Σελίδες

20 Οκτ 2019

Πάρε ό,τι θέλεις... «επενδυτή»

«Εσταζαν μέλι» κατά την ακρόαση των εξωκοινοβουλευτικών φορέων στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, την Τετάρτη που πέρασε, ο ΣΕΒ, ο ΣΕΤΕ και οι εκπρόσωποι των υπόλοιπων ενώσεων του κεφαλαίου για το «αναπτυξιακό» πολυνομοσχέδιο, που «συμβάλλει θετικά στη διαμόρφωση ενός φιλικότερου επενδυτικού περιβάλλοντος» και «προβλέπει πρακτικές λύσεις σε μια σειρά από ζητήματα τα οποία για χρόνια εμπόδιζαν τις επενδύσεις και την ανάπτυξη».
Και πώς να γινόταν κι αλλιώς δηλαδή για ένα νομοσχέδιο που - σύμφωνα με τα λόγια του αρμόδιου υπουργού Αδ. Γεωργιάδη - «είναι απολύτως προφανές ότι έχει φτιαχτεί για να κάνει τη ζωή των επενδυτών ευκολότερη και καλύτερη»; Παραπάνω από προφανές όντως, ακόμα και για τον ΣΥΡΙΖΑ που κατηγόρησε την κυβέρνηση της ΝΔ για την... «ένδεια του κυβερνητικού έργου» σε ό,τι αφορά τα νέα προκλητικά προνόμια στους επιχειρηματικούς ομίλους, όπως και για το γεγονός ότι «αφήνει στην άκρη τα έτοιμα εργαλεία» που τους παρέδωσε για το σκοπό αυτό η δική του κυβέρνηση. Παρά και την «ανησυχία» του επικεφαλής της συνδικαλιστικής μαφίας της ΓΣΕΕ, Παναγόπουλου, που ως γνήσιος εκπρόσωπος της εργοδοσίας έβαλε ερωτήματα για τις «συνέπειες αυτού του νομοσχεδίου, όσον αφορά τον ανταγωνισμό των υγιών επιχειρήσεων».

«Καθρέφτης» της ανάπτυξης για λογαριασμό του κεφαλαίου
Αυτό είναι με μια φράση το «στίγμα» του πολυνομοσχεδίου, που προβλέπει από τη μια μεριά την ακόμα μεγαλύτερη ένταση της εκμετάλλευσης, με το νέο χτύπημα στις Συλλογικές Συμβάσεις αλλά και την προσπάθεια να μπει πιο βαθιά στο «γύψο» η συνδικαλιστική οργάνωση και δράση και, από την άλλη, προαναγγέλλει την παραπέρα υποβάθμιση των όρων δουλειάς και ζωής του λαού, της υγείας, της ασφάλειας και του περιβάλλοντος, που θυσιάζει στο βωμό της καπιταλιστικής κερδοφορίας.
Αλλωστε, στη συντριπτική τους πλειοψηφία τα μέτρα που προβλέπονται στο νομοσχέδιο καταργούν ή παρακάμπτουν ακόμα και στοιχειώδεις προϋποθέσεις (περιβαλλοντικές, χωροταξικές, δημόσιας ασφάλειας, υγείας κ.ά.), που ίσχυαν έως σήμερα, κουτσουρεμένες ήδη από τους νόμους όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, προκειμένου να ανοίξουν νέα πεδία κερδοφορίας στους επιχειρηματικούς ομίλους.
Μεταξύ άλλων, στο νομοσχέδιο προβλέπονται:
-- Η «απλούστευση των διαδικασιών» σε όλα τα επίπεδα, συμπεριλαμβανομένων των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων. Μάλιστα, ο γενικός κανόνας που προβλέπεται είναι πως οι επιχειρήσεις πρώτα θα ξεκινούν τη λειτουργία τους και ο όποιος έλεγχος των απαιτούμενων δικαιολογητικών θα διενεργείται εκ των υστέρων! Με δυο λόγια, όχι μόνο ομολογούν ότι και σήμερα δεν γίνονται οι απαραίτητοι έλεγχοι ακόμα και με βάση το σημερινό νομοθετικό πλαίσιο, αλλά στο όνομα των «καθυστερήσεων» οριστικά ξεγράφεται κάθε τέτοιο ενδεχόμενο.
-- Για τις βιομηχανικές δραστηριότητες, μάλιστα, η έναρξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας ξεκινά με μια απλή «γνωστοποίηση» προς τις αρμόδιες υπηρεσίες, ενώ δεν απαιτείται έγκριση εγκατάστασης για επιχειρήσεις που «εκσυγχρονίζονται ή επεκτείνονται σε περιοχές στις οποίες καθορίζονται χρήσεις γης βιομηχανίας - βιοτεχνίας με βάση τον πολεοδομικό σχεδιασμό οποιουδήποτε επιπέδου».
-- Ενώ για τις λεγόμενες «στρατηγικές επενδύσεις», ρητά αναφέρεται πως «επιτρέπονται συγκεκριμένες και ειδικές παρεκκλίσεις από τους ισχύοντες όρουςκαι περιορισμούς δόμησης της περιοχής για λόγους υπέρτερου δημοσίου συμφέροντος», και μάλιστα η αιτιολόγηση και η τεκμηρίωση του αιτήματος γίνονται με «ευθύνη του φορέα της επένδυσης», δηλαδή από τον επενδυτή (!), για να εγκριθεί στη συνέχεια από αρμόδιο δημόσιο φορέα. Ο καπιταλιστής δηλαδή καλείται να... ελέγχει τον εαυτό του.
Η παράκαμψη ακόμα και στοιχειωδών κριτηρίων ασφάλειας και προστασίας της ζωής και της κατοικίας των εργαζομένων σημαίνει επιβάρυνση του περιβάλλοντος και υποβάθμιση της ποιότητας ζωής, ιδιαίτερα σε περιοχές που είναι ήδη επιβαρυμένες, όπως η Δυτική Αττική. Ταυτόχρονα, σηματοδοτεί νέους πολύ μεγάλους κινδύνους για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, αφού ο καθένας μπορεί να καταλάβει π.χ. τι θα συμβεί στην περίπτωση ενός μεγαλύτερου ή μικρότερου ατυχήματος σε μια βιοτεχνία ή βιομηχανία, κι ενώ δεν θα έχουν γίνει ούτε οι στοιχειώδεις έλεγχοι που αφορούν την ασφάλεια των εγκαταστάσεων, τη διαχείριση αποβλήτων, τη ρύπανση, πόσο μάλλον με την απουσία κάθε ολοκληρωμένου σχεδίου, με επίκεντρο την ασφάλεια και την υγεία του λαού.
Κάνουν «χώρο» στα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων
Παράλληλα, το νομοσχέδιο προβλέπει και μια σειρά από «διευκολύνσεις» στους επιχειρηματικούς ομίλους σε ό,τι αφορά τη χωροταξία, που έρχονται βέβαια να «κουμπώσουν» με τον υπόλοιπο αστικό χωροταξικό σχεδιασμό σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο.
Μεταξύ άλλων προβλέπονται:
-- Η κατάργηση της «απαρχαιωμένης κατηγορίας» «μεσαίας όχλησης», ιδίως για βιοτεχνικές και εμπορικές επενδύσεις, συμπεριλαμβανομένης της Αττικής.
-- Διπλασιάζεται ο συντελεστής δόμησης για «στρατηγικές επενδύσεις», που δείχνει να φωτογραφίζει και μεγάλα τουριστικά συγκροτήματα. Το ίδιο ισχύει και για επιχειρήσεις που εγκαθίστανται σε επιχειρηματικά πάρκα.
-- Καθιερώνεται «Επιχειρηματικό Πάρκο Μεμονωμένης Μεγάλης Μονάδας», όπου μπορεί να εγκατασταθεί μια επιχείρηση μεγάλου μεγέθους, σε έκταση τουλάχιστον 150 στρεμμάτων για δραστηριότητες «υψηλής όχλησης» και 100 στρεμμάτων για «μέσης όχλησης», ενώ για τις επιχειρήσεις εντός των πάρκων, θεσμοθετούνται χαμηλότερες κατηγορίες περιβαλλοντικής κατάταξης, έτσι ώστε να χρειάζονται χαλαρή περιβαλλοντική αδειοδότηση.
--Τα παρεχόμενα φορολογικά κίνητρα θα ισχύουν και για τη μετεγκατάσταση επιχειρήσεων που έχουν έδρα τους εκτός των νομών Αττικής και Θεσσαλονίκης και μεταφέρονται εντός των περιοχών αυτών.
Οι αλλαγές αυτές, οι «παρεκκλίσεις» από τους συντελεστές δόμησης για τις μεγάλες επιχειρήσεις, η διευκόλυνση της εγκατάστασής τους μέσα στον αστικό ιστό σημαίνουν λιγότερους ελεύθερους χώρους για το λαό, ογκωδέστερα κτίρια, συνολικά επιβάρυνση της ποιότητας ζωής και της υγείας του, μεγαλύτερους κινδύνους σε περιπτώσεις φυσικών ή «ανθρωπογενών» καταστροφών, δεδομένων και των συνολικά «χαλαρότερων» ελέγχων που προαναφέραμε.
Ενώ ξεχωριστή σημασία έχει και το γεγονός ότι η προστασία και η ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς υποβαθμίζονται ακόμα περισσότερο, όπως κατήγγειλαν και αρμόδιοι φορείς που τοποθετήθηκαν για το νομοσχέδιο, δεδομένου μάλιστα ότι το πολυνομοσχέδιο νομοθετεί μια απαράδεκτη «fast track» διαδικασία για την άρση αρχαιολογικών «εμποδίων», που μεταξύ άλλων προβλέπει πως η αρμόδια αρχαιολογική υπηρεσία πρέπει εντός διμήνου να υποδεικνύει τρόπους συνέχισης των εργασιών, αλλιώς η αρμοδιότητα περνάει στο υπουργείο Πολιτισμού, και μετά από έναν μήνα ο επενδυτής μπορεί να αξιώσει έως και αποζημίωση!
Κράτος - εγγυητής της καπιταλιστικής κερδοφορίας
Από ένα ακόμα «αναπτυξιακό» νομοσχέδιο δεν θα μπορούσαν φυσικά να λείπουν και οι διατάξεις που αφορούν το «ζεστό χρήμα» στους επιχειρηματικούς ομίλους, με το πολυνομοσχέδιο - στα βήματα και των σχετικών διατάξεων των προηγούμενων κυβερνήσεων - να προβλέπει την προκαταβολή της κρατικής ενίσχυσης πολύ πριν από την ολοκλήρωση της «επένδυσης» και συγκεκριμένα με την υλοποίηση του 50% του εκάστοτε επενδυτικού σχεδίου.
«Ξεπερνώντας τον εαυτό της», μάλιστα, η κυβέρνηση στο νομοσχέδιο προβλέπει την ανάθεση σε τρίτους(τράπεζες, ιδιωτικές επιχειρήσεις) της αξιολόγησης των επενδυτικών σχεδίων του «αναπτυξιακού» νόμου, όπως και του ελέγχου της υλοποίησης των επενδύσεων που αποτελούν προϋπόθεση για την κρατική ενίσχυση, ενώ και η συγκεκριμένη διαδικασία υπόκειται μόνο σε «δειγματοληπτικούς ελέγχους» από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες!
Αντίθετα με τη... χαλαρή διάθεση απέναντι στους επιχειρηματικούς ομίλους, το νομοσχέδιο προβλέπει ότι ο κρατικός μηχανισμός γίνεται «κέρβερος» απέναντι στους εργαζόμενους και το λαό, σε περιπτώσεις που για τον οποιονδήποτε λόγο «καθυστερούν» την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.
Χαρακτηριστικό είναι πως μεταξύ άλλων το νομοσχέδιο προβλέπει κυρώσεις κατά δημοσίων υπαλλήλωνκαι των προϊσταμένων της υπηρεσίας σε περίπτωση καθυστέρησης των διαδικασιών για τις επενδύσεις, με κατώτατη μάλιστα πειθαρχική ποινή την προσωρινή παύση τριών μηνών!
Ενώ σχετικά με την «ασφάλεια δικαίου» των καπιταλιστών, χαρακτηριστικές είναι τόσο οι διατάξεις για την επιτάχυνση των δικαστικών διαδικασιών που αφορούν τα μεγάλα επενδυτικά σχέδια, όσο και οι ρητές δεσμεύσεις όπως π.χ. ότι για τον χαρακτηρισμό μιας επένδυσης ως στρατηγικού χαρακτήρα «εφαρμόζονται οι διατάξεις που ισχύουν κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης υπαγωγής και αποκλείεται η αναδρομική ισχύς μεταγενέστερων νόμων που προβλέπουν αυστηρότερα κριτήρια».

Συντριπτικό πλήγμα στις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας... 
Σε ό,τι αφορά τα Εργασιακά, το πολυνομοσχέδιο με δέσμη μέτρων επιφέρει συντριπτικό πλήγμα στις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας (ΣΣΕ), ειδικά στις κλαδικές, εισάγοντας ένα ευρύ πλέγμα «εξαιρέσεων» και δίνοντας ουσιαστικά στον υπουργό Εργασίας την εξουσία να αποφασίζει πού θα εφαρμόζονται και πού όχι ακόμα και οι ελάχιστες κλαδικές ΣΣΕ που καταφέρνουν να υπογράψουν τα συνδικάτα.
Μεταξύ άλλων, το πολυνομοσχέδιο προβλέπει:
-- Εξαιρέσεις από τις εθνικές, τις τοπικές κλαδικές και τις ομοιοεπαγγελματικές ΣΣΕ για επιχειρήσεις που επικαλούνται «σοβαρά οικονομικά προβλήματα» ή λειτουργούν ως «επιχειρήσεις κοινωνικής οικονομίας», νομικά πρόσωπα «μη κερδοσκοπικού σκοπού» κ.λπ.
-- Σε περιπτώσεις συρροής, οι επιχειρησιακές συμβάσεις υπερισχύουν έναντι των κλαδικών για τις παραπάνω επιχειρήσεις, ενώ γενικά η τοπική σύμβαση υπερισχύει και της εθνικής κλαδικής και της ομοιοεπαγγελματικής. Με απόφασή του, ο υπουργός Εργασίας μπορεί επικαλούμενος τα παραπάνω ζητήματα να εξαιρεί επιχειρήσεις από την εφαρμογή της κλαδικής ΣΣΕ.
-- Για την επέκταση μιας κλαδικής σύμβασης, πέρα από τον όρο να υπογράφεται από εργοδότες που απασχολούν ποσοστό μεγαλύτερο από το 50% των εργαζομένων του συγκεκριμένου κλάδου, θα πρέπει πλέον να ελέγχονται οι επιπτώσεις ...«στην ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και τη λειτουργία του ανταγωνισμού»!
-- Επιβάλλονται νέοι περιορισμοί για την προσφυγή των εργαζομένων στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ), καθώς η δυνατότητα μονομερούς προσφυγής από τα συνδικάτα ουσιαστικά εξαλείφεται: Και εδώ η υπογραφή ΣΣΕ θα πρέπει να «επιβάλλεται από υπαρκτό λόγο γενικότερου κοινωνικού ή δημοσίου συμφέροντος συνδεόμενο με τη λειτουργία της ελληνικής οικονομίας»!
...και ασφυκτικός έλεγχος της συνδικαλιστικής δράσης
Ταυτόχρονα με το χτύπημα στις συμβάσεις και τους μισθούς, προωθείται το χτύπημα στη συνδικαλιστική δράση.
Η απροκάλυπτη παρέμβαση του κράτους και της εργοδοσίας στα συνδικάτα δρομολογείται με την πρόβλεψη για ηλεκτρονική ψηφοφορία όσον αφορά τις «αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων και λοιπών οργάνων διοίκησης» των συνδικάτων,«συμπεριλαμβανομένων των αποφάσεων κήρυξης απεργίας» (με διατύπωση που αρχικά παρουσιάζεται ως «δυνατότητα»), καθώς και με τη δημιουργία «Γενικού Μητρώου Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Εργαζομένων» στο υπουργείο Εργασίας. Μάλιστα, όλα τα κρίσιμα ζητήματα για την εφαρμογή των παραπάνω αντιδραστικών διατάξεων παραπέμπονται σε αποφάσεις του υπουργού Εργασίας, εξασφαλίζοντας «πράσινο φως» στην κυβέρνηση και στον εκάστοτε υπουργό ώστε να ξαναγράφουν τον συνδικαλιστικό νόμο.
Επιπλέον, με το πολυνομοσχέδιο η κυβέρνηση προωθεί το χτύπημα της κυριακάτικης αργίας για μια ακόμα κατηγορία εργαζομένων και συγκεκριμένα όσους εργάζονται στα κέντρα διανομής των αλυσίδων σούπερ μάρκετ. Λύνοντας ακόμα περισσότερο τα χέρια των επιχειρηματικών ομίλων του λιανεμπορίου, προσθέτει αυτήν την κατηγορία εργαζομένων στις εξαιρέσεις από την Κυριακή αργία που προβλέπει το Βασιλικό Διάταγμα 748/1966.

Νέα συλλαλητήρια την Πέμπτη ενάντια στο πολυνομοσχέδιο
Στις 6.30 μ.μ. στα Προπύλαια στην Αθήνα - Την ίδια ώρα στο Αγαλμα Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη
Με νέα συλλαλητήρια την Πέμπτη 24/10κλιμακώνουν την πάλη τους ενάντια στο αντιλαϊκό πολυνομοσχέδιο οι ταξικές συνδικαλιστικές οργανώσεις.
Στην Αθήνα το συλλαλητήριο θα γίνει στις 6.30 μ.μ., στα Προπύλαια. Στη Θεσσαλονίκη θα γίνει την ίδια ώρα στο Αγαλμα Βενιζέλου.
Συγκεντρώσεις έχουν ήδη οριστεί και στη Θεσσαλία: Την Τετάρτη 23/10 σε Λάρισα (7 μ.μ., κεντρική πλατεία) και Καρδίτσα (7 μ.μ., κεντρική πλατεία) και την Πέμπτη 24/10 σε Βόλο (7 μ.μ., πλατεία Πανεπιστημίου) και Τρίκαλα (7 μ.μ., πλατεία Ρ. Φεραίου).
«Οι Ομοσπονδίες, τα Εργατικά Κέντρα και τα Συνδικάτα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ συνεχίζουμε με μεγαλύτερη δύναμη, μαχητικότητα και αποφασιστικότητα τη δράση μας ενάντια στο κατάπτυστο νομοσχέδιο της κυβέρνησης. Διεκδικούμε σύγχρονους όρους δουλειάς και αμοιβής. Μετά τις δύο απεργιακές κινητοποιήσεις στις 24 Σεπτέμβρη και στις 2 Οκτώβρη, μετά από το μαχητικό συλλαλητήριο στις 17 Οκτώβρη, κλιμακώνουμε με νέο συλλαλητήριο στις 24 Οκτώβρη», σημειώνει το ΠΑΜΕ και καλεί όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να πάρουν μέτρα για την επιτυχία του.
Στην ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ σημειώνει:
«Παλεύουμε κόντρα στο νομοσχέδιο - σκούπα για τις κλαδικές συμβάσεις, τους μισθούς των εργαζομένων και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες, το οποίο δίνει "γην και ύδωρ" στους επενδυτές και γκρεμίζει όσα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα έμειναν όρθια με σκληρό αγώνα, στην περίοδο της κρίσης. Να το πάρει τώρα πίσω η κυβέρνηση της ΝΔ.
Παλεύουμε κόντρα στα εμπόδια της ηγετικής ομάδας της ΓΣΕΕ, που σπέρνει σύγχυση και μοιρολατρία και κάνει ό,τι μπορεί για να υπάρξει σιγή νεκροταφείου, ξοφλώντας με αυτόν τον τρόπο τις δεσμεύσεις της απέναντι στην κυβέρνηση, στο ΣΕΒ και τις άλλες εργοδοτικές ενώσεις για στήριξη των μέτρων.
Με το σύνθημα "Κάτω τα χέρια από τα Συνδικάτα! Διεκδικούμε σύγχρονους όρους δουλειάς και αμοιβής, ζωή με δικαιώματα", συνεχίζουμε να δίνουμε τη μάχη της ενημέρωσης μέσα σε κάθε κλάδο και χώρο δουλειάς, δυναμώνουμε το μαζικό και ενωτικό ρεύμα αντίστασης στην αντιλαϊκή επίθεση της κυβέρνησης και των επιχειρηματικών ομίλων».
Στη μάχη για την ενημέρωση των εργαζομένων και την οργάνωση της πάλης
Με πλατύ άνοιγμα στους εργαζόμενους, εξορμήσεις και περιοδείες σε χώρους δουλειάς, συσκέψεις και συνελεύσεις, τα σωματεία οργανώνουν τα επόμενα βήματα του αγώνα τους.
Με τους εργαζόμενους στις εταιρείες «ΔΕΛΤΑ», «ΝΙΚΑΣ» και «Creta Farm» στον Αγιο Στέφανο συζήτησε την περασμένη Πέμπτη το Συνδικάτο Τροφίμων - Ποτών - Γάλακτος Αττικής. Με τις εξορμήσεις το Συνδικάτο κάλεσε τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος στη Γενική Συνέλευση την Κυριακή 20/10, στις 10.30 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας, ενώ συζήτησε μαζί τους για το πραγματικό περιεχόμενο του «αναπτυξιακού» πολυνομοσχεδίου της κυβέρνησης.
Το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, στο πλαίσιο της ενημέρωσης των εργαζομένων για το αντεργατικό νομοσχέδιο, προχωρά σε εξορμήσεις και συγκεντρώσεις σε χώρους δουλειάς και γειτονιές: Τη Δευτέρα 21/10, στις 7 π.μ., στο εργοτάξιο της ORBIT. Την Τρίτη 22/10 στο εργοτάξιο του εκπτωτικού χωριού στα Σπάτα, με στάση εργασίας (12 μ. - 1 μ.μ.) και Γενική Συνέλευση. Την Τετάρτη 23/10, στις 7 π.μ., στο εργοτάξιο του πρώην εργοστασίου «Παπαστράτος» στον Πειραιά. Την Πέμπτη 24/10, στο εργοτάξιο κατασκευής του κολεγίου «St. Catherine's» στη Λυκόβρυση, με στάση εργασίας (12 μ. - 1 μ.μ.) και Γενική Συνέλευση. Το Συνδικάτο καλεί τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος στην ετήσια Γενική Συνέλευση, την Κυριακή 3/11,στις 10 π.μ. στην αίθουσά του (Βερανζέρου 1, πλατεία. Κάνιγγος, 2ος όροφος).
Στο μεταξύ, συνελεύσεις και συσκέψεις οργανώνουν τις επόμενες μέρες τα εξής σωματεία:
-- Το Σωματείο Εργαζομένων «Cosmote - Ε Value» Αττικής πραγματοποιεί Γενική Συνέλευση την Κυριακή 20/10, στις 11 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας. Θα συζητηθούν το προσχέδιο ΣΣΕ που έχει διαμορφώσει το ΔΣ και οι πρωτοβουλίες για τη διεκδίκηση υπογραφής και εφαρμογής ΣΣΕ.
-- Σε σύσκεψη καλεί τους εργαζόμενους η Ενωση Οικοδόμων Αιτωλοακαρνανίας την Κυριακή 20/10,στις 10.30 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο Αγρινίου. Θα συμμετάσχει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Γιάννης Τασιούλας.
-- Ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας πραγματοποιεί Γενική Συνέλευση την Κυριακή 3/11, στις 10 π.μ. στα γραφεία του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων.
-- Το Συνδικάτο Τύπου και Χάρτου προχωρά σε Γενική Συνέλευση την Κυριακή 3/11, στις 10 π.μ. στην αίθουσα συνεδριάσεων κάτω από τα γραφεία του Συνδικάτου (Αριστοτέλους 11-15, 5ος όροφος).
Εργαζόμενοι στους δήμους: Πανελλαδική κινητοποίηση στην Αθήνα
Με πανελλαδικό συλλαλητήριο το Σάββατο 19/10 στην Αθήνα και αποχή από κάθε υπερωριακή εργασία το Σαββατοκύριακο συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι στους δήμους, αντιδρώντας στο αντιλαϊκό πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης. Ανάμεσα στις άλλες αντεργατικές διατάξεις του, το νομοσχέδιο με το άρθρο 179 διευκολύνει παραπέρα την εκχώρηση υπηρεσιών των δήμων σε ιδιώτες.
Το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, στο πλαίσιο του πανελλαδικού συλλαλητηρίου στην Αθήνα, καλεί το Σάββατοσε συγκέντρωση στις 10.30 π.μ. στην πλατεία Βάθης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου