Σελίδες

31 Δεκ 2010

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΡΕΒΙΖΙΟΝΙΣΜΟΥ: ΠΙΣΤΟΣ ΥΠΗΡΕΤΗΣ ΤΗΣ ΑΡΧΟΥΣΑΣ ΤΑΞΗΣ.

«Τα λεγόμενα "τώρα έχουμε πόλεμο" δεν παίρνονται τοις μετρητοίς από την αντίπαλη όχθη... Η αντικαπιταλιστική συνθηματολογία και η απουσία αιχμών αποσκοπεί ... στο να μην εκτραπούν τα πράγματα σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις... για το σύστημα (ενδεικτική η στάση του για τον Δεκέμβρη του 2008)». (Ρ. Ρινάλντι,«Δρόμος» 20/12/2010 για το ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ). «Το ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ δεν πολιτικοποιούν τον αγώνα ενάντια στο Μνημόνιο και την ειδική καθεστωτική φάση που μας έχει επιβληθεί... Η σημερινή πραγματικότητα που χαρακτηρίζεται από τη μεγαλύτερη επίθεση και κατάλυση της λαϊκής κυριαρχίας, μετατροπής της Βουλής σε ένα μηχανισμό μετάφρασης και πρωτοκόλλησης αποφάσεων της τρόικας, εκχώρησης και κυριαρχικών δικαιωμάτων στους δανειστές της χώρας, δείχνει ποιο πρέπει να είναι το πλαίσιο κάποιων άμεσων αιτημάτων... Αιτήματα όπως «να φύγει τώρα η τρόικα», «να αρνηθούμε την πληρωμή του χρέους και να φύγουμε από την Ευρωζώνη», «να αγωνιστούμε για μια νέα μεταπολίτευση σε όφελος του λαού» κ.λπ., λείπουν εντελώς από την γραμμή, τον τόνο, την συνθηματολογία του ΚΚΕ...Συνεπώς, η κριτική που ασκούμε αφορά τον κεντρικό της πυρήνα, ότι το ΚΚΕ δεν κάνει έναν άμεσο πολιτικό αγώνα ενάντια σε όλα αυτά, αλλά περιορίζεται σε μια ζύμωση για την ανάγκη ενός άλλου κοινωνικού και πολιτικού καθεστώτος στο οποίο αυτά θα επιλυθούν...(Ρ. Ρινάλντι, «Δρόμος» 24/12/2010).
Ολα τα παραπάνω συνθέτουν, μέσα έστω από την αντιπαράθεση με το ΚΚΕ, το ΠΑΜΕ, τη στρατηγική δυνάμεων σαν την ΚΟΕ, για «να φύγει τώρα η τρόικα», «να αρνηθούμε την πληρωμή του χρέους και να φύγουμε από την Ευρωζώνη», «να αγωνιστούμε για μια νέα μεταπολίτευση σε όφελος του λαού». Τα ίδια λέει και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ προβάλλοντάς τα ως ενδιάμεσους πολιτικούς στόχους που θα φέρουν επιμέρους νίκες στην εργατική τάξη. Δηλαδή καλούν σε πολιτική πάλη για ποιο σκοπό; Για να μην πληρώσει η Ελλάδα τα χρέη, να φύγει από την ευρωζώνη, ούτε καν από την ΕΕ. Από ποιον ζητούν να μην πληρώσει τα χρέη, να μας βγάλει από την ευρωζώνη; Από μια αστική κυβέρνηση, αφού δεν προτείνουν άλλη εξουσία. Και καλούν ταυτόχρονα σε επανάκτηση της λαϊκής κυριαρχίας λες και υπήρχε, σε απαλλαγή του αστικού κοινοβουλίου από πρωτοκολλητή των αποφάσεων της τρόικας. Θέλουν αστικό κοινοβούλιο χωρίς την τρόικα. Επομένως, δε συνδέουν αυτή την πάλη με αυτούς τους στόχους, την έξοδο από την ΕΕ, με αγώνα ενάντια στα μονοπώλια και την εξουσία τους, άρα με την πάλη για την ανατροπή τους, για τη λαϊκή εξουσία, αλλά γενικά και αόριστα για «μια νέα μεταπολίτευση», δηλαδή για έναν καπιταλισμό χωρίς την «κατοχή» της τρόικας. Μόνο που έτσι αθωώνουν και τους κεφαλαιοκράτες στην Ελλάδα, και σπέρνουν αυταπάτες ότι μπορεί να υπάρξει άλλο αστικό πολιτικό σύστημα που θα λειτουργεί και υπέρ των λαϊκών συμφερόντων. Αυταπάτες ενσωμάτωσης σπέρνουν με αντικαπιταλιστικές κορόνες.
***
Ταυτόχρονα, η κριτική τους στο ΚΚΕ για το Δεκέμβρη του 2008» δείχνει ότι καλούν σε πολιτικό αγώνα για έναν καλύτερο καπιταλισμό, με κίνημα «εξέγερσης» τύπου Δεκέμβρη, δηλαδή με το κίνημα της κουκούλας, της σπασμένης βιτρίνας, της εφόδου στα αστυνομικά τμήματα, για εξυγίανση του αστικού πολιτικού συστήματος, για εξυγίανση του καπιταλισμού, για «απελευθέρωση του έθνους» από την τρόικα. Λες και δεν είναι η ελληνική αστική τάξη που έκανε τις συγκεκριμένες επιλογές των αντεργατικών αναδιαρθρώσεων. Και σπέρνουν συγχύσεις ως προς τα μέτρα του μνημονίου, της τρόικας και της κυβέρνησης, συνδέοντάς τα με το χρέος και όχι με την κρίση που απαιτεί καταστροφή παραγωγικών δυνάμεων, επομένως και της εργατικής τάξης.
***
Τέτοιες ενέργειες δεν ενοχλούν στο ελάχιστο το αστικό πολιτικό σύστημα, αντίθετα είναι συμπλήρωμά του. Καλούν σε ένα κίνημα σε αντιπαράθεση με το εργατικό, με τις συγκεκριμένες μορφές που χρησιμοποιούνται από κράτος και παρακράτος για να στήνονται προβοκάτσιες, σαν και αυτό που η ΚΟΕ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ βάφτισαν «εξέγερση».
Ανάλογο σκηνικό ήταν στημένο και στην πρόσφατη απεργία με ασφαλίτες και κουκουλοφόρους. Τι επιδιώκουν; Να παγιδεύσουν το κίνημα σε παραπλανητικούς στόχους (φταίνε οι 300, να πάει κάποιος φυλακή, φταίνε όσοι τα φάγανε, κ.λπ.) και σε μορφές πάλης περιθωριακού χαρακτήρα, με τυφλές αναμετρήσεις. Θέλουν να εκτονώσουν το κίνημα με πράξεις εντυπωσιακές που ταυτόχρονα μπορούν να δράσουν τρομοκρατικά και αποπροσανατολιστικά. Και η αντίληψη για το κίνημα τέτοιων δυνάμεων σαν την ΚΟΕ και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ που συγκροτούν το αντιΚΚΕ και αντιΠΑΜΕ μπλοκ, συνθέτουν το έδαφος εμφάνισης ανάλογης δράσης των λεγόμενων αντιεξουσιαστών. Φάνηκε και στην πρόσφατη απεργία. Είναι επικίνδυνοι για την εργατική τάξη και το κίνημά της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου