Με μελανά χρώματα περιγράφουν οι αστοί οικονομολόγοι τις προοπτικές της ελληνικής καπιταλιστικής οικονομίας, καθώς όλα τα στοιχεία μαρτυρούν ότι η ύφεση βαθαίνει, παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης να πείσει για το αντίθετο, για να υπερασπιστεί και να οξύνει την αντιλαϊκή πολιτική της.
Οικονομολόγοι και αναλυτές του περιοδικού«Economist» εκτιμούν ότι φέτος η ύφεση θα φτάσει το 4,8% (η ελληνική κυβέρνηση προβλέπει μείωση κατά 4%). Μάλιστα, μετά το -3,5%, που ανακοινώθηκε στο τέλος της περασμένης βδομάδας, το περιοδικό μιλά για «εξαιρετικά δυσοίωνα στοιχεία», κάνοντας ειδική αναφορά στο 11,7% της ανεργίας το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς, και χαρακτηρίζει εφιαλτικά τα σενάρια για ανεργία 20% στο τέλος του 2011.
Φτάνοντας στο «ψητό», οι τεχνοκράτες του «Economist» αφήνουν περιθώρια για ενδεχόμενη βελτίωση της κατάστασης, υπό την προϋπόθεση ότι θα προχωρήσουν οι «απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις» και θα εφαρμοστούν τα βάρβαρα μέτρα
που ψήφισε το τελευταίο δεκάμηνο η κυβέρνηση.Καλλιεργώντας κλίμα καταστολής κάθε φωνής που αντιδρά στο μνημόνιο, το περιοδικό προβλέπει ένταση των απεργιών στην πορεία εφαρμογής των μέτρων, ενώ ξεχωριστή αναφορά κάνει στον πληθωρισμό, για τον οποίο εκτιμά ότι φέτος θα κλείσει στο 3,9%, από 0,5% το 2009.
Χτες εξάλλου, ο οίκος αξιολόγησης Moody's ανακοίνωσε ότι η Γαλλία, οι ΗΠΑ, η Γερμανία και η Βρετανία αντιμετωπίζουν εντονότερα τον κίνδυνο να χάσουν την ανώτερη αξιολόγηση του «ΑΑΑ», εξαιτίας της δυσκολίας που αντιμετωπίζουν οι προϋπολογισμοί τους. Για την Ισπανία, άλλη μία χώρα με αξιολόγηση «ΑΑΑ», η Moody's είχε προειδοποιήσει στα τέλη του Ιουνίου πως ο βαθμός της χώρας θα μπορούσε να μειωθεί κατά «ένα ή δύο βαθμίδες» εξαιτίας των ισχνών προοπτικών ανάπτυξης της εύθραυστης οικονομίας της.
Μεγαλώνουν οι αντιθέσεις
Σε ό,τι αφορά στην Κίνα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε χτες επίσημα ότι το ΑΕΠ της ξεπέρασε το αντίστοιχο ιαπωνικό κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου, γεγονός που της δίνει τη δεύτερη θέση παγκοσμίως μετά τις ΗΠΑ, εκθρονίζοντας για πρώτη φορά σε διάστημα σαράντα ετών την Ιαπωνία. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το κινεζικό ΑΕΠ έφθασε τα 1.336,9 δισ. δολάρια και το ιαπωνικό τα 1.288,3 δισ. δολάρια.
Πρόσφατα, η Κίνα αναδείχτηκε σε πρώτη εξαγωγική δύναμη στον κόσμο, πρώτη σε μέγεθος αγορά αυτοκινήτων και πρώτη παραγωγός χάλυβα. Είναι χαρακτηριστικό ότι το πρώτο 7μηνο (Γενάρης - Ιούλης) εισέρρευσαν στη χώρα 58,4 δισ. δολάρια, με τις ξένες επενδύσεις να καταγράφουν άλμα 20,7%, σε κλάδους όπως η μεταποίηση, τα ακίνητα και η γεωργία.
Στον αντίποδα, η επενδυτική εμπιστοσύνη στη Γερμανία σημείωσε σημαντική υποχώρηση τον Αύγουστο, εξαιτίας των ανησυχιών για μη διατήρηση της εύρωστης ανάπτυξης που παρουσίασε η οικονομία της χώρας το δεύτερο τρίμηνο. Ο σχετικός δείκτης του ιδρύματος οικονομικών ερευνών ZEW υποχώρησε στις 14 μονάδες, από τις 21,2 (η ιστορική μέση τιμή είναι στις 27,3 μονάδες).
Ωστόσο, οι επιδόσεις της Κίνας - όπως και κάθε άλλης καπιταλιστικής χώρας - στο στίβο του παγκόσμιου ανταγωνισμού, κάθε άλλο παρά προς όφελος του λαού της αποβαίνουν, αναδεικνύοντας τις αντιφάσεις και τα αδιέξοδα που αναπαράγει για τους εργαζόμενους ο καπιταλιστικός τρόπος ανάπτυξης.
Με βάση ακόμα και τη στατιστική των αστών, το κατά κεφαλήν εισόδημα στην Κίνα φθάνει τα 3.800 δολάρια, κατατάσσοντάς την στην 105η θέση παγκοσμίως, την ίδια ώρα που 105 εκατομμύρια Κινέζοι ζουν - σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία - κάτω από το όριο της φτώχειας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου