Σελίδες

26 Μαρ 2012

Ευρώπη ή χάος;

Είναι το δίλλημα που θα μας συνοδεύσει μέχρι τις εκλογές. Για την ακρίβεια, ένα από τα κυρίαρχα διλλήματα που θα μας συνοδεύσουν, μέχρι τις εκλογές αλλά και μετά από αυτές. Το έθεσε με κάθε επισημότητα και κυνισμό ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δ. Δασκαλόπουλος και το έχουν επαναλάβει γνωστοί και άξιοι μιμητές, εκπρόσωποι κομμάτων και ισάριθμοι παπαγάλοι.

Το δίλλημα είναι άκρως εκβιαστικό, κάτι που όμως δεν εκπλήσσει κανέναν. Αρκεί να δει κανείς, από πού προέρχεται για να συνειδητοποιήσει ότι από εκεί μόνο εκβιασμοί  προκύπτουν.

Όποιος θέτει αυτό τι δίλλημα, είναι βαθειά νυχτωμένος
, διότι αν κυκλοφορούσε, ζούσε, όπως όλοι οι πραγματικοί άνθρωποι αυτού του τόπου, θα καταλάβαινε ότι το χάος είναι ήδη εδώ, όπως και η Ευρώπη. Για την ακρίβεια θα συνειδητοποιούσε ότι το χάος είναι εδώ επειδή και η Ευρώπη είναι εδώ.

Το χάος είναι στα νοσοκομεία,
 όπου οι εργαζόμενοι γιατροί, νοσηλευτές έχουν

κηρύξει επίσχεση εργασίας γιατί έχουν να πληρωθούν κάτι μήνες, δεν υπάρχουν αναλώσιμα, φάρμακα, γάζες, ακόμη και χαρτομάντιλα ή σεντόνια… Πρόσφατα μου έλεγε γιατρός χειρουργός, ότι τους έκοψαν τους ειδικούς μαρκαδόρους, που σημαδεύουν στο σώμα του ασθενούς το σημείο της τομής… Κάτι τόσο απαραίτητο, αλλά μηδαμινού κόστους. Το χάος είναι εκεί. Είναι επίσης στα οικογενειακά νοικοκυριά, στην απόγνωση των ανέργων, στο αδιέξοδο της νεολαίας, στα χρέη των περισσότερων, στο βλέμμα όλων μας. Το χάος είναι στις ελπίδες μας, στην κατάθλιψή μας, στην μαυρίλα μας. Το χάος είναι παντού και καθημερινό.

Η απειλή για χάος λοιπόν, μάλλον παραβιάζει ανοιχτές θύρες. Θα ισχυριστεί κάποιος ότι, προφανώς όσοι το επικαλούνται εννοούν, περισσότερο χάος, ή ανεξέλεγκτο χάος. Μαπερισσότερο χάος και ανεξέλεγκτο χάος, ήρθε από αυτήν την Ευρώπη. Και περισσότερο και ανεξέλεγκτο χάος θα έρθει στην Ελλάδα και στην υπόλοιπη Ευρώπη, εξαιτίας της πολιτικής και των επιλογών αυτής της Ευρώπης. Το ξέρω πως πολλοί δεν θέλουν να πιστέψουν ότι η Ευρώπη, προκαλεί το χάος σε λαούς. Γι αυτούς τους συμπολίτες θα περιμένουμε μερικά χρόνια, μέχρι να πειστούν. Και όταν λέμε Ευρώπη, εννοούμε, την ολιγαρχία των συμφερόντων που καταπιέζει λαούς με μαξιμαλιστικούς στόχους, για να ισχυροποιούνται συγκεκριμένα κέντρα.

Παρόμοιο δίλλημα, μας είχε θέσει η ίδια παρέα συμφερόντων, και πριν δύο χρόνια για να περάσει το πρώτο μνημόνιο και να μην έρθει χάος, αλλά το χάος ήρθε. Παρόμοιο δίλλημα έχει τεθεί πολλές φορές από τότε, και πάντα συνοδευόταν από πιο πολύ χάος και όσο περνάει ο καιρός, όλο και πιο βαθύ.

Το δίλλημα δεν υπάρχει ως τέτοιο. Το δίλλημα είναι διαφορετικό, Ευρώπη με χάος ή Ευρώπη χωρίς χάος. Και Ευρώπη χωρίς χάος σημαίνει Ευρώπη, με αντίληψη πραγματικής ανάπτυξης, υπηρετώντας τους πολλούς, με σεβασμό στις ανάγκες του λαού, Ευρώπη ειρηνική, αλληλεγγύης, συνεργασίας, με προτεραιότητα στον άνθρωπο και όχι στους ομίλους. Ευρώπη των λαών και όχι των τραπεζών.

ΥΓ1  Όταν φτωχαίνεις, έχει σημασία αν θα το πάθεις μέσα στην Ευρώπη ή εκτός;
ΥΓ 2 Πότε θα ξημερώσει αυτή η μέρα που οι Έλληνες θα πάνε να ψηφίσουν χωρίς να έχουν να αντιμετωπίσουν διλλήματα και απειλές;
ΥΓ 3 Φανταστείτε τα αποτελέσματα των εκλογών στην Ελλάδα να είναι συντριπτικά υπέρ, του αντιμνημονιακού, αντιευρωπαϊκού μπλοκ. Τι  θα πυροδοτήσει αυτό σε όλες της χώρες της Ηπείρου. Τι λαμπρό παράδειγμα, τι φωτεινό  ξεκίνημα.

Θύμιος Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου