Σελίδες

6 Δεκ 2012

Προτάσεις για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο (άκρως απόρρητο και διαβαθμισμένο!)


του Θύμιου Καλαμούκη.
Έφτασε στα χέρια μας και θεωρούμε χρέος μας να δημοσιεύσουμε κείμενο non paper, απόρρητον και διαβαθμισμένο. Εννοείται έγινε η δέουσα διασταύρωση, ύστερα από ενδελεχή έρευνα, μέσα στα πλαίσια του αποκαλυπτικού ρεπορτάζ, δηλαδή τυχαία! Το κείμενο είναι χαρακτηρισμένο ως «άκρως απόρρητο» και αφορά τις άμεσες προτάσεις των επιτελών των τριών κομμάτων που στηρίζουν την τρέχουσα κυβέρνηση, για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Απευθύνεται προς το γραφείο της ανωτέρας διοίκησης της Τρόικας.
(Τα σχόλια σε παρένθεση είναι του υπογράφοντος, ύστερα πάντα από ενδελεχή μελέτη και έρευνα…)
Α. Προτάσεις άμεσης απόδοσης:
- Εκτέλεση δια τουφεκισμού συνταξιούχων άνω των 75 ετών, των ταμείων ΝΑΤ, ΟΓΑ και Δημοσίου. (Με το συγκεκριμένο μέτρο διαφωνεί η ΔΗΜΑΡ, προτείνοντας να εξαιρεθούν οι συνταξιούχοι ΟΓΑ και αντί τουφεκισμού να προτιμηθεί απαγχονισμός).

- Μείωση μισθού σε όλους τους υπαλλήλους ΔΕΚΟ, (ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ κ.λπ.), σε ποσοστό 95%. (Με το συγκεκριμένο μέτρο διαφωνεί το ΠΑΣΟΚ προτείνοντας αντί της περικοπής των μισθών, η οποία έχει επαναληφθεί στο παρελθόν, να προτιμηθεί η περικοπή των ίδιων των εργαζομένων. Η ΔΗΜΑΡ ακόμη δεν έχει τοποθετηθεί με σαφήνεια επί του θέματος, μέχρις ότου διευκρινιστεί αν η περικοπή ανθρώπων θα είναι κάθετη ή οριζόντια).
- Καθιέρωση έκτακτου φόρου για τους Υδροχόους. (Ο περίφημος «Ζωδιακός φόρος του Υδροχόου», σύμφωνα με τον οποίο, όλα τα ζώδια θα πληρώνουν 2% επί των ακαθαρίστων αποδοχών τους, πλην των Υδροχόων, που θα πληρώνουν όσο οι Ζυγοί και οι Ταύροι μαζί. Με το φόρο αυτό, όπως καταλαβαίνετε, διαφωνεί κάθετα η ΔΗΜΑΡ, προτείνοντας να εξαιρεθούν και οι Κριοί, ή τουλάχιστον όσοι έχουν ωροσκόπο στον Παρθένο. Το τελευταίο είναι για τον Φ. Κουβέλη θέμα κόκκινης γραμμής).
- Έκτακτη εισφορά για όλους τους ανέργους. (Το μέτρο αφορά όσους δεν εργάστηκαν τους τελευταίους 6 μήνες. Προβλέπεται η καταβολή από τους ίδιους τους ανέργους «μηνιαίου τέλους Ανεργίας», το οποίο θα είναι 50 λεπτά την ημέρα. Ο κάθε άνεργος θα πληρώνει το ποσό που του αναλογεί, στα ταμεία ανεργίας. Οι ποινές για τους παραβάτες θα είναι αυστηρές, π.χ. υποχρεωτικό άκουσμα επί 12ωρου, του νέου cd του Γιώργου Νταλάρα. Με το μέτρο διαφωνεί η ΝΔ, γιατί ακόμη δεν γνωρίζει κάτι σχετικό, αφού είναι μια κοινή μυστική πρόταση-έκπληξη του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ).
- Καθιέρωση του ουρομετρητή για όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες, από 1η Οκτωβρίου. (Πρόκειται για μια συσκευή, ανιχνευτή-μετρητή, που τοποθετείται στη λεκάνη της τουαλέτας και μετρά τα λίτρα ούρων των μελών της οικογένειας και τις ημερήσιες επισκέψεις αυτών, στην τουαλέτα. Είναι μια ευρεσιτεχνία γερμανικής προέλευσης και αναμένεται να αποδώσει άμεσα ρευστό στα κρατικά ταμεία. Η συσκευή του κάθε σπιτιού θα επικοινωνεί με ένα κέντρο καταγραφής και τεκμηρίωσης το οποίο θα καταμετρά τα λίτρα ούρων κάθε μέλους της οικογένειας και θα αποστέλλει εβδομαδιαίους λογαριασμούς. Με το μέτρο συμφωνούν και τα τρία κόμματα. Η ΔΗΜΑΡ, όμως έχει προτείνει να τοποθετηθούν ανάλογες συσκευές και στα WC, των σπιτιών, ώστε να παταχθεί και η ουροδιαφυγή των επισκεπτών).
- Θέσπιση φόρου «Ξένιου Διός». (Πρόκειται για ένα νέο φόρο, με το όνομα «Ξένιος Ζεύς». Ο τρόπος υπολογισμού του θα είναι πολύ απλός. Για κάθε έναν αλλοδαπό που θα συλλαμβάνουν οι αρχές, θα συλλαμβάνεται και ένας καθαρόαιμος Έλληνας, που τυχαίνει να βρίσκεται στην περιοχή της σύλληψης. Εκτιμάται ότι με αυτό το μέτρο δεν θα υπάρξει απολύτως κανένα θετικό αποτέλεσμα στο δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας. Με το μέτρο διαφωνεί έντονα ο Γρηγόρης Ψαριανός, τις ζυγές μέρες).
- Καθιέρωση φόρου βαδίσματος πεζοδρομίων. (Το μέτρο αφορά όσους βαδίζουν στα πεζοδρόμια της πόλης. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Τρόικας καθημερινά χρησιμοποιούν τα πεζοδρόμια της Αθήνας περίπου 3 εκατ. κάτοικοι. Προτείνεται λοιπόν ο ομώνυμος φόρος πεζοδρομίου, ο οποίος θα είναι 0,20 λεπτά για κάθε 10 μέτρα πεζοδρομίου που χρησιμοποιήθηκε. Το μέτρο αναμένεται να αποδώσει άμεσα 2 δισ. ευρώ, τα οποία θα ριφθούν και αυτά χωρίς αποτέλεσμα, στην ατέλειωτη τρύπα των ελλειμμάτων. Τα επιτελεία των τριών κομμάτων είναι απολύτως σύμφωνα με το συγκεκριμένο μέτρο, ενώ απομένει να βρεθεί ο τρόπος υπολογισμού και καταμέτρησης των χρηστών των πεζοδρομίων. Η ΔΗΜΑΡ και ο Μανώλης Καψής πρότειναν το μέτρο να έχει αναδρομική ισχύ από την αρχή του χρόνου).
- Επέκταση του μέτρου των διοδίων. (Πρόκειται για ένα εκτεταμένο πρόγραμμα είσπραξης χρημάτων μέσω διοδίων. Έτσι προτείνεται να κατασκευαστούν σταθμοί διοδίων, στις εισόδους πολυκατοικιών, πλατειών, πάρκων, καταστημάτων, σπηλαίων και νοσοκομείων. Με αυτό το τελευταίο διαφωνεί η ΔΗΜΑΡ, η οποία αναδεικνύοντας το αριστερό της προφίλ, αρνείται την τοποθέτηση διοδίων στα νοσοκομεία, αφήνοντας όμως ανοικτό το ενδεχόμενο τοποθέτησης διοδίων στα χειρουργεία. Ύστερα από πρόταση του ΠΑΣΟΚ, θα προβλέπεται έκδοση εκπτωτικής κάρτας, από την οποία θα συλλέγονται πόντοι για αγορά ομπρελών).
- Έκτακτο τέλος άλλης ζωής. (Πρόκειται για ένα φόρο που αφορά τους πάντες γιατί έχει να κάνει με το θάνατο, που επίσης αφορά τους πάντες. Ο υπολογισμός του είναι λίγο περίπλοκος και γίνεται με ένα μαθηματικό τύπο, ο οποίος υπολογίζει το φόρο του καθενός, ανάλογα με τα χρόνια ζωής και τα προβλήματα υγείας. Για παράδειγμα, ηλικιωμένος με καρδιά, θα πληρώνει φόρο διπλάσιο από κάποιο νέο χωρίς πρόβλημα υγείας, ο οποίος όμως θα πληρώνει και αυτός φόρο, ίσο με τα χρόνια που του απομένουν μέχρι να πάθει το πρώτο έμφραγμα. Η ιδέα ανήκει στο Γιάννη Στουρνάρα και τιμήθηκε γι' αυτή του την πατέντα, από το μορφωτικό ίδρυμα Ελασσόνας και το ίδρυμα εφαρμοσμένων οικονομικών της Μινεσότα).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου