Σελίδες

13 Αυγ 2013

ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ


Στο σφυρί για να τονωθούν η αγορά και οι τράπεζες
Ωμός εκβιασμός από την κυβέρνηση, που προχωράει σε άρση της προστασίας από 1/1/2014
Το σχέδιο έναρξης της πλειστηριασμών, ακόμη και σε βάρος της πρώτης και κύριας κατοικίας των λαϊκών νοικοκυριών, μεθοδεύεται από τη συγκυβέρνηση, αρχής γενομένης από το Γενάρη του 2014. Το όλο ζήτημα ήδη αξιοποιείται εκβιαστικά από την κυβέρνηση για να φέρει στο γκισέ των τραπεζών μεροκαματιάρηδες που δεν μπορούν να πληρώσουν και κάτω από την απειλή του πλειστηριασμού θα επιδιώξουν εκ νέου διακανονισμό, σε βάρος της ικανοποίησης στοιχειωδών τους πλέον αναγκών.
Η «σταδιακή» εφαρμογή του μέτρου, καθώς και τα λεγόμενα «κοινωνικά κριτήρια», που προβάλλονται από κυβερνητικούς παράγοντες, δεν πρέπει να ξεγελάσουν τα λαϊκά νοικοκυριά. Κατά κύριο λόγο έχουν να κάνουν με την προστασία και το συλλογικό συμφέρον των τραπεζών, αφού το ενδεχόμενο μαζικών πλειστηριασμών, σε σύντομο διάστημα, θα έριχνε απότομα τις τιμές των ακινήτων, θα προκαλούσε νέες επισφάλειες στους τραπεζίτες.

Παράπλευρος στόχος είναι να βγάλουν στο σφυρί χιλιάδες κατοικίες σε τιμές χαμηλότερες από τις αντικειμενικές τιμές (ισχύουν από το 2007) προκειμένου να τονωθεί η αγορά των ακινήτων και μέσω αυτής τα φορολογικά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σ. Κεδίκογλου, δήλωσε χτες ότι σκοπός της άρσης της απαγόρευσης είναι να μην καταρρεύσει η αγορά ακινήτων και να υπάρχει στεγαστική πίστη. Με άλλα λόγια, από τη μια να τονωθεί η αγορά μέσω των πλειστηριασμών και από την άλλη να εισπράξουν οι τράπεζες μέρος από τις οφειλές για τα δάνεια.
Στον επικοινωνιακό χορό που έχει στηθεί μπαίνουν και τα ΜΜΕ, όπως, για παράδειγμα, τα «Νέα», που καλούν την κυβέρνηση να προχωρήσει στο ξεπάγωμα των πλειστηριασμών, προσθέτοντας ότι «χρειάζονται αυστηροί κανόνες και εγγυήσεις ότι δεν θα καούν τα χλωρά από τα ξερά!». Οι «κανόνες προστασίας» που επεξεργάζεται από την πλευρά του το αρμόδιο υπουργείο Ανάπτυξης είναι πίσω ακόμη και από τις προβλεπόμενες υπάρχουσες διατάξεις δικαστικής προστασίας των οικονομικά ανήμπορων λαϊκών νοικοκυριών.
Λόγος γίνεται για τη θεσμοθέτηση «αντικειμενικών κριτηρίων διαβίωσης», αλλά και για το «συνεργάσιμο δανειολήπτη». Πρόκειται για τεχνικές διαχείρισης και χρονικής επιμήκυνσης του δανεισμού των νοικοκυριών, από τις οποίες μακροχρόνια κερδισμένες θα είναι οι τράπεζες. Ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας, έχει δηλώσει ότι το θέμα «μελετάται με μεγάλη ευαισθησία» και ότι οι «άνθρωποι που δεν μπορούν να πληρώσουν δεν πρέπει να τους κυνηγά η τράπεζα. Οι κακοπληρωτές πρέπει να πληρώσουν».
Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθετική ρύθμιση, μέχρι τα τέλη του 2013 απαγορεύονται οι πλειστηριασμοί ακινήτων με αντικειμενική αξία μέχρι 200.000 ευρώ, καθώς και ακινήτων που αποτελούν την πρώτη κατοικία, ανεξαρτήτως της αξίας τους. Σύμφωνα με τις πληροφορίες το κυβερνητικό σχέδιο θα παρουσιαστεί το φθινόπωρο, ενώ αναμένεται να συζητηθεί με τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς (ΕΕ - ΔΝΤ) στην επόμενη «αξιολόγηση», το Σεπτέμβρη.
Σύμφωνα με τα στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδας, τα στεγαστικά δάνεια που οι τραπεζίτες βγάζουν στο «κόκκινο» (σε καθυστέρηση πάνω από τρεις μήνες) ξεπερνούν τα 16 δισ. ευρώ, με τάση περαιτέρω διόγκωσης.
Να σημάνει συναγερμός!
Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ
Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, σε σχόλιό του, για τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, τονίζει:
«Πρέπει να σημάνει για το λαό συναγερμός! Η κυβέρνηση προετοιμάζεται να απελευθερώσει τους πλειστηριασμούς για την πρώτη κατοικία, οδηγώντας χιλιάδες λαϊκές οικογένειες στην απόγνωση και φέρνοντάς τες αντιμέτωπες με το ενδεχόμενο να μείνουν στο δρόμο. Ο κυβερνητικός ισχυρισμός ότι θα "ξεπαγώσουν" οι πλειστηριασμοί για την πρώτη κατοικία, αλλά θα προστατευτούν δήθεν οι φτωχοί και αδύναμοι, αποτελεί κοροϊδία και παγίδα προκειμένου να μην εκφραστεί μαζική λαϊκή αντίδραση. Απέναντι σε αυτήν την πολιτική, οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα πρέπει να αντιτάξουν τον οργανωμένο αγώνα τους. Μέσα από τα ταξικά σωματεία, τις λαϊκές επιτροπές να ορθώσουν ασπίδα προστασίας των οικογενειών που απειλούνται. Καμία κατάσχεση, κανένας πλειστηριασμός στην πρώτη κατοικία!».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου