Σελίδες

8 Νοε 2012

Οίκος ανοχής χορηγός σε δημοτικό σχολείο της Πάτρας!


«Οίκος ανοχής χορηγεί σύλλογο γονέων». Θα μπορούσε να είναι κακόγουστο αστείο, όμως είναι γεγονός ότι δημοτικό σχολείο της Πάτρας, με πρωτοβουλία της διοίκησης του Συλλόγου Γονέων, απευθύνθηκε σε επιχειρήσεις ζητώντας χορηγίες για τις ανάγκες του σχολείου. Τελικά, ανταποκρίθηκε η ιδιοκτήτρια οίκου ανοχής, η οποία έδωσε 3.000 ευρώ, για αγορά φωτοτυπικού και βιβλιοθήκης.
Η είδηση σοκάρει και δικαίως ξεσήκωσε σάλο στην τοπική κοινωνία. Σοκάρει το γεγονός ότι νομιμοποιείται με τον πιο απίστευτο τρόπο η πορνεία ως μια επιχείρηση με κοινωνική προσφορά και αυτή η αντίληψη εισάγεται νόμιμα μέσα σε έναν εκπαιδευτικό χώρο, ένα δημοτικό σχολείο, ένα χώρο που μικρά παιδιά διαμορφώνουν συνειδήσεις και ανακαλύπτουν την κοινωνία και τη θέση τους σε αυτή. Τι μαθαίνουν, δηλαδή, αυτά τα παιδιά; Οτι ο οίκος ανοχής είναι μια νόμιμη επιχείρηση κι ότι οι άνθρωποι, ειδικά οι γυναίκες, μπορούν να είναι προϊόντα που προσφέρονται σε τέτοιες επιχειρήσεις! Μαθαίνοντας από τόσο τρυφερές ηλικίες να αντιμετωπίζουν έτσι το θέμα, γιατί όχι αυτά τα παιδιά αύριο να μη θεωρήσουν την
πορνεία και την εκμετάλλευσή της ως ένα ελεύθερο επαγγελματικό προσανατολισμό, αφού τα μαθαίνουν να απενοχοποιούν την έσχατη μορφή προσβολής κάθε ανθρώπινης αξιοπρέπειας...
Ευθύνη γι' αυτό το βούρκο έχει τόσο η σημερινή όσο και οι προηγούμενες κυβερνήσεις που με διάφορους τρόπους ενίσχυσαν την πορνεία (τάχα στο όνομα του ελέγχου της) είτε χαρακτηρίζοντάς την επίσημα επάγγελμα (με νόμο το 1999) είτε πριμοδοτώντας την την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων κ.τ.λ. Επιπλέον, έχουν ευθύνη οι κυβερνήσεις γιατί έχουν επιβάλει ως απολύτως φυσιολογικό και επιθυμητό, το σχολείο να καλύπτει τις ανάγκες του αντλώντας πόρους από τους γονείς και αναζητώντας χορηγούς. Και φτάνουμε στο σημείο σήμερα, σε φάση βαθιάς οικονομικής κρίσης, να έχουμε τον «οίκο ανοχής - χορηγό», να καλούνται δηλαδή γονείς και παιδιά να μάθουν να σκύβουν το κεφάλι και να παίρνουν τα λεφτά από όποιον και με οποιονδήποτε όρο τους τα δίνει.
Σοβαρά ερωτήματα προκαλεί η στάση της διεύθυνσης του σχολείου, που παρά το σάλο που προκλήθηκε (ακόμα κι αν δεν ήταν σε γνώση της νωρίτερα η πηγή της χορηγίας) δεν καταδίκασε δημόσια το γεγονός, δεν πήρε αποστάσεις από αυτό. Επιπλέον, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων του σχολείου (ο οποίος δημόσια υπερασπίστηκε ουσιαστικά τη χορηγία από τον οίκο ανοχής στο όνομα της υποχρηματοδότησης), ο σύλλογος εδώ και καιρό αναζητούσε χορηγίες και είχε απευθυνθεί σε πολλές επιχειρήσεις... Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, αντιδράσεις ξέσπασαν στο σχολείο και από γονείς καθώς ως φαίνεται δεν ήταν ενήμεροι για το γεγονός.
Μετά το θόρυβο που προκλήθηκε από τη δημοσιοποίηση του θέματος, ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας έδωσε εντολή να επιστραφεί το φωτοτυπικό, αντιδρώντας στη συγκεκριμένη επιλογή. Ωστόσο, στο πνεύμα που θέλει να περάσει η πολιτική ξεπουλήματος των πάντων, δηλώνει ότι οι σχολικές μονάδες νομιμοποιούνται να αποδέχονται χορηγίες και μάλιστα όταν αυτές προέρχονται από τον οικείο σύλλογο γονέων και κηδεμόνων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου