Σελίδες

15 Νοε 2019

Με αφορμή τα τελευταία γεγονότα στην ΑΣΟΕΕ

Τα πανεπιστήμια ήρθαν ξανά στην επικαιρότητα ως πεδίο άσκησης του δόγματος «νόμος και τάξη» εκ μέρους της κυβέρνησης. Την Κυριακή, η Πρυτανεία της ΑΣΟΕΕ αποφάσισε λοκ άουτ της σχολής. Τη Δευτέρα, δυνάμεις των ΜΑΤ εισέβαλαν στην ΑΣΟΕΕ, παραβιάζοντας το άσυλο και στράφηκαν ενάντια σε φοιτητές που αντιδρούσαν στο λοκ άουτ. Συνέχεια δόθηκε χτες, με νέες απειλές των ΜΑΤ, ακόμα και για συλλήψεις σε βάρος φοιτητών της ΑΣΟΕΕ - μελών της ΚΝΕ, που μοίραζαν ανακοίνωση της Οργάνωσης έξω από τη σχολή.
Για την εφαρμογή του δόγματος «νόμος και τάξη» η κυβέρνηση αξιοποιεί κάποιες ενέργειες ορισμένων ομάδων, που δεν έχουν καμία σχέση με το φοιτητικό κίνημα και τους Φοιτητικούς Συλλόγους. Είναι ομάδες που οι ίδιοι οι Σύλλογοι έχουν καταδικάσει πολλές φορές, αφού στρέφονται και ενάντια στους ίδιους τους φοιτητές.

* * *
Η παραβίαση του ασύλου με την εισβολή των ΜΑΤ στην ΑΣΟΕΕ, τη Δευτέρα 11 Νοέμβρη, έρχεται σε μια περίοδο που χιλιάδες φοιτητές γεμίζουν τα αμφιθέατρα (σε πολλές σχολές, όπως και στην ΑΣΟΕΕ, μετά από πολλά χρόνια), συζητάνε συλλογικά και αποφασίζουν κινητοποιήσεις γιατί:
  • Το κόστος σπουδών συνεχώς μεγαλώνει για την πλειοψηφία των φοιτητών και τις οικογένειές τους...
  • Το πτυχίο που παίρνουν δεν διασφαλίζει πρόσβαση στο επάγγελμα, γιατί βλέπουν απέναντί τους να ορθώνεται το «τείχος» της ανασφάλειας, της κακοπληρωμένης δουλειάς, του διαρκούς κυνηγητού πανάκριβων πιστοποιητικών...
  • Πολλοί φοιτητές που σπουδάζουν σε άλλη πόλη από αυτή που είναι οι γονείς τους, έρχονται αντιμέτωποι με την πραγματικότητα που λέει πως οι φοιτητικές εστίες καλύπτουν 1 στους 100 φοιτητές που το έχουν ανάγκη, ενώ τα ενοίκια παίρνουν συνεχώς την ανηφόρα...
  • Πλέον η μπογιά τού «θα μπούνε οι ιδιώτες και όλα θα φτιάξουν στα ιδρύματα» έχει περάσει. Οι επιχειρήσεις έχουν μπει για τα καλά στα ιδρύματα, όμως αυτό έκανε την κατάσταση χειρότερη, με ελλείψεις καθηγητών, εργαστηριακού εξοπλισμού, με ανύπαρκτη φοιτητική μέριμνα, με ελλείψεις ακόμα και σε στοιχειώδη (φωτισμό, προσωπικό συντήρησης των ιδρυμάτων κ.ά.), με «κόψε - ράψε» στα προγράμματα σπουδών κάθε 2 - 3 χρόνια, τέτοια που σε άλλη σχολή μπαίνει ένας φοιτητής και άλλη τελειώνει πολλές φορές...
  • Το δικαίωμά τους να συζητούν συλλογικά, σε μαζικές, ζωντανές διαδικασίες οι φοιτητές, το κατέκτησαν με την πάλη τους και δεν το παζαρεύουν...
* * *
Αυτά κινητοποιούν τους φοιτητές. Αυτή η εικόνα δεν συμβαδίζει με το μύθο της λεγόμενης ανάπτυξης για όλους που διαφημίζει η ΝΔ ως επικεφαλίδα της πολιτικής της. Δύσκολα, επίσης, χωράει στην «αντιπολίτευση» του ΣΥΡΙΖΑ, αφού επί των ημερών του διακρίθηκε και για την ένταση της καταστολής: Τόσο όταν απαντούσε με ΜΑΤ όποτε φούντωναν οι διεκδικήσεις των φοιτητών όσο και με το περιβόητο πόρισμα Παρασκευόπουλου. Εκεί, ακόμα και οι καταλήψεις που αποφασίζουν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι έμπαιναν στο ίδιο τσουβάλι με ενέργειες γνωστών ομάδων, άσχετων με το φοιτητικό κίνημα και τους Συλλόγους. Μάλιστα, το πόρισμα προέτρεπε συγκεκριμένα στην «αντιμετώπιση των διεκδικητικού χαρακτήρα πρόσκαιρων καταλήψεων χώρων του ΑΕΙ από φοιτητές ή άλλες ομάδες, με ή χωρίς φθορές», βάζοντας τις φοιτητικές κινητοποιήσεις στα «ζητήματα παραβατικότητας στα ΑΕΙ» δίπλα στη διακίνηση ναρκωτικών!
Γι' αυτό και οι φοιτητές βάζουν στο στόχαστρο τη σημερινή και την παλιά κυβέρνηση, την ΕΕ, την πολιτική που στερεί από τους πολλούς το δικαίωμα στην ολόπλευρη μόρφωση, που στερεί πόρους, δυναμικό και υποδομές από τα πανεπιστήμια, γιατί οι προτεραιότητες είναι άλλες: Είναι τα 4 δισ. ευρώ κάθε χρόνο στο ΝΑΤΟ, είναι οι επιδοτήσεις στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους...
* * *
Κάποιοι δεν θέλουν οι φοιτητές να οργανώνονται, να αντιστέκονται και να διεκδικούν τα δικαιώματά τους. Πρόκειται κυρίως για την παράταξη της ΝΔ, που στην αρχή απειλούσε όσους φοιτητές πρωτοστατούν στη διεκδίκηση, υπονόμευε τις μαζικές διαδικασίες και στη συνέχεια επέλεξε τη συκοφάντηση των κινητοποιήσεων βαφτίζοντας «παράνομες» αποφάσεις Γενικών Συνελεύσεων, Διοικητικών Συμβουλίων, Επιτροπών ετών. Τελευταίο επεισόδιο στην προσπάθεια της κυβέρνησης να επιβληθεί «σιγή νεκροταφείου» αποτελεί η παραβίαση του ασύλου τη Δευτέρα 11/11.
Ο ΣΥΡΙΖΑ βλέπει τις φοιτητικές κινητοποιήσεις σαν ντεκόρ για να ξαναχτίσει το αριστερό του προφίλ. Το Πανεπιστήμιο ΑΕ, στο οποίο δεν χωράει το φοιτητικό άσυλο, το έχτισαν πέτρα πέτρα όλες οι κυβερνήσεις.
Οι μαζικές κινητοποιήσεις, οι συλλογικές διαδικασίες μέσα στα Πανεπιστήμια, ο πανελλαδικός συντονισμός των φοιτητών μπορεί να μη γίνονται «θέμα» στα πρωτοσέλιδα, είναι όμως το «θέμα» για χιλιάδες φοιτητές που βλέπουν πως μόνο σε αυτόν το δρόμο υπάρχει ελπίδα και διέξοδος για ένα πανεπιστήμιο που να υπηρετεί τις σύγχρονες κοινωνικές και λαϊκές ανάγκες, για δουλειά με σύγχρονους όρους στο αντικείμενο που σπούδασαν.
Οι δυνάμεις της ΚΝΕ δρουν ώστε όλο και περισσότεροι να μπαίνουν στην πάλη, να οργανώνουν συλλογικά τη δράση τους, να αποκτά η πάλη προσανατολισμό ρήξης και σύγκρουσης με τις αιτίες των σημερινών και των αυριανών προβλημάτων που θα αντιμετωπίσουν, να δίνουν με τη στάση τους απάντηση στη συντονισμένη συκοφάντηση και την καταστολή που πάει χέρι χέρι με την αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ - κεφαλαίου.


Ζωή ΧΑΧΑΜΗ
Μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου