Σελίδες

24 Νοε 2019

«Σκασμός, λοιπόν, μιλάει ο υπουργός» Αναπτύξεως!


«Το έθνος μας απειλείται! / Υπέρ βωμών και εστιών. / Μα πρέπει να συντομεύουμε Εξοχότατε, / Εξοχότατε μας περιμένουν για το τσάι! (…) Ο υπουργός χειρονομεί, μια γριά σταυροκοπιέται. / Κύριε των δυνάμεων! Των δυτικών, βέβαια, δυνάμεων. / Σκασμός, σκασμός, σκασμός λοιπόν μιλάει ο υπουργός! Τα γάντια χειροκροτούν, / οι φαντάροι παρουσιάζουν όπλα, / οι τράπεζες χωνεύουν τη λεία τους, / δυο αστυνόμοι τρέχουν. / Ποιος είναι; Τίποτα, τίποτα./ Ποιος είναι; Ένας άνεργος λιποθύμησε. Τίποτα. Μπορεί και να πέθανε. Τίποτα. Σκασμός! Σκασμός, λοιπόν, μιλάει ο υπουργός!»

«Οι βλαβερές συνέπειες του καπνού» και του ρουφιανοχαφιεδισμού

«Σαν αντικείμενο της σημερινής μου ομιλίας διάλεξα, να το πω έτσι, τη βλάβη που επιφέρει σ’ όλους τους ανθρώπους η χρήση του καπνού. Εγώ ο ίδιος καπνίζω, η γυναίκα μου όμως με πρόσταξε να σας ομιλήσω για τις βλαβερές συνέπειες του καπνού. Έτσι, λοιπόν, δεν έχω τίποτα να σας πω»…
    Πρόκειται για ένα απόσπασμα από τον κωμικοτραγικό μονόλογο του Ιβάν Ιβάνοβιτς Νιούχιν, ο οποίος δεν είναι παρά ο «άνδρας της γυναίκας του», όπως συστήνεται στο ακροατήριό του. Ενα ακροατήριο που κλήθηκε να παραβρεθεί σε μια διάλεξη κατά του καπνίσματος, αλλά βρέθηκε να παρακολουθεί το «παραμιλητό» ενός δυστυχισμένου ανθρώπου.