Σελίδες

21 Ιουν 2013

Για τη συζήτηση «περί δημοκρατίας»


«Η συζήτηση "περί δημοκρατίας" που έχει ανοίξει από το δίδυμο ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ, σχετικά με τη λειτουργία της κυβέρνησης, αλλά και από το ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με τη λειτουργία των "θεσμών", είναι παραπλανητική. Επιδιώκει να εγκλωβίσει το λαό σε κυβερνητικές μεταμφιέσεις στα πλαίσια του σημερινού αντιλαϊκού δρόμου ανάπτυξης». Αυτό σημειώνει μεταξύ άλλων σε χτεσινό του σχόλιο το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, αναφορικά με τις εξελίξεις που δρομολογεί η διαχείριση του λουκέτου στην ΕΡΤ και σε άλλους οργανισμούς του Δημοσίου. Το επιχείρημα της «συνταγματικής εκτροπής» και της «αντιδημοκρατικής απόφασης» να πέσει ακαριαία το σήμα της ΕΡΤ, αξιοποιήθηκε με διαφορετική ένταση και σκοπό από τα δυο κόμματα της συγκυβέρνησης και τον ΣΥΡΙΖΑ.
Πού στοχεύουν; ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ πρόβαλαν τους εαυτούς τους σαν το προοδευτικό τάχα αντίβαρο στη ΝΔ και στη μονομερή λειτουργία της κυβέρνησης. Μ' αυτή τους την ιδιότητα, διεκδίκησαν αναβάθμιση του ρόλου τους στη διαχείριση. 

Ενώ συμφωνούν απόλυτα στο να κλείσουν δεκάδες φορείς του Δημοσίου και να απολυθούν χιλιάδες εργαζόμενοι, επικέντρωσαν τη διαφωνία τους στον τρόπο με τον οποίο «έπεσε» το σήμα της ΕΡΤ, για να αποπροσανατολίσουν το λαό και να τον πείσουν ότι πρέπει να ανέχεται τα αντιλαϊκά μέτρα, αρκεί να τηρείται η συνταγματική τάξη και η κυβέρνηση να λειτουργεί δημοκρατικά. Επέμεναν να ξαναεκπέμψει με κάθε τρόπο η ΕΡΤ και την ίδια ώρα συναποφασίζουν νέα μέτρα και αντιδραστικές ανατροπές στο πλαίσιο διαχείρισης της κρίσης σε βάρος του λαού.
Ο ΣΥΡΙΖΑ αναμασάει το ψευτοδίλημμα «δημοκρατία ή λιτότητα», για να χειραγωγήσει το λαό και να κρύψει τον ταξικό χαρακτήρα όλων των κυβερνητικών μέτρων -και για την ΕΡΤ-, σαν μέρος της γενικότερης αντιλαϊκής επίθεσης, που στόχο έχει να σωθούν τα μονοπώλια από την κρίση. Με τον ίδιο τρόπο προσπαθεί να κρύψει το ταξικό υπόβαθρο της κλιμάκωσης του αυταρχισμού από την κυβέρνηση, επιβεβαίωση της οποίας είναι αναμφισβήτητα και ο τρόπος με τον οποίο μεθοδεύτηκε το ξήλωμα της ΕΡΤ. Ταυτόχρονα, εκθειάζει την απόφαση του ΣτΕ, κοροϊδεύοντας τους εργαζόμενους ότι διασφαλίζει τα συμφέροντά τους, όταν το μόνο που κάνει είναι να νομιμοποιεί τις απολύσεις τους, δημιουργώντας αρνητικό προηγούμενο για τους χιλιάδες συναδέλφους τους που θα απολυθούν σε άλλους φορείς του Δημοσίου, οι οποίοι θα κλείσουν με την ίδια Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που κλείνει και την ΕΡΤ.
Ο ΣΥΡΙΖΑ συντηρεί σκόπιμα την αυταπάτη ότι με μια δική του κυβέρνηση, που θα σέβεται τη δημοκρατία και τους θεσμούς του αστικού κράτους και θα ενθαρρύνει την «υγιή» επιχειρηματικότητα, ο λαός μπορεί να ζήσει καλύτερα. Τον καλεί να προστρέξει για τη σωτηρία του στη θωράκιση της εξουσίας των μονοπωλίων, που του επιτίθεται και τον συντρίβει. Να γιατί μαζί με το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ αξιοποιεί το ζήτημα της ΕΡΤ για να ανακατέψουν τη μαρμίτα του αστικού πολιτικού συστήματος στα πλαίσια της προωθούμενης αναμόρφωσής του, προβάλλοντας ο ΣΥΡΙΖΑ διλήμματα που χειραγωγούν το λαό και συγκαλύπτοντας ότι θα υπηρετεί τα μονοπώλια. Δεν υπάρχει χρόνος για αυταπάτες και αναμονή. Λαϊκή Συμμαχία και αντεπίθεση τώρα, για να βγει ο λαός στο προσκήνιο, να σφραγίσει αυτός τις εξελίξεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου