Σελίδες

6 Ιουν 2013

ΣΥΡΙΖΑ: Δημοκρατικές και σοβαρές προσυνεδριακές διαδικασίες…


Εισαγωγική σημείωση του Red Attack: Οι του ΣΥΡΙΖΑ που τώρα φωνάζουν για τις αντιδημοκρατικές διαδικασίες του κόμματος τους (πίσω από όλα βρίσκεται βέβαια η μάχη της καρέκλας), ήταν αυτοί που έγραφαν και έλεγαν πως το ΚΚΕ απαγορεύει την διαφορετική άποψη, αποκλείει τους διαφωνούντες, κάνει προγραφές, είναι σταλινικό κτλ κτλ. 

Τα υπόλοιπα στη δική σας κρίση…

Αίτημα μελών του ΣΥΡΙΖΑ για τις προθεσμίες του προσυνεδριακού διαλόγου
(από blog μελών του ΣΥΡΙΖΑ)

«Θεωρούμε ότι το μέτρο των 100 υπογραφών και η προθεσμία των 10 ημερών (29/5), και με το δεδομένο ότι οι θέσεις δημοσιοποιήθηκαν στις 29/5 (ικανοί είναι να δίνουν προθεσμία 0 ημερών!!!! Όλα τα έχει η «δημοκρατία»!!), δεν εξυπηρετούν τη διεξαγωγή του ανοιχτού ισότιμου και δημοκρατικού διαλόγου»



Ο προσυνεδριακός διάλογος δεν είναι «πανελλαδικές εξετάσεις» των συνιστωσών!

(από το γνωστό για το ήθος του blog της «ριζοσπαστικής αριστεράς»)

«Πλημμύρα μέσα στο Σαββατοκύριακο από κείμενα για το 1ο συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν πρόκειται  για τα 100 λουλούδια που άφησαν οι μηχανισμοί να ανθίσουν αλλά για το ακριβώς αντίθετο. Είναι για μια καλά οργανωμένη επικοινωνιακή επίθεση των μηχανισμών του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία αποβλέπει να συσκοτίσει τα επίδικα ζητήματα του συνεδρίου και όχι να ρίξει περισσότερο φως. (…) Ο διάλογοςαρχίζει με βάση τα κείμενα των επιτροπών, τα οποία υποτίθεται ότι είναι προϊόντα συλλογικής επεξεργασίας. (…) Πως θα εκφράσει ένα μέλος τις απόψεις του, αν προηγουμένως δεν έχει δει και δεν έχει μελετήσει τις προτάσεις; (…) Η επίφαση πολυφωνίας και δημοκρατικότητας δεν αποβλέπει στον δημιουργικό διάλογο και στην σύνθεση των απόψεων, αλλά στην αναμέτρηση των μηχανισμών και στην σύγκρουση των στρατευμάτων τους.  Η μάχη θα κριθεί στα κουκιά και όχι στις απόψεις και τις θέσεις…»

 

Σχόλιο του Γιάννη Πάνου από τον ΣΥΡΙΖΑ Μηχανικών Αττικής

(σχόλιο στο γνώστο για το ήθος του blog)

 

«Οι περισσότεροι δεν γνωρίζαμε καν για τις προθεσμίες αυτές (κανείς δεν θεώρησε σκόπιμο να μας ενημερώσει ούτε καν στα όργανα στα οποία συμμετέχουμε - πχ. γραμματεία ΣΥΡΙΖΑ Μηχανικών Αττικής). 
Πολύ περισσότερο δεν γνωρίζαμε την προϋπόθεση των 100 υπογραφών για την συμμετοχή μιας εισήγησης στον προσυνεδριακό διάλογο. 
Αυτό είναι πρωτάκουστο μέτρο και μάλιστα για έναν πολιτικό φορέα υπό διαμόρφωση και αντιβαίνει έμπρακτα στις εξαγγελίες για δημιουργία "ΣΥΡΙΖΑ των ΜΕΛΩΝ"Είναι προφανές αντικαταστατικό μέτρο σε ένα υποτιθέμενο "κόμμα μελών" και δεν πρέπει να γίνει αποδεκτό από κανέναν μας (…)» 

Αϊ σιχτίρ πια μ’ αυτές τις συνιστώσες…

(από τη σελίδα της ΚΕΔΑ)

Επιτέλους.
Είδαμε και πάθαμε τόσο καιρό τώρα, να τελειώσουμε μ’ αυτόν το μπελά των συνιστωσών, μ’ αυτή την  αντιδημοκρατική και πολιτικά ξεπερασμένη προίκα του παρελθόντος. Πολιτικά βαρίδια, είχαν καταντήσει πια τούτες οι συνιστώσες, τροχοπέδη στο ΣΥΡΙΖΑ του μέλλοντος και της πορείας του προς την κυβερνητική εξουσία. (…) Πολύ καλά έκανες πρόεδρε και συμφωνώ μαζί σου, γιατί το πράγμα είχε πια παραγίνει με τούτα τα μικρομέγαλα. Χρόνια τώρα, είχαν πάρει ψηλά τον αμανέ .
Και άντε μόνοι τους στα κανάλια, κάθε μέρα μόνο αυτοί στα ραδιόφωνα και στα τηλεοπτικά παράθυρα, μόνοι τους σε συναντήσεις με «παράγοντες», μόνο αυτοί σε ταξίδια στο εξωτερικό, αυτοί να έχουν το πάνω χέρι σε όργανα και επιτροπές.
Εμ’ το άλλο;
Τη μια μέρα μαύρο, την άλλη άσπρο και να αλλάζουν θέσεις και να μπλοκάρουν συμφωνίες και να σαμποτάρουν αποφάσεις που δε γούσταραν και να «γράφουν» τα όργανα στα παλιά τους υποδήματα.
Ένα αίσχος και ρεντίκολο των πάντων είχαμε γίνει. (…)
Άσε που αν τα κουκιά μας βγαίνουν, μπορεί να απαγορέψουμε εντελώς την ύπαρξη «συνιστωσών» στη διάρκεια της κυβέρνησης της αριστεράς.
Πολύ μ’ άρεσε και αυτό το εντελώς δημοκρατικό για «ενιαίο ψηφοδέλτιο»
Είπαμε άντε να επιτρέψουμε να υπάρχουν διαφορετικές γνώμες, άντε και «τάσεις», άντε και απόψεις, να τις ακούμε να τις γράφουμε εκεί στο γνωστό μέρος, αλλά μέχρις εδώ.
Όχι και να τους έχουμε και στα όργανα. Σιγά μη τους κάνουμε και υπουργούς. Πρόεδρε, πολύ καλά το πας.
Και ρεαλισμό δείχνεις και πάθος για την κυβέρνηση της αριστεράς και «σήμα» δυνατό στέλνεις όπου πρέπει, για το ποιος θα «κάνει κουμάντο» σε μια αυριανή κυβέρνηση.
Καλά πας. Για το που και με ποιους πας, είναι μια άλλη κουβέντα.»

Δημοκρατία: επίθετο ή ουσιαστικό;

(κείμενο του Δημήτρη Σκαρπαλέζου (μέλος του ΣΥΡΙΖΑ, Παρίσι), από το γνωστό blog)

«Η Συνδιάσκεψη ήταν μια ελπιδοφόρα αρχή, αλλά στο επίπεδο της προώθησης νέων ηθών και νέων δημοκρατικών διαδικασιών στο κόμμα αποτέλεσε μια μεγάλη απογοήτευση για πολλούς συντρόφους που έλαβαν μέρος και δεν ανήκαν στην κορυφή συνιστωσών και οργανωμένων ομάδων.
Η αναλογική με λίστες και σταυρούς δεν είναι παρά μια σχετικά έντιμη διαδικασία νομιμοποίησης μιας εκλεγμένης ελίτ και η Κεντρική Επιτροπή δεν εκπροσωπεί τη μάζα του κόμματος, αλλά τις ισορροπίες της έμπειρης πολιτικής αριστοκρατίας του κόμματος (η λέξη αριστοκρατία δεν χρησιμοποιείται εδώ με σκωπτική ή επιθετική διάθεση).
Με δυο λόγια, εκλέξαμε τους υποτιθέμενους «καλύτερους» από μας αντί για εμάς. Επιπλέον κάθε μέλος έπρεπε να διαλέξει ανάμεσα σε δύο μπλοκ, τα οποία όμως δεν αντιστοιχούσαν παρά σεπρόσκαιρες ομαδοποιήσεις με βάση τις σημερινές εκτιμήσεις ομάδων αυτής της αριστοκρατίας. Τα περισσότερα νέα και αναδυόμενα στελέχη δεν είχαν τη δυνατότητα να εκλεγούν και να προβληθούν παρά μόνο αν συναντούσαν το πολιτικό πατρονάρισμα κάποιων ισχυρών προστατών ή οργανωμένων συνιστωσών.»

Ο ΣΥΡΙΖΑ και το «κόμμα των μελών» - Δεν πειθαρχούμε !!

(των Γρηγόρη Δεμέστιχα, Μιχάλη Βεργίτση, μελών της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, από το site της ΔΕΑ)

«Σε τι βαθμό αυτή η ουσιαστική απόφαση αντανακλά «συμμετοχή των μελών» του ΣΥΡΙΖΑ; Σε τι βαθμό οι εργατικές οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ είχαν συζητήσει τις θέσεις που παρουσιάστηκαν για το Ασφαλιστικό και σε τι βαθμό αναγνωρίζουν σε αυτές τη μέχρι σήμερα γραμμή τους; (…) Μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και γενικότερα, κανείς δεν δικαιούται να ξεχνά μια σημαντική εμπειρία: Υπό το πρόσχημα της μετάβασης σε ένα «ανοιχτό κόμμα» που θα στηρίζεται, τάχα, στη «συμμετοχή των μελών και των ψηφοφόρων του», η όψιμη σοσιαλδημοκρατία της εποχής του νεοφιλελευθερισμούκατάργησε και τα τελευταία απομεινάρια συντεταγμένης λειτουργίας και εσωκομματικής δημοκρατίας στα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα, εγκαθιστώντας στην πραγματικότητα ένα πολύ «κλειστό κόμμα παραγόντων και μηχανισμών», όχι βέβαια των «συνιστωσών» τους, αλλά του αρχηγικού περιβάλλοντος.»

Οι "Μαυρογιαλούροι" του ΣΥΡΙΖΑ...

(από το γνωστό blog)

 

«Στην 1η πανελλαδική λοιπόν υπήρξαν διαφορετικές λίστες και η εκλογή των μελών της ΚΕ έγινε με απλή αναλογική ανάμεσα στις λίστες σύμφωνα με το εκλογικό σύστημα του Συνασπισμού. Το επίδικο όμως των μηχανισμών δεν ήταν το πως να εκφραστεί η αναλογικότητα των απόψεων στην συγκρότηση των οργάνων, αλλά το πώς να εκλεγούν τα συγκεκριμένα πρόσωπα (τα «πρωτοπαλίκαρα» δηλαδή) που είχαν επιλέξει οι μηχανισμοί στις μεταξύ τους συμφωνίες (…)

Τελικά δεν εκλέχτηκε ούτε ένα μέλος στην ΚΕ χωρίς να έχει καταγραφεί το ονοματάκι του σε κάποια από τις λίστες σταυροδοσίας που είχαν καταρτίσει οι μηχανισμοίΑυτή είναι η πραγματική εικόνα του “ΣΥΡΙΖΑ των μελών”΄; (…)»


Και το καλύτερο για το τέλος…


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου