Σελίδες

5 Οκτ 2012

Ευρωμνημόνια παντού


Η σύναψη μνημονίων όλων των κρατών - μελών της Ευρωζώνης με τις Βρυξέλλες, βάσει των οποίων οι κυβερνήσεις των «17» θα δεσμεύονται για την προώθηση αντιλαϊκών - αντεργατικών μεταρρυθμίσεων, αλλά και την επιβολή δραστικών περικοπών, με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών μονοπωλίων και τη διασφάλιση της «δημοσιονομικής πειθαρχίας», θα τεθεί επί τάπητος στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 18 - 19 Οκτώβρη. Τη νέα αντιλαϊκή στρατηγική της λυκοσυμμαχίας παρουσίασε με επιστολή του προς τους Ευρωπαίους ηγέτες ο πρόεδρος της ΕΕ, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, προτείνοντας ταυτόχρονα μέχρι το τέλος του 2012 να έχει διαμορφωθεί το «αρχικό σχέδιο» για την υλοποίησή της.
Με την καπιταλιστική κρίση να βαθαίνει στην Ευρωζώνη, η υπογραφή «νομικά δεσμευτικών προγραμματικών συμφωνιών» μεταξύ των Βρυξελλών και των 17 κρατών - μελών της Ευρωζώνης, κατά το πρότυπο των μνημονίων σε Ελλάδα, Πορτογαλία και Ιρλανδία, αποδεικνύει ότι ο πόλεμος του κεφαλαίου απέναντι στον εργαζόμενο λαό είναι ενιαίος και εκδηλώνεται ανεξάρτητα από τα κρατικά ελλείμματα και τα χρέη. Τα μνημόνια που θα υπογράψουν οι κυβερνήσεις των κρατών - μελών της Ευρωζώνης θα προβλέπουν: 
Πρώτον την πλήρη καταγραφή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που δεσμεύονται να προωθήσουν για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, με την ψήφιση νόμων που θα εξασφαλίσουν την ταχύτερη «εσωτερική υποτίμηση» μισθών και δικαιωμάτων και θα προσφέρουν φτηνότερα εργατικά χέρια στους επιχειρηματικούς ομίλους. 
Δεύτερο, την επιβολή μέτρων και περικοπών δαπανών που θα γκρεμίσουν ό,τι έχει απομείνει από τις κοινωνικές παροχές, ώστε να επιτευχθεί η «εναρμόνιση των δημοσιονομικών πολιτικών» μεταξύ των κρατών της Ευρωζώνης.
Οι σχεδιασμοί για την επιβολή «ευρωμνημονίων» παντού γίνονται σε μια περίοδο που ήδη οι κυβερνήσεις των «17» ορμάνε με λύσσα στους λαούς είτε βρίσκονται σε καθεστώς μνημονίου, είτε όχι. Η ισπανική κυβέρνηση ενέκρινε μέτρα 40 δισ. ευρώ, ο Ιταλός πρωθυπουργός Μόντι έχει ανακοινώσει περικοπές άνω των 30 δισ. ευρώ μέχρι το 2014 και η κυβέρνηση Ολάντ κατέθεσε πακέτο μέτρων άνω των 36 δισ. ευρώ μόνο για το 2013! 
Η συγκυβέρνηση των ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ έχει έτοιμο το εξοντωτικό πακέτο των 13,5 δισ. ευρώ, ενώ η κυβέρνηση της Πορτογαλίας, μέσα στη βδομάδα, επέβαλε πρόσθετους φόρους που τσακίζουν το λαϊκό εισόδημα. Τα πακέτα των μέτρων είναι «εμπλουτισμένα» με κατάργηση εργατικών δικαιωμάτων και νέες αντιασφαλιστικές ανατροπές που έρχονται να συντρίψουν την τιμή της εργατικής δύναμης.
Αυτή ακριβώς την κοινή ευρωενωσιακή στρατηγική επιδιώκουν να θωρακίσουν με την υπογραφή 17 μνημονίων. 
Οι εξελίξεις ξεγυμνώνουν τους πολιτικούς θιασώτες του ευρωμονόδρομου που υπόσχονταν «επαναδιαπραγματεύσεις». 
Αποκαλύπτουν πόσο επικίνδυνες για το λαό είναι οι διακηρύξεις του ΣΥΡΙΖΑ για επίτευξη «κοινής ευρωπαϊκής λύσης» και τα κάλπικα διλήμματα «μνημόνιο - αντιμνημόνιο»,που συγκαλύπτουν τον ταξικό χαρακτήρα της στρατηγικής της ΕΕ. 
Στην ΕΕ των μονοπωλίων δεν υπάρχει καμιά παραλλαγή στο μείγμα της διαχείρισης που να ανακουφίζει το λαό. Η ελπίδα βρίσκεται στο να αξιοποιήσει ο λαός τη δύναμή του. 
Με οργάνωση παντού να παλέψει ενάντια στα μέτρα, οπλίζοντας τον αγώνα του με την πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ, για αποδέσμευση από την ΕΕ με λαϊκή εξουσία και μονομερή διαγραφή του χρέους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου