Σελίδες

19 Σεπ 2012

Θέλουν άλλο «κοκτέιλ» διαχείρισης


Η παρουσία του Αλ. Τσίπρα στη ΔΕΘ, το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε, ανέδειξε πλευρές της επιζήμιας για το λαό στρατηγικής του ΣΥΡΙΖΑ και της πρότασης που καταθέτει για διέξοδο από την κρίση. Ο Αλ. Τσίπρας έδωσε διαπιστευτήρια σε ντόπιους και ξένους πλουτοκράτες ότι στόχος του κόμματός του είναι να διαφυλάξει και όχι να διαρρήξει τη συνοχή της Ευρωζώνης και της ΕΕ. Από δω προκύπτει ο πυρήνας των προτάσεων που καταθέτει για τη διαχείριση της κρίσης, με άλλο μείγμα, που δε θίγει, αλλά, αντίθετα, διασφαλίζει το κεφάλαιο και τα κέρδη του. Κάτω από προϋποθέσεις και αναλόγως με το πώς θα εξελιχθούν οι ανταγωνισμοί στην Ελλάδα και την Ευρωζώνη, δεν είναι απίθανο το συγκεκριμένο «κοκτέιλ» να αναδειχθεί κυρίαρχο στην αστική διαχείριση.
Αυτό, βέβαια, δεν εμποδίζει άλλα στελέχη του να υπερασπίζονται το ενδεχόμενο μιας ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας και να προσπαθούν να της προσδώσουν φιλολαϊκά χαρακτηριστικά, φέρνοντας στα μέτρα της προπαγάνδας τους το αρνητικό για το λαό παράδειγμα της Αργεντινής. Στόχος τους είναι να προσελκύσουν στη λογική της διαχείρισης συνειδήσεις που προβληματίζονται και ριζοσπαστικοποιούνται, να τις εγκλωβίσουν σε διεξόδους που δε θίγουν το κεφάλαιο, άρα δε σώζουν το λαό. Στο διά ταύτα, ο ΣΥΡΙΖΑ ζητάει διαχείριση της κρίσης με περισσότερο χρήμα στα μονοπώλια για επενδύσεις. Αυτό το στόχο εξυπηρετεί η πρότασή του για εκροές κονδυλίων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, για έκδοση ευρωομολόγου και αναβάθμιση του ρόλου της ΕΚΤ στην αγορά χρέους.
Κρύβει ο ΣΥΡΙΖΑ ότι προϋπόθεση για επενδύσεις είναι να πέσει ακόμα πιο κάτω η τιμή της εργατικής δύναμης, όπως είναι ο μόνιμος στόχος της ΕΕ των μονοπωλίων. Κοροϊδεύει το λαό όταν υπόσχεται ακύρωση του μνημονίου και επαναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης, ενώ ξέρει ότι δάνεια χωρίς μνημόνια δεν υπάρχουν και ότι τα ίδια μέτρα με αυτά της Ελλάδας παίρνονται και στις άλλες χώρες της Ευρωζώνης, με ή χωρίς μνημόνια. Πραγματική διέξοδο για το λαό μπορεί να δώσει μόνο η πρόταση του ΚΚΕ για κατάργηση των μνημονίων, των δανειακών συμβάσεων και των εφαρμοστικών τους νόμων, ενταγμένη στην πάλη για αποδέσμευση από την ΕΕ και μονομερή διαγραφή του χρέους, με κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων.
Ακόμα και στα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής ο ΣΥΡΙΖΑ απέβαλε κάθε αναφορά στο ΝΑΤΟ, σε μια περίοδο που βρίσκονται σε πλήρη ανάπτυξη τα σχέδια των ιμπεριαλιστών για την Ανατ. Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή. Ο ίδιος ο Αλ. Τσίπρας εκθείασε από τη Θεσσαλονίκη τη διαχείριση της κρίσης από την κυβέρνηση και την Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ, επαληθεύοντας ότι στρατηγική του είναι ένα άλλο μείγμα πολιτικής, που όμως οδηγεί το λαό στην εξαθλίωση από άλλο δρόμο, όπως επιβεβαιώνουν οι εξελίξεις σε Αμερική και Ευρωζώνη. Οι αυταπάτες που καλλιεργεί ο ΣΥΡΙΖΑ για σωτηρία του λαού με αλλαγή κυβέρνησης, για ανακούφιση της λαϊκής οικογένειας με άλλο μείγμα διαχείρισης, για κοινά συμφέροντα ανάμεσα στα λαϊκά στρώματα και στα μονοπώλια, είναι δηλητήριο για το κίνημα. Τώρα πρέπει να τις παραμερίσει, να σπάσει τη μοιρολατρία, να αντεπιτεθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου