Το ζήτημα της αποφυγής του κοινοβουλευτικού ελέγχου από την κυβέρνηση, καθώς αλλεπάλληλες Ερωτήσεις παραμένουν αναπάντητες, έθεσε στη Βουλή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής.
«Είναι μια υποτίμηση, μια υποβάθμιση της δυνατότητας που έχουν τα κόμματα να ελέγχουν το κυβερνητικό έργο. Υπάρχουν 7 Επίκαιρες Ερωτήσεις που υπέβαλε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, στον πρωθυπουργό και καμιά δεν απαντήθηκε ακόμα», τόνισε. Ο Σπ. Χαλβατζής πρόσθεσε πως συνειδητά δεν απαντώνται και αρκετές Ερωτήσεις βουλευτών του ΚΚΕ, πρωτίστως για εργασιακά, για εργατικά ζητήματα που απασχολούν εκατοντάδες ή ακόμα και χιλιάδες εργαζόμενους.
Αναρωτήθηκε μήπως προοδευτικά, μέσω της υποβάθμισης, της υποτίμησης και της απαξίωσης της ώρας του πρωθυπουργού, προωθείται η κατάργηση του συγκεκριμένου θεσμού και τόνισε πως το ΚΚΕ είναι κατηγορηματικά αντίθετο και καταγγέλλει αυτή την πολιτική πρακτική.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Αντώνης Ρουπακιώτης, αν και δήλωσε πως και ο ίδιος παρακολουθεί από έτος σε έτος να αδυνατίζει ο θεσμός του κοινοβουλευτικού ελέγχου, υπερασπίστηκε την τακτική του πρωθυπουργού να μην απαντά στις Ερωτήσεις, λέγοντας πως «βρίσκεται από αεροδρόμιο σε αεροδρόμιο και από ξένο κράτος σε ξένο κράτος, γιατί έτσι επιλέγει η κυβέρνηση και κρίνεται αδιαμφισβήτητα πως πρέπει να υπερασπιστεί τα θέματα της χώρας και της κοινωνίας».
Στο θέμα παρενέβη και ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Γιάννης Δραγασάκης, ο οποίος τόνισε πως στη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής έχει τεθεί επανειλημμένα το θέμα αυτό και πως υπήρξε μάλιστα και η συμφωνία να γίνει ένα είδος «στατιστικής», για το πόσες Ερωτήσεις απαντά ο κάθε υπουργός. «Κατανοητό το κώλυμα, αλλά όταν γίνεται συστηματικά παίρνει άλλες διαστάσεις, αλλοιώνεται η σχέση κυβέρνησης - κοινοβουλίου», πρόσθεσε.
Συνδέσεις Ειδήσεων:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου