Σελίδες

12 Μαρ 2019

Tροποποίηση του Ποινικού Κώδικα: Δώρο Συριζα στους υπόδικους ναζί της Χρυσής Αυγής

Στο σχέδιο του νέου Ποινικού Κώδικα που έθεσε σε διαβούλευση το υπουργείο Δικαιοσύνης, η κυβέρνηση επιχειρεί να μειώσει την ποινή για τη διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης από 10-20 χρόνια κάθειρξης σε 5-10, ενώ η Διεύθυνση Εγκληματικής Οργάνωσης υποβιβάζεται σε απλή επιβαρυντική περίσταση. 

Σύμφωνα με καταγγελία της Κίνησης Ενάντια στον Ρατσισμό και την Φασιστική Απειλή, που αναδημοσιεύεται στη σελίδα της Πολιτικής Αγωγής στη Δίκη της Χρυσής Αυγής, η επιχειρούμενη αυτή τροποποίηση θα βοηθήσει την ηγεσία της οργάνωσης να πέσει στα μαλακά.

Ο ΣΥΡΙΖΑ με την τροποποίηση που προτείνει στο δικό του προσχέδιο βοηθάει την υπεράσπιση της Χρυσής Αυγής» έγραψε ένας εκ των δικηγόρων της Πολιτικής Αγωγής στη δίκη, ο Θανάσης Καμπαγιάννης:



"Συμπληρωματικά στα όσα πολύ σοβαρά καταγγέλλει η ΚΕΕΡΦΑ για την επιχειρούμενη τροποποίηση του άρθρου 187 του Ποινικού Κώδικα (ΠΚ):
Το νέο άρθρο 187 μειώνει την ποινή για τη διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης από 10-20 χρόνια κάθειρξης σε 5-10. Στην ουσία η ποινική ευθύνη του μέλους της εγκληματικής οργάνωσης (5-10 έτη) εξομοιώνεται με αυτή του διευθύνοντος. Πρόκειται για παρέμβαση στην υπό εξέλιξη δίκη της Χρυσής Αυγής, που ρίχνει τον Μιχαλολιάκο και την υπόλοιπη ηγεσία της ΧΑ στα μαλακά. Όπως είχε επιχειρήσει να το πράξει και η ΝΔ με το προσχέδιο ΠΚ του 2014, όπου σχεδίαζε να εντάξει στην αντικειμενική υπόσταση της εγκληματικής οργάνωσης το οικονομικό κίνητρο, έτσι και τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ με την τροποποίηση που προτείνει στο δικό του προσχέδιο βοηθάει την υπεράσπιση της Χρυσής Αυγής.
Για να προλάβουμε τον δικαιωματικό υπουργό κύριο Καλογήρου, που εσπευσε να καταγγείλει προκαταβολικά τυχόν “ποινικό λαϊκισμό” στη δημόσια διαβούλευση, να υποδείξουμε την αντίφαση: οι αλλαγές στο 187Α (τρομοκρατική οργάνωση) κινούνται, αντίθετα με το 187, προς την αυστηροποίηση. Δηλαδή: Όχι μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ θα ψηφίσει πλέον ως κοινοβουλευτική πλειοψηφία την τρομοκρατική οργάνωση που τελεί πλημμελήματα, αλλά προστίθενται μορφές αξιόποινης συμμετοχής στο 187Α τύπου “πρόκλησης” και “διέγερσης”΄και μάλιστα “μέσω διαδικτύου”. Δηλαδή σε ένα άρθρο που είναι ήδη σκανδαλωδώς νεφελώδες και ποινικοποιεί την οργάνωση “που επιδιώκει εγκληματικές πράξεις” και όχι την οργάνωση “που τελεί εγκληματικές πράξεις”, που εισάγει την έννοια του τρομοκράτη (λες και το δικαστήριο δικάζει εγκληματικό προφίλ και όχι εγκληματική πράξη), η κυβέρνηση ποινικοποιεί πλέον και τη “διέγερση” τέλεσης αυτού του νεφελώδους αδικήματος, που έχει ήδη οδηγήσει (με την παρούσα μορφή του!) αθώους ανθρώπους στη φυλακή (βλ. περίπτωση Ηριάννας).
Τι μας ζητάει δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ και ο υπουργός του: να καταπιούμε την επέκταση της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας του άρθρου 187Α περί τρομοκρατικής οργάνωσης, αλλά να φυλάξουμε τις δικαιωματικές μας ευαισθησίες για την ελάφρυνση του 187, του άρθρου δηλαδή με το οποίο (τυχαία) δικάζεται ο Μιχαλολιάκος. Ίσως μάλιστα να μας θυμίσει ο
συνάδελφος υπουργός και τα κείμενα που συνυπογράφαμε για την κατάργηση των τρομονόμων και να μας εγκαλέσει, πάντα στα πλαίσια της καταπολέμησης του “ποινικού λαϊκισμού”.

Η αλλαγή αυτή δεν θα περάσει. Και όποιος παπαγάλος της κυβέρνησης σάς πει το αντίθετο, απαντήστε του: Τελειώσατε."

1 σχόλιο:

  1. Ανώνυμος12/3/19, 8:11 μ.μ.

    Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για το νέο σχέδιο Ποινικού Κώδικα αναφέρει:

    «Η αναθεώρηση του αρ. 187 του Ποινικού Κώδικα, που προωθείται με το νέο σχέδιο και προβλέπει μειωμένο πλαίσιο ποινής για τη διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, αντικειμενικά ευνοεί την υπόδικη ηγεσία της ναζιστικής εγκληματικής Χρυσής Αυγής. Αυτή η εξέλιξη έρχεται να προστεθεί στη μέχρι τώρα μεγάλη καθυστέρηση της σχετικής δίκης για την οποία έχει ευθύνη η κυβέρνηση».

    ΑπάντησηΔιαγραφή