Σελίδες

6 Ιαν 2012

Ο καπιταλισμός καταστρέφει ...



Το κεφάλαιο δεν παράγει για τις ανάγκες των ανθρώπων αλλά για το κέρδος. Επενδύει σε τομείς της οικονομίας που βγάζει μεγαλύτερο κέρδος. Και αυτό σημαίνει κάποτε και καταστροφή παραγωγικών δυνάμεων, όχι κατ' ανάγκη σε περίοδο κρίσης. Αυτό γίνεται ακόμη πιο ανάγλυφο σε πρώην σοσιαλιστικές χώρες μετά την αντεπανάσταση και την παλινόρθωση του καπιταλισμού. Το παρακάτω δημοσίευμα εφημερίδας για τη Βουλγαρία είναι αποκαλυπτικό ως προς την εκτίμησή μας. 
Ας την παρακολουθήσουμε. «Το βουλγάρικο τυρί φτιάχνεται από γερμανικό γάλα, προειδοποίησε ο Gospodin Gospodinov, Πρόεδρος της Κλαδικής Ενωσης Κτηνοτρόφων στη Βουλγαρία. Σε μια συνέντευξή του, στη "Standard daily", την Πέμπτη, 29 Δεκεμβρίου 2011, είπε ότι οι βουλγάρικες γαλακτοκομικές μονάδες δεν είχαν άλλη επιλογή, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την έλλειψη ποιοτικών πρώτων υλών, από το να βασιστούν στις εισαγωγές, συνήθως από τη Γερμανία και την Ουγγαρία. 

Ο Gospodinov εξήγησε ότι το κόστος του συμπυκνωμένου γερμανικού γάλακτος με 0,1% περιεκτικότητα σε λίπος ήταν χαμηλό, 0,50 λέβα ανά λίτρο, ενώ η τιμή του βουλγάρικου αγελαδινού γάλακτος κυμαινόταν από 0,72 - 0,75 λέβα. Επιπλέον, σημείωσε ο Gospodinov, κυρίως οι μεγάλοι μεταποιητές γάλακτος που είχαν πρόσβαση σε υψηλής ποιότητας πρώτη ύλη, δεν άφηναν άλλη επιλογή στις μικρότερες επιχειρήσεις από το να εισάγουν. Δήλωσε ότι η τεράστια έλλειψη προκλήθηκε από το διαρκώς συρρικνούμενο αριθμό των ζώων. Ο Πρόεδρος της Κλαδικής Ενωσης Κτηνοτρόφων είπε ότι το σύνολο της βιομηχανίας μεταποίησης γαλακτοκομικών προϊόντων είχε υποστεί αρκετές φορές μείωση τα τελευταία 20 χρόνια, με πιο απτή τη μείωση του αριθμού των προβάτων, ο οποίος έπεσε από τα 10,5 στα 1,3 εκατομμύρια.
***
Ο Velichko Vasilev, ιδιοκτήτης μιας γαλακτοκομικής μονάδας κοντά στο Dobrich, ισχυρίστηκε ότι η συρρικνωμένη αγορά είχε αναγκάσει τους επιχειρηματίες γαλακτοκομικών προϊόντων να πωλούν κάτω από την αξία της αγοράς."Το ποιοτικό τυρί στην πραγματικότητα κοστίζει 8 - 10 λέβα αλλά εμείς το πουλάμε 6 - 7 λέβα", είπε. Πριν από μερικές ημέρες, οι επιθεωρητές του Οργανισμού Ασφάλειας των Τροφίμων αποκάλυψαν ένα νέο σχέδιο απάτης, που εκπονήθηκε από εμπόρους τυριού, το οποίο αφορούσε την αγορά ενός είδους τυριού, το ξεπακετάρισμά του, και την πώλησή του με διαφορετικές εμπορικές ονομασίες και σε διαφορετικές τιμές. Στο μεταξύ, ήρθε η είδηση από τις Βρυξέλλες ότι η Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ενωσης είχε δημοσιεύσει μια απόφαση για την παράταση της προθεσμίας για την εξασφάλιση της συμμόρφωσης με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς στον τομέα των γαλακτοκομικών προϊόντων. Σύμφωνα με την απόφαση, η Βουλγαρία θα πρέπει να ευθυγραμμίσει τα γαλακτοκομικά της προϊόντα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2013».
***
Τι φαίνεται από τα παραπάνω; Οτι ο καπιταλισμός και ο διεθνής ανταγωνισμός στην τιμή του γάλακτος οδήγησαν σε τεράστιες εισαγωγές, επομένως σε καταστροφή της κτηνοτροφίας στη Βουλγαρία. Αρα και στην ανεργία των κτηνοτρόφων και στη διατροφική εξάρτηση. Ταυτόχρονα, ο υπολογισμός των τιμών με βάση το κόστος - κέρδος οδηγεί στην παραγωγή ή και εισαγωγή αμφίβολης ποιότητας διατροφικών προϊόντων και σε «απάτες» σαν και αυτή που ανακάλυψαν με το εισαγόμενο τυρί. Με όλους τους κινδύνους για την υγεία των λαών. Τέλος, η εκτίμηση περί συρρικνωμένης αγοράς δείχνει πως ο καπιταλισμός και η ανταγωνιστικότητα που είναι σύμφυτό του τσακίζει το λαϊκό εισόδημα για να μειώσει το «κόστος παραγωγής», να ρίξει τις τιμές χωρίς να μειώσει το κέρδος. Η δε συμμετοχή στην ΕΕ οξύνει σε βάρος των λαών όλα τα παραπάνω ζητήματα. Αυτή είναι η ελευθερία και η δημοκρατία του καπιταλισμού... Που βιώνει σήμερα ο βουλγαρικός λαός με τη δραματική πτώση του βιοτικού του επιπέδου συγκριτικά με το σοσιαλισμό, όπου η ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής ήταν κοινωνική, η παραγωγή σχεδιασμένη, η βιομηχανία και η αγροτική οικονομία σε όσο γίνεται αρμονική συνύπαρξη και ανάπτυξη με βάση τον κεντρικό σχεδιασμό και το επίπεδο ανάπτυξης των παραγωγικών δυνάμεων για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, όπως και το διατροφικό πρόβλημα του λαού, χωρίς τέτοια φαινόμενα που περιγράφει το συγκεκριμένο ρεπορτάζ.
ΠΗΓΗ
Ι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου