Σελίδες

7 Ιουλ 2019

Το κυβερνητικό πρόγραμμα της 8ης Ιούλη

Η 3η έκθεση «ενισχυμένης εποπτείας» της Κομισιόν έρχεται να θυμίσει τις δεσμεύσεις της σημερινής και της επόμενης κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις και τα «προαπαιτούμενα» της αντιλαϊκής συμφωνίας. 
Μεταξύ αυτών:
— Πλειστηριασμοί στη λαϊκή κατοικία: «Η διεξαγωγή ηλεκτρονικών πλειστηριασμών προχωρά σε ολόκληρη την επικράτεια, αν και με κάπως επιβραδυνόμενο ρυθμό. 

Ακόμα, ένα μεγάλο ποσοστό των πλειστηριασμών, περίπου δύο τρίτα στο πρώτο τρίμηνο του 2019, σύμφωνα με στοιχεία που παρέχονται από τις ελληνικές αρχές, ακυρώνονται, αναστέλλονται ή αποβαίνουν άγονοι», επισημαίνει η Κομισιόν, δείχνοντας στην κατεύθυνση κλιμάκωσης των πλειστηριασμών και στη λαϊκή κατοικία, προκειμένου -όπως λένε- να επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν θέσει οι τράπεζες.
Σ’ αυτό το πλαίσιο και παρά την «πρόοδο» που έχει συντελεστεί στους αντιλαϊκούς στόχους, επισημαίνεται ότι «απαιτούνται περαιτέρω σημαντικές προσπάθειες», ενώ τα ήδη υπάρχοντα μέτρα (ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, «πλαίσιο αφερεγγυότητας» νοικοκυριών και επιχειρήσεων), καθώς βέβαια και η δευτερογενής αγορά «κόκκινων» δανείων, «συστήνεται» να εφαρμοστούν με συνέπεια.
Αναφορικά με τους σχεδιασμούς της Τράπεζας της Ελλάδας και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για την κρατική στήριξη των τραπεζών στην προσπάθεια μείωσης των «μη εξυπηρετούμενων δανείων», σημειώνεται ότι δεν έχει σημειωθεί πρόοδος στο κατά πόσο θα μπορούσαν να λειτουργήσουν συμπληρωματικά.
— Φόροι και χαράτσια: Καθώς η επίτευξη των στόχων για τη μάζα των φορολογικών εσόδων και των πλεονασμάτων αφορά μεταξύ άλλων τη συγκέντρωση των «ληξιπρόθεσμων οφειλών», διαπιστώνεται ότι αυτές κινήθηκαν κάτω από το στόχο στο 1ο τρίμηνο του 2019. Που σημαίνει ότι το επόμενο διάστημα έχουν πολλά ακόμα να δουν τα μάτια μας, στο κυνήγι λαϊκών ανθρώπων που δεν έχουν να πληρώσουν, σε κατασχέσεις λογαριασμών, που υπήρξαν χιλιάδες και κατά την περίοδο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
Παράλληλα, διαπιστώνονται «καθυστερήσεις» στην «επικαιροποίηση» των αντικειμενικών αξιών ακινήτων, που βέβαια με τη σειρά τους αποτελούν τη βάση υπολογισμού για τα νέα χαράτσια του ΕΝΦΙΑ.
— Αναδρομικά: Διαμηνύουν και πάλι ότι «αν υπάρξουν δικαστικές αποφάσεις που ανατρέπουν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις – κλειδιά, οι οποίες είχαν συμφωνηθεί στη διάρκεια του προγράμματος, οι δημοσιονομικές επιπτώσεις τέτοιων αποφάσεων θα πρέπει να αντιμετωπιστούν σε μεγάλο βαθμό με δράσεις στον ίδιο τομέα πολιτικής», δηλαδή με νέες περικοπές στην ίδια «πηγή». Με άλλα λόγια, ακόμα κι αν κάποιοι κερδίσουν «στα χαρτιά» έστω και ένα από τα δέκα που τους έκλεψε το κράτος, «στο χέρι» δεν πρόκειται να δούνε προκοπή, αφού θα τους τα κόψουν από κάπου αλλού για να ισοσκελιστεί η «χασούρα» για το κράτος.
— «Καθυστερήσεις» καταγράφονται και στην «αναμόρφωση» του συστήματος επιδομάτων αναπηρίας, με βάση τους παραπέρα «κόφτες» που έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Όπως επισημαίνεται, τα νέα κριτήρια για τον προσδιορισμό της αναπηρίας «βάσει λειτουργικής αξιολόγησης» δεν έχουν ακόμη καθοριστεί. Η εκ των υστέρων αξιολόγησή της θα ολοκληρωθεί μόνο προς το τέλος του 2019. Όταν το σύστημα πάρει την τελική του μορφή, χιλιάδες θα είναι αυτοί που θα χάσουν ακόμα και την ελάχιστη βοήθεια από το κράτος.
— Ιδιωτικοποιήσεις: Η «πρόοδος» προς την ολοκλήρωση των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί έως το τέλος του 2019 απαιτεί μια σειρά από ενέργειες στην Εγνατία ΑΕ, στη ΔΕΠΑ, στα περιφερειακά λιμάνια Αλεξανδρούπολης και Καβάλας, στο διεθνή αερολιμένα της Αθήνας και στην ΕΥΔΑΠ. Στα ΕΛΠΕ δεν υποβλήθηκαν δεσμευτικές προσφορές, αυτό όμως έγινε στη Μαρίνα Αλίμου, με επόμενο βήμα την υπογραφή της συμφωνίας παραχώρησης.
— Κατώτατος μισθός: Μόνιμο «προαπαιτούμενο» αποτελεί το ζήτημα της «παρακολούθησης των επιπτώσεων της αύξησης των κατώτατων μισθών και των συλλογικών διαπραγματεύσεων».
Όπως ήδη προβλέπεται, «οι ελληνικές αρχές καλούνται να παρακολουθήσουν εκ του σύνεγγυς τις μισθολογικές εξελίξεις κατά το 2019 και να αναλύσουν τις επιπτώσεις που θα έχουν για την απασχόληση και την ανταγωνιστικότητα η πρόσφατη αύξηση του κατώτατου μισθού και οι αλλαγές στις συλλογικές διαπραγματεύσεις». Είναι φανερό ότι αυτό που τους απασχολεί είναι ο μέσος μισθός, ο οποίος, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΕΦΚΑ, συνεχίζει να μειώνεται, με στόχο να διατηρηθεί και να επιταχυνθεί αυτή η τάση.
Πηγή: 902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου