Καταψηφίστηκε από την ουκρανική βουλή η πρόταση μομφής που είχε καταθέσει η αντιπολίτευση. Την πρόταση ψήφισαν 186 βουλευτές, ενώ χρειάζονταν τουλάχιστον 226 και από την ψηφοφορία απείχε το κυβερνών «Κόμμα των Περιοχών».
Η πρόταση μομφής κατατέθηκε στο πλαίσιο της ενδοαστικής αντιπαράθεσης που ξέσπασε, όταν ο πρόεδρος Βίκτορ Γιανουκόβιτς αποφάσισε, μετά από πιέσεις της Μόσχας, να μην υπογράψει τη συμφωνία σύνδεσης με την ΕΕ, παρασύροντας και λαϊκές δυνάμεις που τρέφουν αυταπάτες ότι η σύνδεση με τη λυκοσυμμαχία θα είναι προς όφελός τους.
Στην ομιλία του στο κοινοβούλιο ο πρωθυπουργός Μ. Αζάροφ ζήτησε συγγνώμη για τη βία που άσκησε η αστυνομία το Σάββατο στους διαδηλωτές στο κέντρο του Κιέβου, προκαλώντας τον τραυματισμό δεκάδων και είπε ότι η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να συνομιλήσει μαζί τους, αλλά μόνο αν σταματήσουν τις κινητοποιήσεις που συνεχίστηκαν και χθες. Ταυτόχρονα διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να επιδιώκει την ένταξή της στην ΕΕ και πρόσθεσε ότι μια κυβερνητική αντιπροσωπεία θα μεταβεί στις Βρυξέλλες την ερχόμενη εβδομάδα.
Τα ΚΚ της χώρας για τις εξελίξεις
Υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος, σχετικά με την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ ή στην Τελωνειακή Ένωση με τη Ρωσία, τάχθηκε για άλλη μια φορά το ΚΚ Ουκρανίας. Σε δήλωσή του ο Πιοτρ Σιμονιένκο, Α' Γραμματέας της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Ουκρανίας, υποστήριξε πως επιχειρείται χειραγώγηση των ελπίδων και των προσδοκιών των εργαζομένων σε μια εμφύλια διαμάχη, τόσο από τις κυβερνητικές «γαλάζιες» δυνάμεις, όσο και από τις «πορτοκαλί» δυνάμεις της αντιπολίτευσης. Ο Π. Σιμονιένκο κατηγόρησε τις ΗΠΑ πως έχουν μετατρέψει την πρεσβεία τους στο Κίεβο σε «κέντρο εκπαίδευσης» των «πολεμάρχων» της αντιπολίτευσης και υποστήριξε πως τα γεγονότα θυμίζουν τη λεγόμενη «Πορτοκαλί επανάσταση» του 2004, μονάχα που αυτή τη φορά υπάρχει και ο «εμπλουτισμός» τους από την οργάνωση των εμφύλιων διαμαχών στη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή. Ο ίδιος υποστήριξε πως μόνο το δημοψήφισμα μπορεί να αποτρέψει την αυξανόμενη αντιπαράθεση μέσα στην κοινωνία της Ουκρανίας.
Ταυτόχρονα ο Π. Σιμονιένκο επανέλαβε τη θέση του ΚΚ Ουκρανίας για την ανάγκη ένταξης της χώρας στην Τελωνειακή Ένωση, ως εγγύηση της «ανάπτυξης» της οικονομίας της χώρας.
Σε συνέντευξή της στην «Κόκκινη τηλεόραση», η Ταμίλα Γιαμπρόβα, Πρόεδρος της Ένωσης Κομμουνιστών Ουκρανίας, αναφέρθηκε στην ουσία της αντιπαράθεσης, που εκδηλώνεται τις τελευταίες μέρες στη χώρα της σχετικά με την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ ή στην Τελωνειακή Ένωση με τη Ρωσία.
Η Τ. Γιαμπρόβα σημείωσε πως η ανάπτυξη του καπιταλισμού οδηγεί στην ένταση της όξυνσης μεταξύ των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, για τη μοιρασιά της λείας, για το ποιος θα κερδίσει ένα μεγαλύτερο μερίδιο των αγορών. Την ίδια ώρα είναι υπαρκτή και η διαδικασία της διεθνοποίησης της παραγωγής, των οικονομικών σχέσεων, τάση που ενισχύει τη συγκεντροποίηση του κεφαλαίου, σε διεθνές και εθνικό επίπεδο. Υποστήριξε πως οι κομμουνιστές για να διαμορφώσουν τη στάση τους απέναντι στις ιμπεριαλιστικές ενώσεις, πρέπει να πάρουν υπόψη τους πως ο Λένιν, στα 1915 στο άρθρο «Για το σύνθημα των Ενωμένων Πολιτειών της Ευρώπης» έχει δείξει πως ο στόχος των ιμπεριαλιστικών ενώσεων είναι η παραπέρα εκμετάλλευση των εργαζομένων. Η εκτίμησή του έχει αντέξει στο πέρασμα του χρόνου και δείχνει πως οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να επαφίενται στις ενώσεις των ιμπεριαλιστών, που αποτελούν αποτέλεσμα από τη μια των αντιθέσεών τους κι από την άλλη της συνεργασίας τους. Η Τ. Γιαμπρόβα στη συνέντευξή της αναφέρθηκε στις συνέπειες που βιώνουν οι εργαζόμενοι μιας σειράς χωρών της ΕΕ, εξαιτίας της εκδήλωσης της καπιταλιστικής κρίσης.
Ταυτόχρονα σημείωσε πως η Ένωση Κομμουνιστών Ουκρανίας προσεγγίζει εντελώς διαφορετικά από το Κομμουνιστικό Κόμμα Ουκρανίας το ζήτημα της ένταξης της Ουκρανίας στην Τελωνειακή Ένωση, που συγκροτείται κάτω από την αιγίδα του ρωσικού κεφαλαίου, με επικεφαλής τον Β. Πούτιν και με απώτερο στόχο τη δημιουργία της «Ευρασιατικής Οικονομικής Κοινότητας», στην οποία θα υπάρχει τόσο η κοινή οικονομική συνισταμένη, όσο κι η πολιτική και στρατιωτική και υπογράμμισε: «Εμείς δεν συμφωνούμε με την εκτίμηση που γίνεται πως αυτή η Ένωση είναι ο δρόμος "αναγέννησης του σοσιαλισμού και της Σοβιετικής Ένωσης". Η ιμπεριαλιστική ένωση είναι ο δρόμος της σκληρής εκμετάλλευσης των εργαζομένων των ίδιων των χωρών που την αποτελούν, της ληστείας άλλων λαών και ενίσχυσης των θέσεων των εδώ καπιταλιστών έναντι των διεθνών ανταγωνιστών τους. Εμείς στηρίζουμε τη θέση του ΚΚΕ και άλλων ΚΚ χωρών της ΕΕ, που αγωνίζονται ενάντια στις ιμπεριαλιστικές ενώσεις, ενάντια στην ΕΕ, για την αποδέσμευση των χωρών τους απ' αυτήν, ανατρέποντας και τον καπιταλισμό με την κατάκτηση της εργατικής - λαϊκής εξουσίας. Σ' αυτούς που μας λένε ότι οι λαοί της Ρωσίας και του Καζαχστάν είναι "αδελφοί λαοί"με τον ουκρανικό, και γι' αυτό πρέπει να ενταχθούμε στην Τελωνειακή Ένωση, απαντάμε, πως ναι, θα είναι "αδελφοί λαοί" εφόσον ανατρέψουν τον καπιταλισμό ο καθένας στη χώρα του κι ενώσουν τη δύναμή τους, ανασυγκροτώντας την ΕΣΣΔ».
902.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου