Σελίδες

26 Οκτ 2019

Εκεί στην «ΑΥΓΗ», δε ντρέπεστε καθόλου;


Μια μόλις μέρα μετά τις απαράδεκτες δηλώσεις της υπουργού παιδείας κ. Κεραμέως – η οποία στο μήνυμα της για την 28η Οκτωβρίου παρέλειψε οποιαδήποτε αναφορά στις έννοιες του «φασισμού» και του «ναζισμού» – έρχεται η εφημερίδα «ΑΥΓΗ» να «στρογγυλοποιήσει» την Ιστορία.
Διότι μόνο ως προσπάθεια χυδαίας και ύπουλης «στρογγυλοποίησης» της Ιστορίας μπορεί να εκληφθεί ο τίτλος «Πολεμάμε κάθε φασισμό» του πρωτοσέλιδου της εφημερίδας του ΣΥΡΙΖΑ.
Το χυδαίο της υπόθεσης βρίσκεται ακριβώς στον διφορούμενο χαρακτήρα του τίτλου, ο οποίος αποφεύγει να ξεκαθαρίσει «τι είναι ο φασισμός». Υπάρχουν, άραγε, πολλά ήδη «φασισμού»; Απέναντι σε ποιόν «φασισμό» πολέμησαν οι λαοί, χύνοντας ποτάμια αίμα, στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο; Ποιόν «φασισμό» κατατρόπωσε ο Κόκκινος Στρατός σηκώνοντας την σημαία με το σφυροδρέπανο στο Ράιχσταγκ το 1945;
«Ο φασισμός – αναφέρει ο Ρ. Π. Ντατ στο βιβλίο του «Φασισμός και Κοινωνική Επανάσταση» – αποτελεί αποκλειστικά μεθοδολογική τακτική του χρηματιστικού κεφαλαίου -όπως ακριβώς η υποστήριξη όλων των μορφών δημοκρατίας και των σοσιαλδημοκρατικών κυβερνήσεων ήταν επίσης μια μεθοδολογική τακτική, η οποία στήριζε με την ίδια ετοιμότητα πότε τη μια, πότε την άλλη, ανάλογα με τις εκάστοτε συνθήκες- ώστε να ηττηθεί η προλεταριακή επανάσταση, να διασπαστεί ο εκμεταλλευόμενος πληθυσμός και συνεπώς να διατηρήσει ο καπιταλισμός την κυριαρχία του» (σελ. 246 – 247).
Για το ίδιο θέμα, του φασισμού, ο Μπ. Μπρεχτ σημείωνε: «Ο φασισμός είναι μια ιστορική φάση όπου μπήκε τώρα ο καπιταλισμός, κι έτσι είναι κάτι το καινούργιο και παλιό μαζί. Ο καπιταλισμός στις φασιστικές χώρες υπάρχει πια μονάχα σαν φασισμός κι ο φασισμός δεν μπορεί να πολεμηθεί παρά σαν καπιταλισμός στην πιο ωμή και καταπιεστική του μορφή, σαν ο πιο θρασύς κι ο πιο δόλιος καπιταλισμός» («Πέντε δυσκολίες για να γράψει κανείς την αλήθεια»).
Οι κουτοπονηριές της «ΑΥΓΗΣ» έρχονται να μας υπενθυμίσουν τον θλιβερό ρόλο που ιστορικά έχει παίξει η σοσιαλδημοκρατία απέναντι στο φασισμό. Πρόκειται για εκείνο το ρόλο που, τόσο σε θεωρητικό επίπεδο όσο και στην πράξη, συσκότιζε την ουσία του φασισμού, θόλωνε το ταξικό κριτήριο των εργαζόμενων μαζών, βάζοντας εμπόδια στην οργανωμένη αντιφασιστική δράση των λαϊκών στρωμάτων.
Με το σημερινό, απαράδεκτο πρωτοσέλιδο της, η εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ θολώνει το αντιφασιστικό νόημα της 28ης Οκτωβρίου και ρίχνει νερό στο μύλο της χυδαίας, αντιδραστικής και αντεπιστημονικής «θεωρίας των δύο άκρων». 
Εμείς από την πλευρά μας, μπορούμε μόνο να θέσουμε ρητορικά το ερώτημα: Εκεί στην «ΑΥΓΗ», δε ντρέπεστε καθόλου;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου