Σελίδες

14 Ιουλ 2013

Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: Η πλειοψηφία τα πήρε όλα, η μειοψηφία καταγγέλλει θεούς και δαίμονες


Με την επανεκλογή του Αλ. Τσίπρα στη θέση του προέδρου ολοκληρώθηκαν χωρίς εκπλήξεις οι εργασίες του πρώτου συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ. Με ποσοστό 74,07% επικράτησε των Σ. Βωβού και Π. Ηλιόπουλου, επίσης υποψηφίων για τη θέση, που έλαβαν 4,70% και 0,6% αντίστοιχα. Καταγράφτηκαν 68 άκυρα και 688 λευκά ψηφοδέλτια.
Εν μέσω σφοδρών παρασκηνιακών και υπόγειων αντιπαραθέσεων και «μαχαιρωμάτων», η πλειοψηφία κατάφερε να περάσει όλα τα ζητήματα που προωθούσε, διασφαλίζοντας ότι η επόμενη μέρα θα βρει τον ΣΥΡΙΖΑ πολιτικά και οργανωτικά ακόμα πιο προσαρμοσμένο στο στόχο της αστικής διαχείρισης:

– Για την αυτοδιάλυση των συνιστωσών, ζήτημα για το οποίο την αντιπαράθεση εκ μέρους της μειοψηφίας σήκωσε κυρίως ο Μ. Γλέζος, συμφωνήθηκε τελικά να γίνει σε εύλογο χρονικό διάστημα και κατόπιν διαβουλεύσεων, επιτρέποντας και στις δύο πλευρές να δηλώνουν ικανοποίηση. Ωστόσο ως δεδομένο θέτονταν στα πηγαδάκια ότι όσοι δεν συμμορφωθούν θα δουν σύντομα την πόρτα της εξόδου, με τους διαφωνούντες να καταγγέλλουν ότι η πλειοψηφία επιμένει τόσο γιατί επιδιώκει να στερεώσει την ηγεμονία της στο ενιαίο σχήμα. Μάλιστα, ο επικεφαλής της ΔΕΑ, Αντ. Νταβανέλος, δήλωσε με νόημα: «Εμείς εικονική αυτοδιάλυση, αυτοδιάλυση τάχα μου, δεν πρόκειται να κάνουμε», κατηγορώντας την ηγεσία για «τετελεσμένα» και «τελεσίγραφα».
– Για τον τρόπο εκλογής οργάνων αποφασίστηκε να γίνει με ξεχωριστά ψηφοδέλτια (έξι τον αριθμό για τη νέα ΚΕ) . Η μειοψηφία αντέδρασε έντονα, καθώς την ευνοούσε η ψηφοφορία με ενιαία λίστα - περιελάμβανε τα ψηφοδέλτια όλων των τάσεων, ρευμάτων κ.λπ. - που έδινε τη δυνατότητα επιλογής υποψηφίων όλων των τάσεων, καταγγέλλοντας ακόμα ότι μεθοδεύεται η περιθωριοποίησή της, εκτός του «τόξου» της «κομματικής νομιμότητας».
– Πέρασε ακόμα η επιδίωξη της πλειοψηφίας για εκλογή προέδρου απ' το Συνέδριο, που επίσης πυροδότησε αντιδράσεις, με τη μειοψηφία να εκφράζει φόβους ότι η ηγετική ομάδα «που είχε ήδη αποχαλινωθεί» θα καταστεί πλέον εντελώς ανεξέλεγκτη.
Να σημειωθεί πως και στο εσωτερικό της πλειοψηφίας και της μειοψηφίας δόθηκαν ομηρικές μάχες με επίδικο την εκλογή και με όσο το δυνατόν περισσότερες ψήφους στην νέα ΚΕ, η οποία θα αριθμεί 200 μέλη, ενώ υποψήφιοι για τις θέσεις αυτές ήταν περίπου 650.
– Τέλος, πέρασαν με μεγάλη πλειοψηφία οι πολιτικές αποφάσεις και απορρίφθηκαν οι τροπολογίες της μειοψηφούσας «Αριστερής Πλατφόρμας» για την ΕΕ, το ευρώ, τη διαγραφή του χρέους, τις συμμαχίες κ.λπ..
Αποτιμώντας το Συνέδριο, άρθρο που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Π. Λαφαζάνη καταγγέλλει ότι «με σχεδιασμό κάποιων στην πλειοψηφία το Συνέδριο προσανατολίστηκε αποκλειστικά στην τελεσιγραφική διάλυση των συνιστωσών και στην εκβιαστική κατάργηση του παραδοσιακού τρόπου εκλογής των οργάνων με λίστες και κουτάκι στην κάθε μία για σταυρό και με δυνατότητα διαπήδησης μεταξύ τους».
Κάνει λόγο για εξελίξεις «σφόδρα αρνητικές» που «διαμορφώνουν ένα νέο τοπίο στο ΣΥΡΙΖΑ» και για επιλογές που «στοχεύουν στην καθυπόταξη των μειοψηφιών». Καταγγέλλονται ακόμα οι αποδοκιμασίες σε βάρος των εκπροσώπων της «Αριστερής Πλατφόρμας» που σημειώθηκαν στο συνέδριο και η «σχεδόν γηπεδική ατμόσφαιρα».
Πάντως απ' τη μειοψηφία αφήνεται ήδη να σέρνεται ζήτημα νομιμοποίησης αυτού του συνεδρίου. Άλλωστε στην έναρξή του κατατέθηκε αίτηση ακύρωσης ενός ποσοστού αντιπροσώπων καθότι – όπως ισχυριζόταν – δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις της ιδιότητας αυτής.
Εξάλλου, λίγο πριν την έναρξη του συνεδρίου καταγγέλθηκε και επώνυμα ότι οι συνελεύσεις έγιναν υπ' ατμόν, με χιλιάδες εγγραφές μελών δίχως κριτήρια και έλεγχο, με μόνο το 1/3 των εγγεγραμμένων μελών να παίρνει μέρος στις προσυνεδριακές διαδικασίες.
Ακόμα ότι στη διαδικασία των ψηφοφοριών οι περισσότεροι απ' αυτούς που ψήφισαν για αντιπροσώπους στο Συνέδριο, δεν είχαν παρακολουθήσει ούτε μία από τις προσυνεδριακές συνελεύσεις, ενώ πολλοί απ΄αυτούς ήταν μέλη που γράφτηκαν μόλις πριν ξεκινήσουν οι διαδικασίες για το Συνέδριο, «με προφανή στόχο να επηρεάσουν τους εσωκομματικούς συσχετισμούς».
Αλλο άρθρο που αναρτήθηκε επίσης στην ιστοσελίδα του Π. Λαφαζάνη κάνει λόγο για «μαζικό εκλογικό μηχανισμό» που «έριξε μαζικά και δραστήρια το βάρος του στους εσωτερικούς συσχετισμούς για τους αντιπροσώπους στο Συνέδριο κατά της Αριστερής Πλατφόρμας».
Ο Αλ. Τσίπρας, κλείνοντας τις εργασίες του Συνεδρίου, στόχευσε τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι το κόμμα τους «δεν έχει καμία σχέση με την 3η του Σεπτέμβρη και με το ΠΑΣΟΚ που επαγγέλθηκε αλλαγή, εθνική ανεξαρτησία και κοινωνική δικαιοσύνη» και η θέση τους είναι στον ΣΥΡΙΖΑ, το ίδιο κάλεσμα απηύθυνε και στους «συντηρητικούς πολίτες» στους οποίους υποσχέθηκε «ανένδοτο» για την υπεράσπιση του συντάγματος...
Απευθυνόμενος στη μειοψηφία υποστήριξε πως η ενιαιοποίηση είναι προϋπόθεση για να γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ «πιο αποτελεσματικός, πιο έτοιμος να κυβερνήσει τον τόπο», πως «αυτό είναι πίσω από τη συζήτηση για τη μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ» και ότι «οφείλουμε να αποδείξουμε ότι είμαστε σε θέση να κάνουμε αυτά που λέμε. Ότι είμαστε σε θέση να κυβερνήσουμε (...) να χτυπάνε όλα τα σφυριά μας στην ίδια κατεύθυνση». Πρόσθεσε με νόημα ότι η ενιαιοποίηση είναι επιπλέον προϋπόθεση για να «κρατήσει» ο ΣΥΡΙΖΑ τις ψήφους που έλαβε πέρυσι, που δεν είναι «δεδομένες» όπως είπε και να πάρει ακόμα περισσότερες στις επόμενες εκλογές. Αυτό που θέλει να πει ο Αλ. Τσίπρας είναι πως η χειραγώγηση αυτών και ακόμα περισσότερων ανθρώπων του μόχθου με την απάτη ενός δήθεν φιλολαϊκού μείγματος διαχείρισης της αστικής εξουσίας, απαιτεί προσαρμογή των οργανωτικών δομών, τέτοια που θα τις καταστήσει ικανές να πετύχουν το στόχο.
902.gr

1 σχόλιο:

  1. Ανώνυμος16/7/13, 8:50 μ.μ.

    1) Μια που πλέον ο ΣΥ-ΡΙ-ΖΑ δεν είναι ΣΥνασπισμός κομμάτων αλλά ενιαίο κόμμα, δεν θα έπρεπε να αφαιρεθεί το "ΣΥ" από την επωνυμία του;
    2) Επίσης, μια που ψήφισαν οι σύνεδροι ότι:
    α. Δεν φεύγουν από το ευρώ,
    β. Δεν διαγράφουν το σύνολο του χρέους
    γ. Δεν θα υπάρξει πέρασμα των τραπεζών υπό δημόσιο έλεγχο,
    δ. Δεν θα γίνει εθνικοποίηση στρατηγικών τομέων της Οικονομίας, όπως ζήτησε ο Λαφαζάνης.. άρα δεν είναι πλέον ΡΙΖοσπαστικό κόμμα, δεν θα έπρεπε λοιπόν να αφαιρεθεί ΚΑΙ το "ΡΙΖ" από την επωνυμία του;
    3) Αφού λοιπόν έγιναν συστημικό κόμμα (λέμε τώρα), δεν θα έπρεπε να καταργήσουν και το "Α" που μοναχό του θα φαίνεται ότι...
    αναφέρεται στην Αναρχία;
    4) Παρακαλείται ο Πρωτοδίκης πλέον, όπως τροποποιήσει στο καταστατικό την εγκεκριμένη ονομασία του μορφώματος "ΣΥΡΙΖΑ",
    σε νέο ΠΑΣΟΚ...
    ΦΑΙΔΡΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή