Σελίδες

9 Μαρ 2013

Το μαγκάλι...

Οσοι γεννηθήκαμε τη δεκαετία του '50 και πολύ περισσότερο οι μεγαλύτεροι ηλικιακά, ξέρουμε, ζήσαμε το μαγκάλι και τις «δόξες» του. Ο καιρός πέρασε, στη θέση του ήρθε η ξυλόσομπα, η σόμπα πετρελαίου και περάσαμε - τουλάχιστον στα αστικά κέντρα - στην κεντρική θέρμανση. Ο τραγικός θάνατος των δύο σπουδαστών του ΤΕΙ στη Λάρισα ήρθε να μας θυμίσει με τον πιο εκκωφαντικό τρόπο, το μαγκάλι και τα... «καλά» του.

Μπροστά στο αποτρόπαιο έγκλημα έργο του μαύρου μετώπου συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ, ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ, κεφαλαίου, ξεχώρισαν δύο αντίθετες στάσεις:
Από τη μια, η άμετρη υποκρισία των κυβερνώντων κι όλων των στηριγμάτων της απάνθρωπης πολιτικής τους.

Από την άλλη, το λαϊκό αισθητήριο που λειτούργησε κι οσμίστηκε τη φοβερή μυρουδιά του εγκλήματος.

Πάνω από πενήντα χρόνια μας χωρίζουν από την εποχή που μας «ζέσταινε» το μαγκάλι. Στο μεγάλο αυτό χρονικό διάστημα έγιναν σημαντικές τεχνολογικές αλλαγές σε πολλούς τομείς και στον τομέα της θέρμανσης των κατοικιών - γραφείων και πάσης φύσεως χώρων όπου αναπτύσσεται ανθρώπινη δραστηριότητα. Είναι χαρακτηριστικό πως σήμερα υπάρχουν τουλάχιστον εξήντα τύποι θερμαντικών σωμάτων που λειτουργούν με ηλεκτρικό ρεύμα. Ομως, το ηλεκτρικό ρεύμα στοιχίζει και το κόστος αυτό υπερέβαινε τις αντοχές των οικονομικών των δύο τραγικών νέων και των οικογενειών τους. Επομένως το μαγκάλι, σαν στοιχείο θέρμανσης της κατοικίας των δύο σπουδαστών, το επέβαλε η κακή οικονομική κατάστασή τους, η αδυναμία αξιοποίησης όποιας άλλης ασφαλούς λύσης στο υπαρκτό πρόβλημα της θέρμανσης.

Σε ό,τι αφορά την ηλεκτρική ενέργεια να πάρουμε υπόψη μας τις εξής παραμέτρους:

Οι πρόσφατες αυξήσεις οδήγησαν την ήδη υψηλή τιμή του ρεύματος στα ύψη με αποτέλεσμα να ανέρχονται σε εκατοντάδες χιλιάδες οι διακοπές σε λαϊκές οικογένειες.

Ολα αυτά συμβαίνουν παρά τις σημαντικές τεχνικές δυνατότητες και υποδομές για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Συγκεκριμένα:

Το 2012 η εγκατεστημένη ισχύς των φωτοβολταϊκών ξεπέρασε τα 1.500 μεγαβάτ (MW) και σύμφωνα με το ΣΕΦ (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Φωτοβολταϊκών) η Ελλάδα κατέχει την τέταρτη θέση στην Ευρώπη και την έβδομη διεθνώς.

Μέσα στο 2012 διαμορφώθηκε σε 1.536,3 MW. Συγκριτικά, το 2012 εγκαταστάθηκαν 116 MW αιολικής ενέργειας που η συνολική της ισχύς έφτασε τα 1.749,3 MW.

Η εγκατεστημένη ισχύς της ΔΕΗ έφτασε (στοιχεία της ίδιας για το 2010) στα 12,8 GW (1 GW = 1.000 MW).
H αφθονία αυτή του ηλεκτρικού ρεύματος δε «φτάνει» για να τροφοδοτήσει τα θερμαντικά σώματα χιλιάδων και χιλιάδων που τουρτουρίζουν στο κρύο , ανάμεσά τους και οι δύο νέοι που έχασαν τη ζωή τους , από το «μαγκάλι». Το έγκλημα, έγκλημα είναι είτε έχει σαν φονικό εργαλείο ένα πυροβόλο όπλο, είτε την οικονομική αδυναμία προμήθειας φαρμάκων, είτε το μαγκάλι σαν καταφύγιο προστασίας απέναντι στο κρύο.

Το έγκλημα της Λάρισας δείχνει την τεράστια οπισθοδρόμηση στη ζωή των λαϊκών στρωμάτων, των εργατικών λαϊκών οικογενειών. Υπάρχουν σημαντικές τεχνικές και άλλες δυνατότητες για την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών, στέκεται όμως ανυπέρβλητο εμπόδιο - για την ώρα - η καπιταλιστική ιδιοποίηση του πλούτου που παράγεται και η ατομική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής (ενέργεια, μεταφορές, τηλεπικοινωνίες κλπ.). Η πρόοδος κι η ανάπτυξη δεν είναι έννοιες ουδέτερες, έχουν ταξικό πρόσημο. Η «ανάπτυξη» που σημειώθηκε τα προηγούμενα χρόνια, δεν οδήγησε σε βελτίωση της ζωής της εργατικής τάξης αλλά στα υπερκέρδη του κεφαλαίου, στην ισχυροποίηση των μονοπωλίων σε όλους τους τομείς.

Δε φτάνει το να εκφράσουμε τη λύπη μας στους τραγικούς γονείς που έχασαν τα βλαστάρια τους. Το έγκλημα της Λάρισας να ηχήσει σαν σήμα συναγερμού, στην εργατιά, την αγροτιά, τους αυτοαπασχολούμενους, τη νεολαία και τις γυναίκες. Δεν μπορεί να χάνονται ζωές ενώ υπάρχουν όλες οι αντικειμενικές δυνατότητες για ζωή με αξιοπρέπεια με κάλυψη όλων των σύγχρονων κοινωνικών αναγκών.

Να ορθώσουμε μέτωπο, να παίρνει καθημερινά σάρκα και οστά η λαϊκή συμμαχία, να γιγαντώνεται η λαϊκή αντίσταση απέναντι στην εγκληματική, απάνθρωπη πολιτική του κεφαλαίου και των υπηρετών του. Να μην αφήσουμε το δρόμο ανοιχτό να μας γυρίσουν στο μαγκάλι. Θέλουμε και μπορούμε να επιβάλουμε το δίκιο μας, να ζήσουμε ανθρώπινα χωρίς μαγκάλια με όλα τα σύγχρονα μέσα στη διάθεση των ανθρώπων της δουλειάς, των συνταξιούχων, των νέων, των γυναικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου