Σελίδες

2 Σεπ 2017

Κεντροαριστερός : Η πολιτική αποβολή του καπιταλισμού

Είσαι ημιμαθής, σχετικά αφελής, οργανικά ανίκανος να κατανοήσεις το
Κεντροαριστεροδεξιος...
επίδικο της εποχής ; 

  • Τότε είσαι κεντροαριστερός... Δηλαδή τοποθετείσαι αριστερά της δεξιάς και δεξιά της αριστεράς. Είσαι αυταπόδεικτα ένα περίεργο κράμα, που προσπαθεί να χωρέσει την ερμαφρόδιτη ύπαρξη του στην ωμή, πραγματικότητα. Η πραγματικότητα λοιπόν. Αυτό το άοσμο, άχρωμο, απρόσιτο για τα διανοητικά σου όρια, κοινωνικό, οικονομικό και πολιτικό φαινόμενο, που θεωρείς ότι μπορείς να το κόψεις στα μέτρα σου. Έλα όμως που δεν προχωρά η ανθρώπινη ιστορία όπως εγκεφαλικά την έχεις κατασκευάσει. 
  • Καθώς η πραγματικότητα αποτελεί ένα ιστορικό απόσταγμα κοινωνικών και οικονομικών συγκρούσεων, που εσύ ως γητευτής-κεντροαριστερός εκτιμάς ότι είσαι σε θέση να την δαμάσεις. Έτσι φαντάζεσαι μια ονειρικά δομημένη ΕΕ, όπου οι λαοί θα ζουν αδελφωμένοι, μετέχοντας ισότιμα στην πράσινη οικονομία, στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση, στην τεχνολογική καινοτομία και φυσικά στην υγιή επιχειρηματικότητα.

  • Ενημέρωση: Η ΕΕ, είναι η Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Ισπανία, που εξωθούν τους εργαζόμενους τους στην πείνα , την εξαθλίωση και τον θάνατο. Είναι επίσης η δολοφονία μεταναστών ως αποκρυστάλλωση του ευρωπαϊκού ιδεώδους, που τόσο πολύ σε εξιτάρει. Είσαι γεννημένος Ευρωπαίος βλέπεις και σε κουράζει αφόρητα η βαλκανική μιζέρια. 
  • Τι άλλο ονειρεύεσαι; Φυσικά οραματίζεσαι ένα ελληνικό κράτος απαλλαγμένο από την γραφειοκρατία στην υπηρεσία του πολίτη, που τον φαντασιώνεσαι χαρωπό να απολαμβάνει το ανθρώπινο πρόσωπο της κρατικής εξουσίας, που στο διεσταλμένο νου σου, φαντάζει ως ο υπερασπιστής των ατομικών δικαιωμάτων. 

  • Ενημέρωση: Το ελληνικό κράτος και κάθε κράτος, αλλά ας εστιάσουμε στο ελληνικό, είναι εκφραστής των οικονομικών συμφερόντων που ιστορικά το έχουν γεννήσει. Τι άλλο κάνει το ελληνικό κράτος, που το φαντάζεσαι άσπιλο και αμόλυντο ; Διαλύει, υποβαθμίζει και ελεεινολογεί για καθετί δημόσιο, ώστε απαξιωμένο να το δωρίσει στα καραδοκούντα κοράκια της υγιούς επιχειρηματικότητας. Ναι της επιχειρηματικότητας που στην μικρόνοια σου την φαντασιώνεσαι, ως την επιτομή της ανθρώπινης ελευθερίας. 

  • Λοιπόν ερμαφρόδιτε κεντροαριστερούλη, προτείνονται τρία απλά βήματα:
  1. Κατανόησε που ζεις. Καπιταλισμός λέγεται, και δεν δίνει δεκάρα τσακιστή για τις ρομαντικές ονειρώξεις σου, περί σταδιακής βελτίωσης της ζωής των ταπεινών και καταφρονεμένων. Τους τελευταίους τους χρειάζεται (ο καπιταλισμός ντε !) για να επιβιώσει και να συνεχίσει να ηγεμονεύει στηριζόμενος πολιτικά και ιδεολογικά σε τύπους σαν και σένα, που πίνοντας dry martini συγκινούνται με την δυστυχία που βασιλεύει γύρω τους, και παραγγέλνουν άλλο ένα … 
  2. Η πολιτική αποτελεί, πεδίο κοινωνικών και οικονομικών συγκρούσεων. Δηλαδή έχει ως διακύβευμα της, την αντιπαράθεση των συμφερόντων αυτών που δεν έχουν τίποτα και αυτών που τα έχουν όλα. Η δική σου μισθοδοσία βγαίνει από τους δεύτερους, όσο και αν οδύρεσαι για τον πόνο των απόκληρων. 
  3. Για αυτό προχώρα στο τρίτο βήμα: μάζεψε την σκιά σου από τον ορίζοντα της ιστορίας!

  • Παραποιώντας μια φράση, του “ιστορικά χρεοκοπημένου” 19ου αιώνα κατά κάποιους νεόκοπους “θεωρητικούς” της κεντροαριστεράς θα μπορούσε να ειπωθεί ως κάλεσμα και ως προτροπή : 
  • Κεντροαριστερούληδες όλου του κόσμου, εξαϋλωθείτε ! 

 *** Το κείμενο έχει γραφτεί 3 χρόνια πριν, ενώ αναδημοσιεύεται επεξεργασμένο, με αφορμή το νέο εγχείρημα της "κεντροαριστεράς" που βρίσκεται σε εξέλιξη…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου