Σελίδες

17 Σεπ 2010

Ομηροι των ελλείψεων ασθενείς και εργαζόμενοι


ΙΚΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Με εργαζόμενους και ασφαλισμένους συναντήθηκε κλιμάκιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης»
Οι σοβαρές ελλείψεις προσωπικού στο ΙΚΑ Ιωαννίνων αποβαίνουν σε βάρος των εργαζομένων, αφού εμποδίζουν τις υπηρεσίες, τους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό να προσφέρουν ακόμα και τις απαιτούμενες υπηρεσίες υγείας προς τους ασφαλισμένους. Αυτό διαπιστώθηκε κατά την διάρκεια περιοδείας που έκαναν χτες στο ΙΚΑ της πόλης ο Κώστας Κωτσαντής, μέλος του Γραφείου Περιοχής Βορειοδυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ, υποψήφιος περιφερειάρχης Ηπείρου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» και ο Δημήτρης Τασιούλας υποψήφιος δήμαρχος στο Δήμο Ιωαννιτών.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το συγκεκριμένο κατάστημα του ΙΚΑ, στο δίμηνο Μάη και Ιούνη, το επισκέφτηκαν 60.000 περίπου ασφαλισμένοι. Κι όμως, οι εργαζόμενοι εκεί είναι μόλις 127, εκ των οποίων 60 γιατροί και 30 νοσηλευτές! Οπως τονίστηκε, υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις σε ειδικότητες όπως νευρολόγους, γυναικολόγους (υπάρχει μόνο ένας) καθώς σε καρδιολόγους και παθολόγους όπου υπάρχουν 2 και 6, αντίστοιχα. Την κατάσταση επιδεινώνει ακόμα περισσότερο το γεγονός ότι το ΙΚΑ καλύπτει τις συνταγογραφήσεις των 13 ΚΑΠΗ του Λεκανοπεδίου, ενώ τα όποια κενά «μπαλώνονται» με συμβάσεις έργου, που δεν ανανεώνονται όταν λήγουν. Οι ελλείψεις σε μόνιμο προσωπικό, σε συνδυασμό με αυτές στον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και το «μαχαίρι» σε εξετάσεις όπως υπέρηχος και μαστογραφία, επιτείνουν την αναμονή των ασφαλισμένων, τους εξωθούν στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα επιβαρύνοντας τους οικογενειακούς τους προϋπολογισμούς με χιλιάδες ευρώ.
Οι εργαζόμενοι, μέσα σε αυτές τις συνθήκες, φτάνουν στα όρια της αντοχής τους όπως είναι φυσικό, αφού όπως καταγγέλθηκε υπάρχουν περιπτώσεις με γιατρούς που εξετάζουν 60 με 70 ασθενείς τη μέρα. Την ίδια στιγμή, καταγράφηκε μείωση των εσόδων, που καταδεικνύει, μεταξύ άλλων, την κυριαρχία της μαύρης και ανασφάλιστης εργασίας και την αύξηση της ανεργίας.
Οι υποψήφιοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» κάλεσαν εργαζόμενους και ασφαλισμένους να βγάλουν τα απαραίτητα πολιτικά συμπεράσματα, να αντιπαλέψουν την πολιτική υποβάθμισης των δημόσιων μονάδων υγείας και οργανισμών που συνάδει με την ενίσχυση της επιχειρηματικής δράσης και στο χώρο της Υγείας. Οτι στον αντιλαϊκό οδοστρωτήρα που ισοπεδώνει την υγεία, την παιδεία, την εργασία, συνολικά τα λαϊκά δικαιώματα, η λαϊκή αγανάκτηση πρέπει να εκφραστεί με την ενίσχυσης της αντιμονοπωλιακής πάλης, αξιοποιώντας σε αυτήν την κατεύθυνση και το «όπλο» της ψήφου στις ερχόμενες εκλογές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου