Σελίδες

18 Απρ 2011

Να πληρώσει η πλουτοκρατία...

Τα στοιχεία για την εξέλιξη του κρατικού χρέους στη Γερμανία, που παρουσιάζει το γερμανικό περιοδικό Der Spigel, έρχονται να επιβεβαιώσουν πανηγυρικά ότι ο λαός δεν έχει την παραμικρή ευθύνη για τη δημιουργία του και γι' αυτό δεν πρέπει να το αναγνωρίσει. 
Το δημόσιο χρέος στη Γερμανία για παράδειγμα, παρά το γεγονός ότι εδώ και δέκα χρόνια εφαρμόζονται βάρβαρα μέτρα σε βάρος των εργαζομένων και του λαού (πάγωμα μισθών, περικοπές κοινωνικών δαπανών, ελαστικές μορφές εργασίας, αύξηση ορίων συνταξιοδότησης, αύξηση έμμεσων φόρων κ.ά.), μεγάλωσε το 2010 σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά κατά 319 δισ. ευρώ, φθάνοντας τα 2,08 τρισ. ευρώ, όπως ανακοίνωσε η Μπούντεσμπανκ. 

Τα χρέη της Γερμανίας αυξήθηκαν από το 2005 κατά μισό τρισ. ευρώ, δηλαδή κατά το ένα τρίτο. Ακόμη πιο δραματική είναι η σύγκριση με το 1990. 
Τότε, τα χρέη της Γερμανίας ήταν μόλις 540 δισ. ευρώ. 
Ετσι, τα γερμανικά χρέη τα τελευταία 20 χρόνια έχουν σχεδόν τετραπλασιαστεί. 
Το 2010 το γερμανικό χρέος αυξήθηκε στο 83,2% του ΑΕΠ, αντί του 73,5% του ΑΕΠ που ήταν το 2009, ξεπερνώντας κατά πολύ το όριο του 60% που βάζει το Σύμφωνο Σταθερότητας. 
Ομως η ίδια η «Μπούντεσμπανκ» παραδέχεται ότι αυτό που κυρίως συνέβαλε στην εκτίναξη του γερμανικού χρέους ήταν η διάσωση των τραπεζών και των μονοπωλιακών κολοσσών. 
Τα δημόσια ταμεία επιβαρύνθηκαν κατά 241 δισ. μόνο για τη διάσωση των τραπεζών. 
Με λίγα λόγια το χρέος δεν πρόκειται να αντιμετωπιστεί ακριβώς γιατί μένουν ανέπαφες οι αιτίες που το προκαλούν, δηλαδή οι φιλομονοπωλιακές πολιτικές. 
Για να μην πτωχεύσει ο λαός και να πληρώσει η πλουτοκρατία πρέπει να ανατραπεί η εξουσία του κεφαλαίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου