Σελίδες

8 Μαΐ 2019

ΣΥΡΙΖΑ Ανώνυμη Εταιρεία Εμπορίας Ελπίδων… Περάστε κόσμε!

“Στο καφενείον ‘Η ΕΛΛΑΣ’ ο σαλτιμπάγκος πουλά τα νούμερα φτηνά”… έτσι έγραφε ο Κ.Χ. Μύρης (κατά κόσμον Κώστας Γεωργουσόπουλος). Κάπως έτσι έμοιαζε η σημερινή παράσταση που έδωσε η ΣΥΡΙΖΑ Α.Ε. Εμπορίας Ελπίδων, στο νεοκλασικό καφενείο ‘Ζάππειο’, ένα καφενείο πολυτελές, αντάξιο των θαλαμηγών για τις οποίες τρέφει έντονη αγάπη τελευταία ο κύριος πρωθυπουργός, ένα καφενείο που επιλέγουν διάφοροι σαλτιμπάγκοι για να παρουσιάσουν τα νούμερα του τσίρκου τους. Και ο Κ.Χ. Μύρης συνεχίζει “με φουστανέλες δανεικές και δάκρυ πληρωμένο δυο αυγά”, αλλά με τις αλυσίδες πάντα δωρεάν! “Περάστε κόσμε, περάστε κόσμε”! Πέρασαν 70 χρόνια από τη στιγμή που γράφονταν αυτοί οι στίχοι και ήταν καταδικασμένοι να μένουν και αυτοί για πάντα επίκαιροι. Έτσι λοιπόν ένας πρώτος πλαγιότιτλος που μπαίνει καθώς διαβάζουμε το ρεπορτάζ των εξαγγελλιών του πρωθυπουργού από το Ζάππειο χθες το απόγευμα είναι “περάστε κόσμε”.

Μία απορία που επίσης μου προέκυψε κοιτώντας την προεκλογική διαφημιστική εκστρατεία της κυβέρνησης είναι τί εννοεί το σλόγκαν στο φόντο που αναφέρει “Ήρθε η ώρα των πολλών”. Δηλαδή η ώρα των πολλών ήρθε κατόπιν δύο εκλογικών διαδικασιών, ενός δημοψηφίσματος και τεσσάρων χρόνων διακυβέρνησης της χώρας από την πρώτη φορά “αριστερά”; Γιατί άργησε τόσο; Και έστω ότι παραδεχόμαστε το γεγονός πως επιτέλους ήρθε η ώρα των πολλών, μέχρι σήμερα κύριε πρωθυπουργέ ποιους εξυπηρετούσε η πολιτική σας; Τους λίγους; Ευχαριστούμε θερμά για την ειλικρίνεια έστω και καθυστερημένα. Ίσως αυτό το σλόγκαν να είναι η πρώτη – έστω και έμμεση – αλήθεια που συμπεραίνουμε από τα λεγόμενα της κυβέρνησης. Διότι όπως επιτάσσουν τα μαθηματικά ξέρετε, εφόσον τώρα ήρθε η ώρα των πολλών, αξιωματικά ως τώρα ήταν η ώρα των ολίγων, π.χ. των εφοπλιστών με τις θαλαμηγούς…
Επί του προκειμένου, χθες είχαμε την εξαγγελία, από τον πρωθυπουργό, μιας δέσμης μέτρων ελάφρυνσης και ανακούφισης των πολιτών που περιλαμβάνουν την παροχή μιας κουτσουρεμένης 13ης σύνταξης, τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, στα τρόφιμα, στην ενέργεια, σε αγαθά και υπηρεσίες, σε κατοίκους νησιών κλπ. Παράλληλα μας διαβεβαίωσε πως θα μειωθεί η εισφορά αλληλεγγύης, ενώ δε θα μειωθεί περαιτέρω το αφορολόγητο το 2020. Η δέσμη περιλαμβάνει και μερικά ακόμη μέτρα τα οποία ο καθένας μπορεί να διαβάσει αναλυτικά στα σχετικά άρθρα.
Η ερώτηση και το σχόλιο που προκύπτει όμως είναι τα εξής. Καταρχήν είναι σαφώς θετικά και καλοδεχούμενα όλα τα μέτρα που έχουν στόχο το να ελαφρύνουν και ανακουφίσουν το λαό, ο οποίος υποφέρει εδώ και μια δεκαετία από τα μνημόνια και τα υφεσιακά μέτρα σκληρής λιτότητας, που τον έχουν οδηγήσει στην εξαθλίωση ζώντας, στην πλειοψηφία του, κάτω από τα όρια της φτώχειας. Αυτό είναι το σχόλιο σε πρώτη ανάγνωση του ρεπορτάζ.
Η ερώτηση όμως είναι απλή. Εφόσον μιλάμε για επαναφορές παροχών και μειώσεις φόρων, αυτό προϋποθέτει να έχουν προηγηθεί περικοπές συντάξεων, αυξήσεις φόρων, μειώσεις του αφορολόγητου και γενικά κάθε ελάφρυνση έπεται της επιβάρυνσης. Ποιος όμως επέφερε τις επιβαρύνσεις; Ποιος έκοψε τις συντάξεις; Ποιος αύξησε το ΦΠΑ και τη φορολογία; Ποιος μείωνε κάθε λίγο το αφορολόγητο; Η απάντηση είναι τα μέτρα λιτότητας που επέβαλλε η μνημονιακή πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, η οποία πέραν του δικού της “αριστερού” μνημονίου, διατήρησε και αυτά των προηγούμενων (ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας), εκείνα που έλεγε πως θα σκίσει και θα καταργήσει με ένα νόμο και σε ένα άρθρο. Ο λαός έχει μια παροιμία που λέει “να σε κάψω Γιάννη, να σ’ αλείψω μέλι”.

Και προχωρώντας την ανάγνωση των όσων είπε ο πρωθυπουργός, βλέπουμε πως οι παροχές που εξήγγειλε φτάνουν σε ύψος το 1,14 δις ευρώ. Τόσος είναι ο δημοσιονομικός χώρος παροχών που προέκυψε από τα οικονομικά επιτελεία της κυβέρνησης και που θα διατεθεί στα μέτρα ανακούφισης. Όμως δεν πέρασε μια εβδομάδα από τη μέρα που ο πρωθυπουργός πήγε στην πραγματική κυβέρνηση της χώρας στις Βρυξέλλες και δεσμεύτηκε στα αφεντικά του πως ο στόχος του πλεονάσματος για φέτος, αυξήθηκε από το 3,96% του ΑΕΠ που προέβλεπε ο προϋπολογισμός, σε 4,1% του ΑΕΠ, μια αύξηση που σε ευρώ μας δίνει αποτέλεσμα 1,14 δις. Η σύμπτωση είναι σατανική και παραείναι εξωπραγματική και οφθαλμοφανής ώστε να είναι τυχαία. Σαφώς και δεν είναι τυχαία, διότι όλες οι παροχές που κατά καιρούς μοιράζει ο πρωθυπουργός για λόγους επονείδιστης ψηφοθηρίας είναι αποτέλεσμα των ματωμένων υπερπλεονασμάτων που τσακίζουν τα λαϊκά νοικοκυριά. Το κόλπο εδώ είναι απλό, αλλά έξυπνο. Σου παίρνω δέκα, σου δίνω πίσω ένα και εσύ είσαι ευχαριστημένος και μου λες ευχαριστώ!
Έτσι λοιπόν το δεύτερο σχόλιο είναι πως μία ακόμη τέτοια φθηνή, αισχρή, πολιτικάντικη ψηφοθηρία, μια κακόγουστη παράσταση σαν κακοπαιγμένο νούμερο τσίρκου παρακολουθήσαμε και χθες στο Ζάππειο. Ο σαλτιμπάγκος ντύθηκε τη δανεική του φορεσιά και ανέβηκε στη σκηνή να πουλήσει φτηνά τα νούμερα του. Φτήνια αντίστοιχη και απολύτως σύμφωνη με όλη την πολιτική συνέπεια και ηθική της κυβέρνησης αυτής. Και μιλώντας για πολιτική α-συνέπεια προχωράμε στη δεύτερη ερώτηση, ρητορική και αυτή, καθώς ανήκει σε εκείνο το πλήθος των καταραμένων ερωτήσεων που τίθενται χωρίς να λάβουν ποτέ απάντηση.
Οι εξαγγελίες αφορούσαν στο 2019, αλλά και στο 2020, ενώ όπως τόνισε ο πρωθυπουργός έχουν μόνιμο χαρακτήρα και δε θα δοθούν άπαξ. Με δεδομένο πως τον Οχτώβρη θα έχουμε εθνικές εκλογές και πριν το 2020 θα προκύψει μια νέα κυβέρνηση, σαφώς ίδιας πολιτικής και προσανατολισμού ανεξαρτήτως χρωμάτων (πλην του άλικου), πώς ο κύριος πρωθυπουργός μπορεί να τάζει μέτρα ανακούφισης που θα κληθεί να εφαρμόσει μια άλλη κυβέρνηση, να τα ψηφίσει μια άλλη βουλή και να συμπεριληφθούν σε έναν άλλο προϋπολογισμό; Είναι τόσο σίγουρος για τη νίκη του στις εθνικές εκλογές, ώστε να προγραμματίζει την επόμενη τετραετία; Σαφώς και όχι. Μήπως όμως είναι τόσο σίγουρος πως όποιος και να βγει θα εφαρμόσει ακριβώς τις ίδιες πολιτικές πρακτικές με παροχολογίες προερχόμενες από ματωμένα υπερπλεονάσματα; Άλλωστε όποιος και να βγει νικητής από τη μάχη της κάλπης, η πραγματική κυβέρνηση όπως είπαμε είναι στις Βρυξέλλες και με αυτή είναι σύμφωνα όλα τα αστικά πολιτικά κόμματα της χώρας. Άρα, εφόσον ο πρωθυπουργός (κατ’ όνομα) πήρε την άδεια από τα αφεντικά του και όσο τα υπερπλεονάσματα θα προκύπτουν κανονικά, τότε όποια μαριονέτα και αν καθίσει στον πρωθυπουργικό θώκο, θα συνεχίσει το ευαγές έργο της παροχολογίας που έταξε ο Τσίπρας χθες. Ο μαριονετίστας όσο είναι ικανοποιημένος παραμένει σύμφωνος.
Και κλείνοντας ας δούμε το τελευταίο σκέλος των εξαγγελιών του πρωθυπουργού. Ο κύριος Τσίπρας κάποτε (όχι πολύ παλιά, το 2014) μας μιλούσε καθημερινά για τα επαχθή, απεχθή, επονείδιστα και παράνομα χρέη της Ελλάδας, τα οποία δεν αναγνώριζε και θα διέγραφε. Τα χρέη αυτά τα επέβαλλαν οι κακοί δανειστές, οι δυνάστες όπως του άρεσε να τους αποκαλεί με ένα ευφυές λογοπαίγνιο. Ήταν τότε που τους έδιωχνε από τη χώρα (Go back madam Merkel, Go back mister Schäuble), τότε που τους αποκαλούσε (και πολύ σωστά) κοράκια, τοκογλύφους, κερδοσκοπικά funds και ήταν εχθροί του. Κατόπιν οι δυνάστες έγιναν δανειστές, τα κερδοσκοπικά funds έγιναν θεσμοί, οι τοκογλύφοι έγιναν αρωγοί, τα κοράκια έγιναν εταίροι και οι εχθροί έγιναν φίλοι μας. Εν συνεχεία το χρέος δε διαγράφηκε, αντιθέτως το “υπερόπλο” (κατά τον κύριο Φίλη) του δημοψηφίσματος έγινε νεροπίστολο, το ΟΧΙ έγινε ΝΑΙ σε όλα και το χρέος έγινε υποχρέωση της χώρας προς τους θεσμικούς της εταίρους, την οποία ο κύριος Τσίπρας θα σεβόταν απολύτως. Που κατέληξε όλο αυτό το ρεσιτάλ κωλοτούμπας; Στο να προεξοφλούμε κατά 4 δις ευρώ το ΔΝΤ (πρώην κοράκι) και στο να ανοίγουμε ειδικό λογαριασμό ύψους 5,5 δις ευρώ για την προκαταβολική διασφάλιση της αποπληρωμής των δανειστών μας ως το 2022. Είπαμε, πάνω από όλα πολιτική συνέπεια!
Εν κατακλείδι, είμαστε όλοι πια ευχαριστημένοι και έτοιμοι να πάμε να ψηφίσουμε στις επικείμενες δημοτικές, περιφερειακές και ευρωπαϊκές εκλογές, σε λιγότερο από τρεις εβδομάδες. Ικανοποιημένοι και ανακουφισμένοι είναι και οι δανειστές, και τα κερδοσκοπικά funds, και τα πολιτικά αφεντικά των Βρυξελλών, και οι τραπζίτες, και οι εφοπλιστές, και οι βιομήχανοι, και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και πάνω από όλα ο λαός που ξεκίνησε να ψάχνει πιο μεγάλα πορτοφόλια να χωράνε τις νέες παροχές και σκέφτεται που να επενδύσει το περίσσευμα που θα του προκύπτει κάθε μήνα. Περάστε κόσμε! Το μαγαζί άνοιξε και ξεπουλά. ΣΥΡΙΖΑ – Η ελπίδα…ξεπουλήθηκε!
ΥΓ. Αύριο, 9 Μάη γιορτάζει (και ΠΡΕΠΕΙ να γιορτάζει) όλος ο πλανήτης, τη μεγάλη αντιφασιστική νίκη των λαών. Γιορτάζουμε την ημέρα εκείνη του 1945, που ξημέρωσε ξανά ύστερα από μια πολύχρονη περίοδο σκοταδισμού και αιματοκυλίσματος. Η ημέρα που το ναζιστικό φίδι ψοφούσε λαβωμένο, καρφωμένο στο κεφάλι από την κόκκινη σημαία με το Σφυροδρέπανο. Το λάβαρο που ύψωσε ο κόκκινος στρατός υπό την καθοδήγηση του Γκεόργκι Ζούκοφ. Ο στρατός εκείνης της χώρας που θυσίασε 20 εκατομμύρια λαού στη μάχη κατά του φασισμού, της Σοβιετικής Ένωσης του Ιωσήφ Στάλιν. Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ γιορτάζουν τη μεγάλη αντιφασιστική νίκη των λαών και μας καλούν να γιορτάσουμε μαζί τους στο Θησείο την Πέμπτη 9 Μάη στις 20:30. Θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας και ο ΓΓ του ΚΣ της ΚΝΕ Νίκος Αμπατιέλος και θα ακολουθήσει μουσικό πρόγραμμα.
Διονύσης Μαλαπέτσας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου