Σελίδες

20 Μαΐ 2013

ΣΥΡΙΖΑ: Καυγάς για τη μετεξέλιξη των συνιστωσών και παραπομπή στο συνέδριο


Βγήκαν τα μαχαίρια στην συνεδρίαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ το περασμένο Σαββατοκύριακο με αφορμή την πρόθεση της ηγετικής ομάδας να προχωρήσει η διάλυση των συνιστωσών που τον απαρτίζουν, αλλά και να καταργηθεί η δυνατότητα να συμμετέχουν στις ψηφοφορίες για τα όργανα με ξεχωριστά ψηφοδέλτια. Η πρόταση απορρίφθηκε από συνιστώσες και τάσεις του ΣΥΝ, και σε μια προσπάθεια εξομάλυνσης της έντασης ο Αλ. Τσίπρας υπαναχώρησε προτείνοντας την τελική απόφαση να λάβει το ιδρυτικό συνέδριο του Ιούλη.
Σε κάθε περίπτωση τότε, οι συνιστώσες ή θα αυτοδιαλυθούν, ή θα μετεξελιχθούν σε τάσεις ή θα έχουν θέση παρατηρητή στον ενιαίο ΣΥΡΙΖΑ. Σε «τοίχο» φάνηκε να προσκρούει καταρχήν και η επιθυμία της ηγεσίας για εκλογή προέδρου απ' το Συνέδριο.
Στην εισηγητική του τοποθέτηση ο Αλ. Τσίπρας επιχείρησε να πείσει την ΚΕ ότι ο νέος ρόλος που αναλαμβάνει ο ΣΥΡΙΖΑ στο υπό αναμόρφωση αστικό πολιτικό σκηνικό προϋποθέτει οργανωτικά μέτρα όπως τα προηγούμενα, όπως είπε μπορούν να διεκδικήσουν με αξιώσεις τη διακυβέρνηση «μονάχα αν αποδείξουμε ότι προκειμένου να αναλάβουμε τη μεγάλη ευθύνη (...) είμαστε έτοιμοι όλοι μας, να θέσουμε σε αμφισβήτηση τις σιγουριές και τις εξασφαλίσεις μας».
Συμπλήρωσε ότι απαιτείται αφενός η επικαιροποίηση της στρατηγικής τους, ώστε να αποτελέσει ο ΣΥΡΙΖΑ «μαγνήτη» δυνάμεων «από την αριστερά της αριστεράς μέχρι της σοσιαλδημοκρατίας» και αφετέρου η οργανωτική του προσαρμογή: «Να μην κάνουμε ούτε μισό βήμα πίσω (...) για τον μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ σε ενιαίο φορέα (...) που θα είναι κόμμα των μελών και όχι των στελεχών».
Απαντώντας στην έντονη κριτική που δέχτηκε ότι επιχείρησε με συνεντεύξεις του να προκαταλάβει την απόφαση της ΚΕ, ανέφερε: «Δεν κατάλαβα γιατί. Είπα τα αυτονόητα. Κάποιοι έγραψαν ότι επιτέθηκα στις συνιστώσες. Λάθος» και πρόσθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ των συνιστωσών έπαιξε τον ρόλο του, αλλά τώρα «χρειάζεται οργανωτική και πολιτική συνοχή (…) χρειάζεται ένας και όχι δεκατρείς χώροι υποδοχής μελών (...) Τώρα είναι η στιγμή να δούμε με ωριμότητα και να αντιμετωπίσουμε επιτέλους παθογένειες και στρεβλώσεις που κουβαλάμε μέχρι σήμερα. Η πιο σοβαρή είναι η εξής: ο χώρος των καθοδηγητικών οργάνων. Και του στελεχικού δυναμικού, συγκροτείται αποκλειστικά από τάσεις, ομάδες, πλατφόρμες (...) Όχι ένα κόμμα που να κυριαρχείται πλήρως από τους εσωκομματικούς μηχανισμούς. Για να προσπεραστεί το πρόβλημα αυτό πρέπει να κάνουμε βήματα. Το πιο σημαντικό είναι να συμφωνήσουμε ότι αφήνουμε πίσω τα ξεχωριστά ψηφοδέλτια που υποβάλλουν οι εσωκομματικές παρατάξεις στις διαδικασίες εκλογής οργάνων (...) Σήμερα η κάθοδος σε ξεχωριστή λίστα δε χρησιμεύει ως δικαίωμα στην εκπροσώπηση στα όργανα μειοψηφιών αλλά ως πολιτική δήλωση διαφοροποίησης από την δημόσια ενιαία εικόνα του κόμματος».
Ο Αλ. Τσίπρας δέχτηκε πυρ ομαδόν, με τον Μ. Γλέζο να πρωτοστατεί στην υπεράσπιση των συνιστωσών διά της απουσίας του και της αποστολής στην ΚΕ μιας δήλωσης (την οποία υπογράφουν ακόμα 5 επικεφαλής συνιστωσών, Θεωνάς, Καράμπελας, Μαντάς, Μαρκόπουλος, Σχίζας) εναντίωσης στα σχέδια της ηγετικής ομάδας, την οποία κατηγόρησε ότι ανοίγει ζητήματα που «απειλούν με επικίνδυνες εντάσεις και προβλήματα στο εσωτερικό του εγχειρήματος και προκαταλαμβάνουν εξελίξεις», που «συνιστούν πλήγμα στον πλουραλισμό και τη δημοκρατία του ΣΥΡΙΖΑ».
Έντονη ήταν η αντίδραση και της «Αριστερής Πλατφόρμας» του Π. Λαφαζάνη, τόσο στα οργανωτικά όσο και στο πολιτικό σκέλος, αφού η τάση κατέθεσε μακροσκελές κείμενο «συμβολής» με τις γνωστές της θέσεις για την ΕΕ και το ευρώ. Ο Π. Λαφαζάνης κατηγόρησε την ηγεσία για διάθεση να επιβάλλει σιωπητήριο και ότι προσπαθεί να βρει εσωτερικό εχθρό.
Όλα αυτά, αλλά και όσα καταλόγισαν στην ηγεσία του κόμματος μέλη της ΚΕ για τους χειρισμούς στο χώρο των εκπαιδευτικών, ανάγκασαν τον Αλ. Τσίπρα να ξαναπάρει το λόγο την Κυριακή και να ζητήσει προσοχή στις δημόσιες διατυπώσεις και παρεμβάσεις αναφέροντας πως «δεν υπάρχουν οι Ηρακλείς του ριζοσπαστισμού και κάποιοι άλλοι από εμάς, που να έχουν εκχωρήσει τα πάντα στην Σοσιαλδημοκρατία».
Στο καθαρά πολιτικό σκέλος το σχέδιο Θέσεων και Καταστατικού, μαζί με τις τέσσερις εναλλακτικές εκδοχές της «Αριστερής Πλατφόρμας» για ισάριθμα ζητήματα θα τεθούν στον προσυνεδριακό διάλογο και στην κρίση των μελών του ΣΥΡΙΖΑ.
Στην ομιλία του το Σάββατο εκτός των άλλων, ο Αλ. Τσίπρας με αφορμή τα πρόσφατα γεγονότα στη Βουλή με τη «Χρυσή Αυγή» πρόβαλλε το κόμμα του σαν εγγυητή της αστικής δημοκρατίας, καλώντας μάλιστα σε ξεσηκωμό εννοείται στο πλάι του ΣΥΡΙΖΑ, και τους «δημοκράτες που πρόσκεινται στην ΝΔ και παρακολουθούν αμήχανοι τα ακροδεξιά ολισθήματα του Σαμαρά».
Σε ό,τι αφορά στις κινητοποιήσεις των καθηγητών αντί της ελάχιστης αυτοκριτικής για τη στάση των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ στον κλάδο, αρκέστηκε σε διαπιστώσεις όπως «υπάρχει κόσμος με διάθεση και αποφασιστικότητα να αντισταθεί» και σε υποδείξεις που συγκρούονται όμως με τη στάση των συνδικαλιστικών δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ όπως «απαιτείται μια πιο σύνθετη στρατηγική από τις δυνάμεις του συνδικαλιστικού κινήματος, που δεν θα χειραγωγείται από τις κατεστημένες συνδικαλιστικές ηγεσίες (...) που θα διευρύνει την ενότητα ανάμεσα σε κλάδους εργαζομένων και το πιο σημαντικό θα δημιουργεί στέρεες συμμαχίες με την κοινωνία»! Μάλιστα, λεονταρίζοντας πρόσθεσε ότι «τη φάμπρικα των επιστρατεύσεων και της συνταγματικής εκτροπής θα τη τσακίσουμε, την επόμενη φορά που θα το επιχειρήσουν η απεργία θα είναι πολιτική και διαρκής»!!!
Κατά τα άλλα επέκρινε τον Α. Σαμαρά για τις «επενδυτικές εκστρατείες στην Κίνα» αναφέροντας ότι «το όραμα της κυβέρνησης είναι η κινητοποίηση της οικονομίας, η μετατροπή ολόκληρης της χώρας σε μια Τεράστια Ειδική Οικονομική Ζώνη. Με μισθούς εξαθλίωσης, με ανύπαρκτη προστασία του εργαζόμενου, με αφορολόγητα κέρδη για τους επιχειρηματίες, με μηδενική προστασία του περιβάλλοντος». Παρέλειψε βεβαίως να πει ότι το ίδιο όραμα συμμερίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ και θα γίνει πράξη με τους ίδιους όρους, αφού μόνο έτσι, στα συντρίμμια των εργασιακών, ασφαλιστικών δικαιωμάτων μπορεί να επιτευχθεί η πολυπόθητη για το κόμμα του καπιταλιστική ανάπτυξη.
902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου