Σελίδες

24 Απρ 2013

Σπ. Χαλβατζής: Να ξεκινήσει τώρα η διαδικασία διεκδίκησης των γερμανικών αποζημιώσεων (VIDEO)




«Διαβεβαιώσεις» για τελική επίλυση του θέματος των γερμανικών αποζημιώσεων, παρείχε στη Βουλή ο υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Αβραμόπουλος, κατά τη συζήτηση Επερώτησης του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα στη Βουλή. Χωρίς να αποφύγει τους βερμπαλισμούς, δήλωσε πως στο παρελθόν το θέμα «άνοιγε αλλά δεν έκλεινε» και πως τώρα «άνοιξε για να κλείσει με τη δικαιοσύνη να θριαμβεύει».

Είπε, επίσης, πως αυτή τη στιγμή η υπόθεση βρίσκεται στο στάδιο της επεξεργασίας, της αξιολόγησης και της τεκμηρίωσης του πορίσματος του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για την υπόθεση. Απέρριψε το αίτημα για να τεθεί το πόρισμα σε γνώση των κομμάτων, λέγοντας πως έχει χαρακτηριστεί απόρρητο και θα πρέπει με κάθε τρόπο τα στοιχεία που περιέχει να προστατευτούν από τυχόν εκμετάλλευσή τους.
Ο Δ. Αβραμόπουλος είπε πως είναι λάθος η σύνδεση της δημοσιονομικής προσαρμογής με τις γερμανικές αποζημιώσεις και ζήτησε εθνική συναίνεση. Είπε, επίσης, πως σε καμιά περίπτωση, η ανακίνηση του θέματος δεν πρέπει να θεωρηθεί ως εχθρική κίνηση, προς ένα λαό «που πορευόμαστε μαζί στους κόλπους της ευρωπαϊκής οικογένειας».
Για εθνικό θέμα έκανε λόγο και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Ζήτησε να συσταθεί διακομματική επιτροπή και να έρθει σε γνώση των αρχηγών κομμάτων - πλην της Χρυσής Αυγής - το πόρισμα του ΓΛΚ.
Ο Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε να εκμεταλλευτεί την υπόθεση των γερμανικών αποζημιώσεων για να επιβεβαιώσει την «ορθότητα» των επιχειρημάτων του κόμματός του, πως με καλύτερη διαπραγμάτευση είναι δυνατό να υπάρξει πολιτική προς όφελος του λαού, εντός της ΕΕ και με τα κλειδιά της οικονομίας στα χέρια των μονοπωλίων.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, δήλωσε πως είναι ανιστόρητο, εσφαλμένο και σε βάρος των συμφερόντων της χώρας, η διατύπωση της άποψης πως το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου δεν έχει τεθεί πολιτικά και διπλωματικά τα προηγούμενα χρόνια. Είπε πως η άμεση ή έμμεση υιοθέτηση τέτοιων ισχυρισμών ενισχύει την επιχειρηματολογία της Γερμανίας, όπως αυτή εκφράστηκε από τον υπουργό Οικονομικών, Β. Σόιμπλε.
Πρόσθεσε, επίσης, πως η διεκδίκηση των αποζημιώσεων δεν είναι αντιστάθμισμα ή αντάλλαγμα του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής. Ισχυρίστηκε πως η Ελλάδα έχει πετύχει τη μεγαλύτερη μείωση του χρέους διεθνώς και επανέλαβε τα περί μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση και του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης.
Νέες προκλήσεις από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ναζιστικού μορφώματος της Χρυσής Αυγής. Υμνώντας το δικτάτορα Μεταξά, ο Χρήστος Παπάς, δήλωσε πως για να απαιτήσουμε αυτά που μας οφείλουν θέλουμε εθνική ηγεσία, «θέλουμε Μεταξάδες και όχι Σαμαράδες».
Να ξεκινήσει «σήμερα, τώρα» η διαδικασία διεκδίκησης των οφειλομένων από τη Γερμανία, απαίτησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Σπύρος Χαλβατζής, τονίζοντας πως η κυβέρνηση δεν έχει κανένα δικαίωμα να παραπέμπει αυτό το τεράστιο πρόβλημα στις ελληνικές καλένδες.
Σχολίασε την τοποθέτηση του υπουργού Εξωτερικών πως «το θέμα είναι ανοιχτό», λέγοντας πως η απάντηση παραμένει για μια ακόμη φορά ίδια, καθώς πολλοί υπουργοί Εξωτερικών έχουν δώσει παρόμοιες απαντήσεις, ωστόσο πρακτικά, συγκεκριμένα και ουσιαστικά μέτρα και πρωτοβουλίες δεν υπήρξαν.
Απαντώντας στις προκλήσεις του χρυσαυγίτη βουλευτή, τόνισε πως οι τωρινοί υμνητές των ναζιστών και του δικτάτορα Μεταξά είναι καταδικαστέοι στη συνείδηση του ελληνικού λαού.
Ο Σπ. Χαλβατζής θύμισε πως το ΚΚΕ θέτει ξανά και ξανά το συγκεκριμένο θέμα για πάνω από 20 χρόνια και κατήγγειλε πως όλες οι μεταπολεμικές κυβερνήσεις δεν έκαναν τίποτα συγκεκριμένο για τη διεκδίκηση των χρωστούμενων.
Χαρακτήρισε πρόκληση και κοροϊδία το γεγονός πως πριν ορισμένους μήνες, κατά τη συνεδρίαση Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, κυβερνητικά στελέχη δήλωσαν πως δεν υπάρχει ολοκληρωμένος φάκελος σχετικά με τις απαιτήσεις προς τη Γερμανία και μάλιστα ζητήθηκε σε όσους τοποθετήθηκαν να προσκομίσουν ό,τι στοιχεία έχουν.
Σε ό,τι αφορά τις αναφορές του Δ. Αβραμόπουλου περί κοινής πορείας του ελληνικού και γερμανικού λαού στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα, τόνισε πως η ΕΕ είναι οικοδόμημα των μονοπωλίων, ασκεί μια πολιτική που σωρεύει τεράστια κέρδη για τα μονοπώλια και τους επιχειρηματικούς ομίλους και φτώχεια, ανεργία, εξαθλίωση για δεκάδες εκατομμύρια εργάτες και εργαζομένους σε όλες τις χώρες της ΕΕ.
Το ΚΚΕ, τόνισε, είναι αντίθετο με αυτή την πολιτική που συναποφασίζεται από όλες τις κυβερνήσεις και αγωνίζεται μαζί με όλους τους εργαζόμενους για αποδέσμευση από την ΕΕ και κάθε άλλο ιμπεριαλιστικό οργανισμό.
902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου