Σελίδες

18 Ιαν 2012

Δεν έχουν πληρωθεί 1,5 εκατ. λογαριασμοί με το χαράτσι.



Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν από τη ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ
Παρά τους άθλιους εκβιασμούς της κυβέρνησης και της διοίκησης της ΔΕΗ σχετικά με το χαράτσι για τα ακίνητα και τη διακοπή ηλεκτροδότησης για όσους δεν το πληρώσουν, στοιχεία που έρχονται στη δημοσιότητα αναδεικνύουν: Αφ' ενός ότι μεγάλο μέρος των εργατικών λαϊκών οικογενειών δεν μπορεί να πληρώσει αφ' ετέρου ότι πολλά λαϊκά νοικοκυριά, ακόμα κι αν έχουν να πληρώσουν, δεν υποκύπτουν σε αυτό τον εκβιασμό και δεν είναι διατεθειμένοι να στερηθούν βασικές τους ανάγκες για να καταβάλουν το χαράτσι. Θυμίζουμε ότι το χαράτσι θα επιβάλλεται τουλάχιστον μέχρι το 2015 και ήδη τις επόμενες μέρες θα σταλούν λογαριασμοί με την πρώτη δόση του χαρατσιού για το 2012.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, 1,5 εκατομμύριο λογαριασμοί με το χαράτσι δεν έχουν πληρωθεί. Το στοιχείο αυτό η διοίκηση της ΔΕΗ δεν το αρνήθηκε παρά το γεγονός ότι όλο το προηγούμενο διάστημα επιχειρούσε να πείσει ότι 8 στους 10 λογαριασμούς εξοφλούνται κανονικά... Είναι φανερό ότι ο αγώνας των σωματείων, των μαζικών φορέων, των Λαϊκών Επιτροπών, των Επιτροπών Αγώνα πρέπει να κλιμακωθεί ακόμα περισσότερο τώρα που θα επιχειρήσουν να προχωρήσουν σε διακοπές της ηλεκτροδότησης. Αγώνας για να μην κοπεί το ρεύμα ούτε σε ένα σπίτι, αγώνας για να καταργήσει στην πράξη το μέτρο.
Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, οι πρώτες 20.000 εντολές διακοπής βρίσκονται από σήμερα στα «χέρια» του διαχειριστή του δικτύου Διανομής για να εκτελεστούν. Επιπλέον, το σύστημα ΕΡΜΗΣ της ΔΕΗ έχει αποστείλει στην Εμπορία 50.000 εντολές διακοπής και η Εμπορία έστειλε τις πρώτες 20.000 για εκτέλεση, με προτεραιότητα τις περιοχές με τιμή ζώνης άνω των 2.500 ευρώ ανά τετραγωνικό. Τις επόμενες μέρες οι εντολές θα αυξάνονται διαρκώς.
Από τις 10 του Οκτώβρη, που βγήκε ο πρώτος λογαριασμός με το χαράτσι, έχουν εκδοθεί 9,5 εκατ. λογαριασμοί με το συνολικό ύψος των τελών να φτάνει τα 1,950 εκατ. ευρώ. Από αυτούς έχουν πληρωθεί τα 5,5 εκατ. με τέλη 1,1 εκατ. ευρώ. Από τα υπόλοιπα 4 εκατ. λογαριασμούς με χαράτσι που δεν έχουν ακόμα πληρωθεί, το 1,5 έχουν λήξει (350 εκατ. ευρώ το χαράτσι). Από τους ληγμένους λογαριασμούς, για τους 250.000 έχει λήξει και το 80ήμερο της προθεσμίας να πληρώσουν. Από αυτούς επιλέχθηκαν και οι πρώτες 50.000 εντολές διακοπής. Από το σύνολο των 7,5 εκατ. λογαριασμών που εκδίδει κάθε δίμηνο η ΔΕΗ, το χαράτσι για τα ακίνητα το περιλαμβάνουν περίπου 6,3 εκατ. λογαριασμοί.
Η διοίκηση της ΔΕΗ δεν αρνήθηκε τα παραπάνω στοιχεία. Σε ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών γίνεται λόγος για ...«δήθεν επικείμενη διακοπή της ηλεκτροδότησης» και «πιθανότητα» να έχει δοθεί εντολή διακοπής ηλεκτροδότησης «μόνον αν κάποιος υπόχρεος δεν έχει υποβάλει αίτηση εξαίρεσης, μείωσης ή ρύθμισης και επιπλέον έχει σωρευτικές οφειλές προς την ΔΕΗ από παλαιότερους λογαριασμούς». Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) έστειλε κατεπείγουσα επιστολή στο υπουργείο Οικονομικών και μιλά για δημιουργία προβλημάτων στον ...υγιή ανταγωνισμό, από τον τρόπο επιβολής του χαρατσιού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου