Σελίδες

18 Ιουλ 2010

ΟΧΙ ΣΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΗΣ ΓΑΛΑΚΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ "ΔΩΔΩΝΗ"

Κάλεσμα στους αγροτοκτηνοτρόφους και το λαό της Ηπείρου να παλέψουν ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της «ΓΑΛΑΚΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΔΩΔΩΝΗ», για τις σύγχρονες ανάγκες τους, διεκδικώντας έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης κόντρα στα μονοπώλια, για μια φιλοαγροτική πολιτική με κοινωνικοποιημένες καθετοποιημένες κρατικές επιχειρήσεις και στήριγμα τον παραγωγικό συνεταιρισμό, απευθύνει, σε ανακοίνωσή της, η Επιτροπή Περιοχής Βορειοδυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ, με αφορμή την επικείμενη ιδιωτικοποίηση της γαλακτοβιομηχανίας που πρόσφατα ανακοίνωσαν στελέχη της ΑΤΕ.
«Πρόκειται, σημειώνεται, για προσχεδιασμένη απόφαση, που προβλεπόταν από την ΚΑΠ , την ΕΕ. Σήμερα με την υπογραφή και του μνημονίου με την τρόικα (κυβέρνηση, ΕΕ, ΔΝΤ) βάζει οριστικά την ταφόπλακα. Απόφαση που την έχουν συνυπογράψει οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, τη στηρίζουν με την πολιτική τους η ΝΔ και το ΛΑ.Ο.Σ., τα κόμματα του ευρωμονοδρόμου. Την στηρίζουν οι δήμαρχοι και νομάρχες του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΣΥΝ και η αντιπολίτευσή τους σε όλη την Ηπειρο»
Αναφέρεται στις συνέπειες από την αντιαγροτική πολιτική ξεκληρίσματος που εκφράζεται με μείωση των κτηνοτρόφων, των τιμών και της παραγωγής του αγελαδινού και πρόβειου γάλακτος, του ζωικού κεφαλαίου, του εισοδήματος συνολικά των αγροτών. Επισημαίνει τον αντιαγροτικό και αντιλαϊκό ρόλο των εκπροσώπων της κυρίαρχης αυτής πολιτικής στο αγροτικό κίνημα και στις ενώσεις. Πολιτική που οδήγησε στην αύξηση και συγκέντρωση της παραγωγής στα καρτέλ, των εισαγωγών με αμφιβόλου ποιότητας προϊόντων, ειδικές προτιμησιακές συμφωνίες για αθρόες εισαγωγές από Γερμανία - Γαλλία , αύξηση των κερδών των εμποροβιομηχάνων, της «ΔΩΔΩΝΗΣ» και της ΑΤΕ.
«Αυτά τα προβλήματα εις βάρος αγροτών και εργαζομένων, σημειώνει η Επιτροπή Περιοχής Βορειοδυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ, θα οξυνθούν με την πώληση της ΔΩΔΩΝΗΣ σε ιδιώτες. Θα κυριαρχεί ο νόμος του κέρδους». Καταγγέλλει τα ψευδεπίγραφα και αποπροσανατολιστικά επιχειρήματα που καλλιεργούνται για μεταβίβαση δήθεν της ΔΩΔΩΝΗΣ στους «φυσικούς φορείς» και που επιδιώκουν να οδηγήσουν στην ιδιωτικοποίηση με άλλο τρόπο.
«Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, υπογραμμίζει, συμφώνησαν στην ιδιωτικοποίηση - μετοχοποίηση της ΑΤΕ, στην τοκογλυφική λειτουργία απέναντι στους αγρότες, στο ξεπούλημα της ΔΩΔΩΝΗΣ και άλλων συνεταιριστικών εταιρειών στο ιδιωτικό κεφάλαιο. Διέλυσαν τους αγροτικούς συνεταιρισμούς, τους χρεοκόπησαν, τους οδήγησαν στην συνεργασία με το μεγάλο κεφάλαιο και τελικά κυριαρχούν σε αυτές οι μεγαλοκεφαλαιούχοι. Ουσιαστικά, λένε να δοθεί στους ιδιώτες μέσα από άλλο δρόμο».
Για τους αγροτοκτηνοτρόφους και το μέλλον της γαλακτοβιομηχανίας «ΔΩΔΩΝΗ» σημειώνει πως υπάρχουν δυο δρόμοι: Ο ένας, αυτός που ακολουθείται χρόνια τώρα από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και διώχνει τον μικρομεσαίο αγροτοκτηνοτρόφο για να κυριαρχήσει το μεγάλο κεφάλαιο. Δρόμος που δοκιμάστηκε και οδήγησε στο ξεκλήρισμα των αγροτικών νοικοκυριών, στην ερήμωση της υπαίθρου. Ο άλλος δρόμος είναι αυτός που καλεί το ΚΚΕ. Ο δρόμος της αντίστασης, της αντεπίθεσης, του ενιαίου μετώπου πάλης μικρομεσαίων αγροτών με τους εργαζόμενους και τους αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες - εμπόρους, διεκδικώντας λύσεις που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες. Δρόμος που πρέπει να συνδεθεί με τους σημερινούς αγώνες για την αλλαγή συσχετισμού δυνάμεων, την καταδίκη ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑ.Ο.Σ. και των κομμάτων του ευρωμονόδρομου. Που θα προωθεί τη συσπείρωση των λαϊκών δυνάμεων, ώστε να οικοδομείται η συμμαχία των κοινωνικών δυνάμεων για τη λαϊκή εξουσία, όπου η οικονομία θα οργανωθεί με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες και με κεντρικό σχεδιασμό.
Η Επιτροπή Περιοχής Βορειοδυτικής Ελλάδας καλεί σε πάλη και διεκδίκηση μιας σειράς αιτημάτων που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες των μικρομεσαίων παραγωγών, για μιαν άλλη φιλοαγροτική ανάπτυξη με κινητήριο μοχλό τους παραγωγικούς συνεταιρισμούς.
Απαιτεί:
Να μην πουληθεί η «ΔΩΔΩΝΗ» σε ιδιώτες.
Την κατάργηση του μνημονίου.
Κατώτερες εγγυημένες τιμές για το αγελαδινό γάλα 0,50 ευρώ, για το πρόβειο 1,20 ευρώ, για το γίδινο 0,80 ευρώ που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής και θα διασφαλίζουν βιώσιμο αγροτικό εισόδημα.
Επιστροφή ολόκληρου του ΦΠΑ, αφορολόγητα αγροτικά καύσιμα.
Κατάργηση του ΦΠΑ σε αγροτικά εφόδια, πάγωμα των χρεών για 3 χρόνια.
Αμεσο διπλασιασμό των αγροτικών συντάξεων, μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 60 και 55, αντίστοιχα, για τους αγρότες και τις αγρότισσες, κατάργηση της εισφοράς για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Κρατική Αγροτική Τράπεζα, καθώς η σημερινή έχει χάσει τον αγροτικό της χαρακτήρα, μείωση των επιτοκίων της ΑΤΕ.
Σε πάλη για μια αγροτική οικονομία που θα στηρίζεται στις καθετοποιημένες κοινωνικοποιημένες κρατικές επιχειρήσεις στον τομέα του γάλακτος και κρέατος με εργατικό, λαϊκό έλεγχο. Σε παραγωγικούς συνεταιρισμούς των μικρομεσαίων αγροτών που θα συνδέονται με τη βιομηχανία, το εμπόριο, την τράπεζα, που θα αποτελούν λαϊκή κρατική ιδιοκτησία και θα διασφαλίζουν την ευημερία της αγροτικής οικογένειας, θα αναπτύσσουν την εγχώρια παραγωγή για κάλυψη των λαϊκών αναγκών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου