Σελίδες

31 Ιαν 2014

Μαζική - δυναμική η κινητοποίηση της ΚΝΕ ενάντια στις προτάσεις του ΚΕΠΕ



Μαζική και δυναμική ήταν η κινητοποίηση που διοργάνωσε το απόγευμα η Οργάνωση Περιοχή Αττικής της ΚΝΕ στην Ομόνοια με αφορμή τις προτάσεις του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) για την υπερεκμετάλλευση των νέωνΥπενθυμίζεται ότι το ΚΕΠΕ, με άρθρο του ερευνητή του Ιωάννη Χολέζα, που δημοσιεύτηκε στο πρώτο τεύχος του Μηνιαίου Δελτίου Οικονομικών Εξελίξεων, προτάθηκε η κατάργηση του κατώτατου μισθού, για νέους έως 29 ετών, μέχρι και για ένα έτος από την πρόσληψή τους ως κίνητρο για τις επιχειρήσεις στο όνομα της καταπολέμησης της ανεργίας. Η κινητοποίηση ήταν και η πρώτη απάντηση στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για 440.000 θέσεις εργασίας μέσω των προγραμμάτων υπερεκμετάλλευσης και κακοπληρωμένης δουλειάς.

Στάλινγκραντ

Ήταν 31 Γενάρη του 1943. Πριν από ακριβώς 71 χρόνια η Ανώτατη Διοίκηση των Σοβιετικών Ενόπλων Δυνάμεων εκδίδει το Ανακοινωθέν για τη συντριβή των Ναζί  στο Βόλγα. Την ίδια μέρα παραδίδεται η νότια ομάδα των γερμανικών ναζιστικών δυνάμεων με επικεφαλής τον διοικητή της 6ης στρατιάς Φ. Πάουλους, που μόλις είχε προαχθεί από τον Χίτλερ σε στρατάρχη. Το ανακοινωθέν είναι ουσιαστικά η αναγγελία της νίκης στη μάχη του Στάλινγκραντ, η οποία ολοκληρώνεται στις 2 Φλεβάρη του 1943, με την παράδοση των τελευταίων υπολειμμάτων της βόρειας ομάδας των γερμανικών δυνάμεων.
  Στις 2 Φλεβάρη 1943, ο Στάλιν απηύθυνε ημερήσια διαταγή προς τα στρατεύματα του Ντον, όπου έλεγε: «Στον αντιπρόσωπο του Αρχηγείου της Ανωτάτης διοίκησης του στρατού, στρατάρχη του πυροβολικού σ. Βορόνοφ. Στον διοικητή των στρατευμάτων του μετώπου του Ντον, στρατηγό σ. Ροκοσόφσκι. Συγχαίρω εσάς και τα στρατεύματα του μετώπου του Ντον για το επιτυχημένο ξεκαθάρισμα των εχθρικών στρατευμάτων που είχαν κυκλωθεί κοντά στοΣτάλινγκραντ. Εκφράζω τις ευχαριστίες μου σε όλους τους μαχητές, διοικητές και πολιτικούς καθοδηγητές του μετώπου του Ντον για τις εξαιρετικές αυτές πολεμικές επιχειρήσεις».