Σελίδες

10 Σεπ 2017

Έφοδος στη γη για ιδιώτες

Λίγο η Πνύκα, λίγο η σκιά της Ακρόπολης, κάτι κι ο Μητσοτάκης που καραδοκεί στη γωνία παρέα με τον αμόρφωτο πλην αρχαιόπληκτο μέσο ψηφοφόρο του Αδώνιδος, πολύ θέλει ο άνθρωπος;
“Αγαπητέ Εμμανουέλ, επίτρεψέ μου να σου υπενθυμίσω ότι τον πολίτη που δεν συμμετείχε στα κοινά στην αρχαία Ελλάδα τον αποκαλούσαν καταφρονητικά ιδιώτη, που στη δική σας γλώσσα δεν είναι και σήμερα και τόσο τιμητικός χαρακτηρισμός.”
Είναι πραγματικά αξιοθαύμαστο το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός της χώρας (ή καλύτερα ο λογογράφος του) έχει γλωσσολογικές ανησυχίες. Ας το σκεφτούμε λιγάκι.
Ιδιώτης: αρχικά ο μη έχων δημόσιο αξίωμα, ο κοινός πολίτης. Εν συνεχεία αυτός που αν και ελεύθερος πολίτης δεν ασχολείται με τα της πόλης. Αποκτά ήδη κατά την αρχαιότητα μειωτική σημασία. Ο ιδιώτης είναι πλέον ένας “άνθρωπος του όχλου, αμαθής, αδίδακτος”. Στους μεσαιωνικούς χρόνους φτάνει να χρησιμοποιείται καθαρά ως βρισιά (ἰδιῶτα!).

Ανακοίνωση για την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ

Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ σημειώνει:
«Η ομιλία του κ. Τσίπρα απευθυνόταν σχεδόν αποκλειστικά στο κεφάλαιο, διαφημίζοντας την κυβέρνησή του ως τον καλύτερο "ντίλερ" των επιχειρηματικών ομίλων και των επενδυτών. Στο λαό "πούλησε" στην κυριολεξία "φύκια για μεταξωτές κορδέλες" και ψεύτικες υποσχέσεις για κοινωνική δικαιοσύνη και ανακούφιση, τη στιγμή που έχει ήδη προδιαγράψει το εφιαλτικό του μέλλον.
Γίνεται όλο και πιο φανερό ότι η λεγόμενη "δίκαιη ανάπτυξη" αποτελεί μεγαλύτερη απάτη ακόμη και από αυτήν της κατάργησης των μνημονίων, που έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ πριν λίγα χρόνια. Δίκαιη ανάπτυξη σε ένα άδικο σύστημα δεν υπάρχει.