Σελίδες

30 Αυγ 2017

Να σταματήσει το έγκλημα κατά της ζωής των εργαζομένων

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ

«Μια ακόμη συμβασιούχος – νεαρή εργάτρια καθαριότητας στο Δήμο Πύργου προστίθεται στο μακρύ κατάλογο των θανατηφόρων εργατικών ατυχημάτων στους χώρους δουλειάς, που τα τελευταία χρόνια πληθαίνουν με γεωμετρική πρόοδο και στους Δήμους, εξαιτίας της εντατικοποίησης της εργασίας και της ανυπαρξίας μέτρων υγιεινής κι ασφάλειας. Μόνο το τελευταίο 2μηνο μετράμε ήδη 7 νεκρούς εργάτες και εργάτριες στους Δήμους της χώρας. Ο αριθμός είναι μεγάλος για να είναι συμπτωματικό.
Ο τραγικός αυτός απολογισμός είναι το βαρύ τίμημα που πληρώνουν με τη ζωή τους συμβασιούχοι και μόνιμοι εργαζόμενοι στους δήμους της χώρας απόρροια των μεγάλων ελλείψεων σε προσωπικό – ειδικά στο χώρο της καθαριότητας – των ευκαιριακών ελαστικών εργασιακών σχέσεων, που πάνε κι έρχονται, της επιβολής της 24ωρης λειτουργίας αυτών των υπηρεσιών, που έχει κάνει καθεστώς τη νυχτερινή εργασία, την εντατικοποίηση, τη λογική της εργολαβίας. Είναι το τίμημα της γυναικείας απασχόλησης πίσω από τα απορριμματοφόρα, μια επώδυνη κι επικίνδυνη δουλειά για το γυναικείο οργανισμό, που το αστικό κράτος και η ΕΕ το προβάλουν τάχα ως κατάκτηση στο όνομα της “ισότητας των γυναικών”.

«μποναμάδες» προς το κεφάλαιο - εργασιακή ζούγκλα προς τους εργαζόμενους

Πρόβα τζενεράλε για τα εγκαίνια της ΔΕΘ έκανε χτες ο πρωθυπουργός, μιλώντας στους εργαζόμενους της «Παπαστράτος», καθώς η ομιλία του είχε όλα τα στοιχεία που από τώρα ακούγεται ότι θα περιέχει ο «πανηγυρικός» που θα εκφωνήσει σε λίγες μέρες στη Θεσσαλονίκη: Απολογισμό πεπραγμένων στο κεφάλαιο, υποσχέσεις για νέα προνόμια στους επιχειρηματικούς ομίλους, συστάσεις για «υπομονή», εξαπάτηση και «φύκια για μεταξωτές κορδέλες» στους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα.
  • Καθόλου τυχαία, άλλωστε, η χτεσινή παρουσία του πρωθυπουργού στη συγκεκριμένη επιχείρηση συνέπεσε με την κατάθεση του νομοσχεδίου για τα Εργασιακά στη Βουλή.
  • Ο συνειρμός που προσπάθησε να δημιουργήσει η κυβέρνηση, είναι καθαρός: Από τη μια ένας επιχειρηματικός όμιλος που επενδύει κεφάλαια στην Ελλάδα και, από την άλλη, ένα νομοσχέδιο που βελτιώνει τάχα την προστασία των εργαζομένων από εργοδοτικές αυθαιρεσίες. Κάπως έτσι προσπαθούν τα κυβερνητικά επιτελεία να χτίσουν το παραμύθι της «δίκαιης ανάπτυξης»...