Σελίδες

28 Αυγ 2017

“Σταλινικοί μισθοί”, η νέα φιλελέ και τρελελέ αρλούμπα

Μέχρι τώρα ξέραμε πως το Μακελειό και η Ελεύθερη Ώρα έχουν τα πρωτεία στον αντικομμουνιστικό εμετό και τη γραφικότητα. Τώρα έχουν αποκτήσει σοβαρούς ανταγωνιστές με το “Πρώτο Θέμα” και “Τα ΝΕΑ” του Μαρινάκη κι ίσως να οδεύουν για συγχώνευση.
Μέχρι πρότινος ξέραμε πως θεωρούν τους Συριζαίους κομμουνιστές, δίνοντάς τους παράσημα που δεν τους αξίζουν. Πρόσφατα μάθαμε πως τους θεωρούν και σταλινικούς, όπως κάποτε θεωρούσαν την Ένωση Κέντρου συνοδοιπόρο της ΕΔΑ και το ΠΑΣΟΚ πρωτοπόρο στην οικοδόμηση του σοσιαλισμού.
Μέχρι τώρα γνωρίζαμε πως οι φιλελέδες θεωρούν την Ελλάδα την τελευταία Σοβιετία της Ευρώπης. Τώρα μάθαμε πως έχουμε και σοβιετικούς μισθούς, πιθανότατα με βάση την αρχή “ο καθένας με βάση τις δυνατότητές του, στον καθένα με βάση την εργασία του”

Διακήρυξη για τα 100 χρόνια της Μεγάλης Οκτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης, τα διδάγματα και τα καθήκοντα για τους σύγχρονους κομμουνιστές

ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΛΕΝΙΝΓΚΡΑΝΤ
«Το μέλλον μας δεν είναι ο καπιταλισμός, αλλά ο νέος κόσμος της νικηφόρας Σοσιαλιστικής Επανάστασης και της οικοδόμησης του σοσιαλισμού - κομμουνισμού!», σημειώνεται στη Διακήρυξη

Στις 11 - 13 Αυγούστου 2017 πραγματοποιήθηκε στο Λένινγκραντ Διεθνής Συνδιάσκεψη, που διοργάνωσε το Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας (ΚΕΚΡ) με θέμα «100χρονα της Μεγάλης Οκτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης. Τα διδάγματα και τα καθήκοντα για τους σύγχρονους κομμουνιστές». Η Συνδιάσκεψη συνέπεσε με την 100ή επέτειο του 6ου Συνεδρίου του Σοσιαλδημοκρατικού Εργατικού Κόμματος Ρωσίας (μπολσεβίκοι), το οποίο υιοθέτησε γραμμή άμεσης προετοιμασίας της ένοπλης πάλης για τη σοσιαλιστική επανάσταση. Σε αυτήν συμμετείχαν εκπρόσωποι 30 Κομμουνιστικών Κομμάτων, μεταξύ αυτών και του ΚΚΕ, ενώ γραπτές παρεμβάσεις και χαιρετιστήρια απέστειλαν άλλα 15 Κομμουνιστικά Κόμματα. Η Συνδιάσκεψη ενέκρινε τη Διακήρυξη «Οκτώβρης 100», εκτενή αποσπάσματα της οποίας παρουσιάζει σήμερα ο «Ριζοσπάστης» (οι υπότιτλοι δικοί μας).

Πετροβολούν το χτες με το βλέμμα στο αύριο

Το «συνέδριο» εξίσωσης του κομμουνισμού με το ναζισμό, που έγινε στην Εσθονία, έχει τη σφραγίδα της
ΕΕ των μονοπωλίων, που υπηρετούν με την πολιτική τους η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και τα άλλα αστικά κόμματα

  • Οσα ανιστόρητα και ανήκουστα ειπώθηκαν στο «συνέδριο» της εσθονικής προεδρίας, καταδεικνύουν τον αντιδραστικό χαρακτήρα της ΕΕ. Ο αντικομμουνισμός είναι επίσημη ιδεολογία της και αποτελεί προπομπό για νέα γενικευμένη επίθεση στα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα.
  • Ο χυδαίος αντικομμουνισμός της ΝΔ και η προσπάθεια της κυβέρνησης να αναζητήσει άλλοθι «αριστεροσύνης» στην απόφασή της να μη συμμετάσχει στο συνέδριο, δεν αναιρούν το γεγονός ότι μαζί με το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι ψήφισαν το 3ο μνημόνιο και ότι διαγκωνίζονται μεταξύ τους για το ποιος μπορεί καλύτερα να εφαρμόσει τα αντιλαϊκά μέτρα που έχει ανάγκη το κεφάλαιο.
  • Με πρωτοβουλία του ΚΚΕ, 71 Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα υπογράφουν κείμενο καταδίκης της αντικομμουνιστικής φιέστας στην Εσθονία. Η συλλογή υπογραφών συνεχίζεται.
  • Οι λαοί της Ευρώπης δεν πρέπει να δείξουν καμιά ανοχή στον αντικομμουνισμό και τους εκπροσώπους του. Η ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών συνδέεται με την πάλη για να απαλλαγεί οριστικά η εργατική τάξη, ο λαός, από τα δεσμά της εξουσίας του κεφαλαίου και να βαδίσει το δικό του δρόμο.

Είναι ο φασισμός ο αντίθετος πόλος της (αστικής) δημοκρατίας;

Και να που φτάσαμε στο πραγματικό ζητούμενο: Στην ταύτιση του Μαρξ με τον Χίτλερ και του «Κεφαλαίου» με το «Ο Αγών μου», στη στοχοποίηση όχι μόνο της ΕΣΣΔ, αλλά κάθε σκέψης εργατικής χειραφέτησης από τα καπιταλιστικά δεσμά. Αυτή είναι η νομοτελειακή κατάληξη (και η ουσιαστική στόχευση) του αντικομμουνισμού σε όλες του τις μορφές: Της ταύτισης Χίτλερ - Στάλιν, του διαχωρισμού του σοσιαλισμού - κομμουνισμού από την προσπάθεια εφαρμογής του στη ζωή (σπιλώνοντας ιδιαίτερα την περίοδο της θεμελίωσής του), της ντροπαλής ή ανοιχτής αποδοχής των αντιεπιστημονικών αναλύσεων περί «ολοκληρωτισμών» ή «τελεολογιών».
Ο αντικομμουνισμός άλλωστε - ο οποίος μπορεί να καταστεί διεισδυτικός μόνο μέσω της προσαρμογής του στα διαφορετικά ακροατήρια - αποτελεί δομικό συστατικό όλων των αστικών κομμάτων, κρατικών οργανισμών ή διακρατικών ενώσεων του κεφαλαίου, με την ΕΕ να δίνει έμπρακτα το στίγμα παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις του ΣΥΡΙΖΑ και του Στ. Κοντονή.