Σελίδες

25 Απρ 2020

Πρώτη κατοικία: Στον Προκρούστη ή στον Σκίρωνα;

Πάλι εδώ οι θεσμοί; Η είδηση (π.χ.) από το CNN Greece (20/4/20). «Ξεκινά η έκτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση από τους θεσμούς» … Τι είναι αυτά ρε Τσίπρα; Βάλτους λίγο χέρι. Ποιοι θεσμοί λένε;  Ακόμα έρχονται αυτοί; Ακόμα βάζουν όρους; «Το μνημόνιο» – πες τους – «κύριοι τέλειωσε από τον Αύγουστο του 2019. Βγήκαμε από την επιτήρηση. Τι θέλετε τώρα;  Άμα πια». 
Ποιος νόμος Κατσέλη; Συνεχίζει η είδηση: «Μεγάλο «αγκάθι» στις συζητήσεις της ελληνικής πλευράς με τους θεσμούς παραμένει ο νόμος Κατσέλη (Ν.3869/2010) για την προστασία της πρώτης κατοικίας, με τους δανειστές να παραμένουν αρνητικοί στην πρόταση της Αθήνας για παράταση της ισχύουσας πλατφόρμας μέχρι το τέλος του έτους»… Ποιος νόμος Κατσέλη; «Έχει ξεδοντιαστεί ο νόμος που φέρει το όνομά μου»… είπε η ίδια στο OPEN, αφού έχουν χειροτερέψει τους όρους και τις προϋποθέσεις δυο τρεις φορές.
 
Όταν ανέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ ίσχυε η πρώτη τροποποίηση του νόμου Κατσέλη, ο νόμος 4224/2013 (αξία ακινήτου μέχρι 200.000, οικογενειακό εισόδημα μέχρι 35.000, σύνολο ακίνητης περιουσίας  μέχρι 270.000, καταθέσεις μέχρι 15.000).  Όλο αυτό το διάστημα των πέντε χρόνων τα «παιδιά» έπαιζαν με τις προθεσμίες. Οι «νίκες» τους απέναντι στις απαιτήσεις των τραπεζών και των «θεσμών» ήταν «όχι τώρα αμέσως κύριε, έχουμε εκλογές». Κι έλεγαν πότε μέχρι 31/12/16, πότε μέχρι 31/12/18 (νόμος Σταθάκη) και τελευταία μέχρι 31/4/2020. Δηλαδή μέχρι «αύριο». 
Στο μεταξύ «πειράζανε» τα διάφορα όρια (αξία κατοικίας, εισόδημα οικογένειας, κλπ.) χωρίς να αλλάζουν την ουσίας. Δεν ήθελαν και δεν θέλουν, δεν τόλμησαν και δεν τολμούν, να προστατέψουν απολύτως τη λαϊκή κατοικία. Την έχουν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης μονίμως, για να κρατούν τους δανειολήπτες ομήρους και να παίζουν το παιχνίδι του κακού και του χειρότερου. 
Κι όλα αυτά στο όνομα των «κακοπληρωτών» που είναι κυρίως τα λαμόγια τους. Αυτοί που έχουν τις δικές τους δικομματικές πλάτες. Μη ξεχνάτε ότι τη μια από τις ενδιάμεσες τροποποιήσεις του νόμου την έκανε ένας υπουργός που είχε ξεχάσει να δηλώσει στην εφορεία ένα εκατομμύριο ευρώ και καμιά 40αριά σπίτια. 
Ταυτόχρονα, διαιωνίζοντας τη διαπραγμάτευση, τη συζήτηση δηλαδή για το πως θα μικρύνουν το ποσοστά ιδιοκατοίκησης των Ελλήνων, έπαιρναν και πιο αυταρχικά αστυνομικά μέτρα ενάντια στις κινητοποιήσεις φορέων στα ειρηνοδικεία για την αποτροπή πλειστηριασμών. Τι ΜΑΤ, τι δακρυγόνα μέσα σε κλειστές αίθουσες, τι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, τι συλλήψεις, τι δικαστήρια. Ο Τσίπρας ήταν πρωθυπουργός όταν γινόταν αυτά. 
Και τώρα Κυριάκος, Άδωνις και συγκρίσεις.  
Ο Κούλης δε πρόλαβε ακόμα να κάνει κάτι γι’ αυτό. Τώρα προετοιμάζονται κι αυτοί, με το «μασάζ» Άδωνι, να φτιάξουν νέο νόμο. Θέλουν (οι θεσμοί, οι τράπεζες κι αυτοί) απελευθέρωση, επιτάχυνση κι εντατικοποίηση των πλειστηριασμών, ακόμα κι αν είναι πρώτης κατοικίας». 
Έτσι, «η κυβέρνηση ανέλαβε τη δέσμευση απέναντι στο Eurogroup, να μην παρατείνει άλλο, πέραν του τέλους Απριλίου 2020, την ισχύ του νόμου για την πρώτη κατοικία» … και «να ενεργοποιήσει αμέσως μετά ένα νέο θεσμικό πλαίσιο για την αφερεγγυότητα, που θα αντικαταστήσει το νόμο Κατσέλη, και θα προβλέπει την πτώχευση φυσικών προσώπων με ρευστοποίηση όλων των ενεχύρων, περιλαμβανομένης, δηλαδή, της κύριας κατοικίας» (Από τον τύπο). Μάλιστα λένε ότι θα είναι κατά τα Αμερικάνικα πρότυπα ο νέος νόμος. Κλάφτα Χαράλαμπε δηλαδή. 
Αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει αποφασιστική αντιπολίτευση για το θέμα της πρώτης κατοικίας … όπως δηλώνει ο ίδιος. Και να είστε βέβαιοι ότι θα το κάνει. Θυμηθείτε για ποιους μιλάμε. Μιλάμε γι αυτούς που φώναζαν «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη» κι ύστερα έλεγαν με την πιο μεγάλη αφοπλιστική φυσικότητα «και τι θέλατε να λέγαμε προεκλογικά;». Μιλάμε γι αυτούς που όλοι μαζί κρατούσαν ένα πανό με το σύνθημα αυτό και ύστερα πήγαν στα δικαστήρια το Λαφαζάνη (π.χ.) γιατί όταν αυτοί μαζεύτηκαν, αυτός ξεχάστηκε και το κράτησε πιο πολύ χρόνο. Μιλάμε γι’ αυτούς που πανηγύριζαν για την κατάργηση του νόμου Κατσέλη και τώρα θα διαμαρτύρονται που καταργείται. 
Ποιος φταίει πιο πολύ; Ποιος θα φταίει λοιπόν περισσότερο που δεν θα υπάρχει πιά καμιά προστασία της πρώτης κατοικίας; 
Αυτός που όρισε ότι ο νόμος της προστασίας (λέμε τώρα) ισχύει μέχρι 31 Απριλίου; Ή αυτός που θα σταματήσει να την προστατεύει (λέμε τώρα) από την 1η Μαΐου και θα φτιάξει τον δικό νόμο χωρίς καμιά προστασία (στο λάκκο των λεόντων δηλαδή); 
Αυτός που συμφώνησε με τους θεσμούς ότι κάποτε πρέπει να τελειώνει η προστασία της πρώτης κατοικίας; Ή αυτός που τρίβει τα χέρια του τώρα που θα μπορέσει να φανεί «πολυτιμότερος παίχτης» των τραπεζών και των θεσμών, ξεπερνώντας τον προηγούμενο MVP τους; 
Ο Προκρούστης που ξάπλωνε στο κρεββάτι του στο Δαφνί τους διαβάτες και τους πετσόκοβε και τους εξάρθρωνε για να χωράνε ακριβώς στο κρεββάτι; 
Ή ο Σκίρων που όποιος πέρναγε από το λημέρι του στην κακιά Σκάλα του έχωνε μια κλωτσιά και τον πέταγε στο γκρεμό, όπου τον έτρωγε μια τεράστια χελώνα; 
Όλα αυτά είναι θέματα που… η ζωή τα έχει απαντήσει. Ο Θησέας τους σκότωσε και τους δύο. Στον Προκρούστη έκοψε το κεφάλι και τα πόδια. Και τον Σκίρωνα τον πέταξε στο γκρεμό με μια κλωτσιά. 
Θησέα… εσένα λέω. Ακούς; Πότε θα κάνεις το νέο άθλο σου;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου