται η παγκόσμια ειρήνη, τα δικαιώματα των εργαζομένων, που κατακτήθηκαν με σκληρούς αγώνες.
Η κατάσταση μπορεί ν’ ανατραπεί μόνο με την πάλη των ίδιων των λαών. Ενάντια στη «νέα τάξη» του Μπους, του Κολ, της ΕΟΚ. Οι κομμουνιστές χρεωνόμαστε με μεγάλες ευθύνες. Να πρωτοστατήσουμε σ’ ένα μεγάλο μαζικό κίνημα που πρέπει να δημιουργηθεί.


Η κόκκινη σημαία με το σφυροδρέπανο κατέβηκε απ’ το Κρεμλίνο. Εμείς την κρατάμε ψηλά. Εκατομμύρια κομμουνιστές στον πλανήτη την κρατάνε ψηλά. Αύριο θα υψωθεί από ακόμα περισσότερους.

Σύντροφοι, ΨΗΛΑ ΤΗ ΣΗΜΑΙΑ!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου