Σελίδες

11 Ιουν 2014

Κλείσιμο της ΕΡΤ. Πέρασε ένας χρόνος...

Τρίτη 11 Ιούνη 2013. Η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ εκδίδει Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τον «ξαφνικό θάνατο» δημόσιων οργανισμών και το άμεσο πέταμα στο δρόμο χιλιάδων εργαζομένων. Πρώτη πράξη: Λουκέτο στην ΕΡΤ, απόλυση 2.907 εργαζομένων σε αυτή, μαύρο στις οθόνες. Μια πράξη κυβερνητικού αυταρχισμού που γέννησε την οργή τόσο στους εργαζόμενους της ΕΡΤ, που συνέχισαν να δουλεύουν στα στούντιο που η κυβέρνηση είχε κλείσει, όσο και σε εργαζόμενους σε άλλους κλάδους, που είδαν σε αυτή την κίνηση της κυβέρνησης την πρόθεσή της να κλείσει κι άλλους δημόσιους οργανισμούς, να απολύσει κι άλλους δημόσιους υπαλλήλους, να γενικεύσει το δόγμα «νόμος και τάξη».
Από την πρώτη στιγμή, στο πλευρό των εργαζομένων της ΕΡΤ, που παρέμειναν στα πόστα τους και συνέχισαν να κάνουν τη δουλειά τους, βρέθηκε το ΚΚΕ με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος, με δηλώσεις του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, με την παρουσία των στελεχών του και των μελών του στο πλευρό των εργαζομένων της ΕΡΤ. Από την πρώτη στιγμή, το ΚΚΕ υπογράμμιζε:

 «Με την καταδικαστέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου η κυβέρνηση δρομολογεί την κατάργηση και τη συγχώνευση δημόσιων φορέων και οργανισμών, με σοβαρές συνέπειες για το λαό. Ο κίνδυνος να κλείσει άμεσα η ΕΡΤ με βάση αυτό το τερατούργημα, πρέπει να συναντήσει τη συνολική αντίθεση των εργαζομένων και όλου του λαού. Το ΚΚΕ εκφράζει την αλληλεγγύη του στους εργαζόμενους σε όλους τους δημόσιους οργανισμούς και στους εργαζόμενους της ΕΡΤ, και τους καλεί να ορθώσουν ανάστημα και να συντονίσουν την πάλη τους με όλους τους εργαζόμενους»
Το ίδιο βράδυ, το ΚΚΕ με ανιδιοτέλεια διαθέτει τη συχνότητα της τηλεόρασης και του ραδιοφώνου του 902 για να εκπέμπει το πρόγραμμα των απεργών εργαζομένων της ΕΡΤ σε όλη την Ελλάδα. Χωρίς επικοινωνιακά τερτίπια και λόγια του αέρα, το ΚΚΕ αποδεικνύει έμπρακτα τι σημαίνει αλληλεγγύη, δίνοντας στους απεργούς εργαζομένους της ΕΡΤ το μικρόφωνο. Απέναντι σε αυτήν την κίνηση του ΚΚΕ αντιτάχθηκαν από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση και οι μηχανισμοί της, καθώς και η digea των καναλαρχών, η οποία έριχνε την ψηφιακή εκπομπή σήματος του 902, διακόπτοντας το πρόγραμμά του όποτε συνδεόταν με την ΕΡΤ ή εξέπεμπε το πρόγραμμα των εργαζομένων της ΕΡΤ. (Δείτε τα σχετικά βίντεο της τηλεόρασης του 902 καθώς και ένα χιουμοριστικό βίντεο για το θέμα). Το ΚΚΕ αψήφισε τους εκβιασμούς και τις απειλές του κράτους και των μηχανισμών του: Η τηλεόραση και το ραδιόφωνο του 902, καθώς και το πόρταλ 902.gr, συνεχίζουν να αναμεταδίδουν το πρόγραμμα των εργαζομένων της ΕΡΤ για μέρες.
Την επόμενη μέρα, στις 12 Ιούνη 2013, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σε επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον καλεί να ασκήσει πίεση για να παρθεί πίσω, να μην ισχύσει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Την ίδια μέρα, στις 12/6, η Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα αποστέλλει επιστολή προς τον Πρόεδρο της Βουλής, ζητώντας τη διενέργεια άμεσης συζήτησης σχετικά με την αυταρχική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Λίγο αργότερα, σύσσωμη η ΚΟ του ΚΚΕ καταθέτει τροπολογία σε όσα νομοσχέδια ήταν προς συζήτηση, για την κατάργηση της προκλητικής και αντιλαϊκής Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία οδηγούνται σε κλείσιμο δημόσιοι φορείς και οργανισμοί, με πρώτη στη σειρά την ΕΡΤ, και χιλιάδες εργαζόμενοι πετιούνται στο δρόμο. Η κυβέρνηση αρνήθηκε να θέσει καν σε συζήτηση το θέμα...
Από την πρώτη στιγμή, με όλες του τις δυνάμεις και αξιοποιώντας όλες τις δυνατότητες, το ΚΚΕ πρωτοστάτησε ώστε ο αγώνας των εργαζομένων της ΕΡΤ να συντονιστεί με τους αγώνες όλων των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων, να γίνει ο αγώνας ενάντια στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και στο κλείσιμο της ΕΡΤ, ένα ακόμα έναυσμα για να δυναμώσει η λαϊκή  πάλη ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική.
Οι εξελίξεις από το κλείσιμο της ΕΡΤ μέχρι σήμερα αναδεικνύουν το ρόλο που παίζουν τα άλλα κόμματα στη χειραγώγηση του λαού. Η κυβέρνηση απέδειξε ότι είναι ταγμένη στο σκοπό της εφαρμογής της πολιτικής των μονοπωλίων και της ΕΕ και στοχεύει στη γενίκευση του δόγματος του «νόμου και της τάξης» προκειμένου να εφαρμόσει την αντιλαϊκή πολιτική.
Οι μεν συγκυβερνώντες -τότε- ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ διαπραγματεύονταν όχι την ουσία, αλλά τους τρόπους εφαρμογής της αντιλαϊκής πολιτικής και τον επιμερισμό του πολιτικού κόστους. Ο δε ΣΥΡΙΖΑ που είχε ως ρομφαία την κριτική στην κυβέρνηση και τη ΝΔ από τη σκοπιά της υπεράσπισης της «δημοκρατίας» και των «θεσμών» εγκλώβιζε το λαό στη σημερινή πολιτική, στο πλαίσιο της αστικής διαχείρισης και τα διάφορα σενάρια μεταμφίεσης του πολιτικού συστήματος στο πλαίσιο του καυγά που έχει στηθεί ανάμεσα στους δυο πόλους, τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ, για το ποιός είναι ο καλύτερος διαχειριστής της ίδιας πολιτικής, κρύβοντας το βαθιά αντιδραστικό περιεχόμενο της σημερινής αστικής δημοκρατίας και εξουσίας. Είναι χαρακτηριστικό, ότι εκείνη την περίοδο ο ΣΥΡΙΖΑ έσπερνε αυταπάτες στους εργαζόμενους πανηγυρίζοντας για την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (18 Ιούνη 2013) για το κλείσιμο της ΕΡΤ. Μόνο που η συγκεκριμένη απόφαση του ΣτΕ όχι μόνο δεν ακύρωνε την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, αλλά στην ουσία επικύρωνε τις αντιλαϊκές αποφάσεις της κυβέρνησης, την απόφαση για το κλείσιμο της ΕΡΤ και τις απολύσεις και διευκόλυνε την κυβέρνηση να προχωρήσει με τον ίδιο τρόπο και με άλλους οργανισμούς. Ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει το εμπόριο ελπίδας, καθώς υπόσχεται μεν ότι αν βγει στην κυβέρνηση θα ανοίξει την ΕΡΤ, ωστόσο δε δεσμεύεται για την πρόσληψη όλων των εργαζομένων που απολύθηκαν, λέγοντας ότι δεν μπορεί να μιλήσει για αριθμους μιας και δεν γνωρίζει ποιές θα είναι οι συνθήκες τότε (συνέντευξη Α. Τσίπρα στην ΕΤ3 14/11/2013).
Αποκαλυπτική του ρόλου της ως μαντρόσκυλο του κεφαλαίου είναι και η στάση της ναζιστικής ΧΑ, η οποία έπαιξε τότε το ρόλο του πιο ένθερμου χειροκροτητή της κυβέρνησης, χυδαιολογώντας ενάντια στους εργαζόμενους της ΕΡΤ και σημειώνοντας στο site «ethnikismos.net»: «Σήμερα θα κάνουμε μια εξαίρεση και θα τον συγχαρούμε (!!!) (σ. σ. εννοούν τον Πρωθυπουργό) για πρώτη –και μάλλον για… τελευταία φορά, για την απόφασή του να κλείσει αμέσως η –μήνας μπαίνει, μήνας βγαίνει, το παραδάκι πέφτει άκοπα – kopriterie της ΕΡΤ!».
Μέσα στο χρόνο που πέρασε έχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι. Το μόρφωμα της ΔΤ αρχικά και η ΝΕΡΙΤ σήμερα, η ΕΡΤ και η συζήτηση που άνοιξε με αφορμή το κλείσιμό της, αντικειμενικά φέρνει στο επίκεντρο το ερώτημα: Τι δημόσια τηλεόραση έχει ανάγκη ο λαός, τι δημόσια τηλεόραση έχει ο λαός όσο κουμάντο κάνουν τα μονοπώλια και εφαρμόζεται η πολιτική που τα υπηρετεί, όσο οι συχνότητες και τα ΜΜΕ είναι στα χέρια είτε των επιχειρηματικών ομίλων είτε του αστικού κράτους. Τόσο η ΕΡΤ, όσο και η ΔΤ, η ΝΕΡΙΤ, αλλά και συνολικά τα ΜΜΕ, ποια δημοκρατία υπηρετούν; Υπηρετούν την αστική δημοκρατία, που είναι η δικτατορία των μονοπωλίων, είτε αυτή λειτουργεί με ένα πιο «δημοκρατικό» μανδύα, είτε με αυταρχικές μεθόδους και πρακτικές. Άλλωστε στις σημερινές συνθήκες, που η αντιλαϊκή πολιτική οξύνει τα λαϊκά προβλήματα όλο και περισσότερο, αυτή η πολιτική θα συνοδεύεται από τον αυταρχισμό, τις επιστρατεύσεις, το χτύπημα και αυτού του μηδαμινού δικαιώματος στην ενημέρωση. Ούτε στην ΕΡΤ είχαν θέση οι ειδήσεις και η ενημέρωση του λαού για τους εργατικούς - λαϊκούς αγώνες, για τις θέσεις κομμάτων, όπως το ΚΚΕ (που ήταν εξαφανισμένο από τις ενημερωτικές εκπομπές), ήταν παραγκωνισμένες πολιτιστικές και ψυχαγωγικές εκπομπές που μπορούν να ανεβάζουν το πολιτιστικό και μορφωτικό επίπεδο του λαού. Ενώ αντίθετα είχαν θέση η κυβερνητική προπαγάνδα, η συκοφάντηση των αγώνων, ο εξωραϊσμός της ΕΕ, τα αντικομουνιστικά ντοκιμαντέρ κλπ. Και όλα αυτά ανεξάρτητα από τις ειλικρινείς προσπάθειες δημοσιογράφων και άλλων εργαζομένων στην ΕΡΤ να υπηρετήσουν την πραγματική ενημέρωση του λαού, που όμως έβρισκε «τείχος» στο ασφυκτικό πλαίσιο λειτουργίας της ΕΡΤ και των άλλων καναλιών. Και αυτό το πλαίσιο λειτουργίας το συγκροτούσαν και το διοικούσαν και διάφοροι παρατρεχάμενοι, υψηλόμισθοι δημοσιογράφοι και αυλικοί των κυβερνήσεων που ήταν μέσα στην ΕΡΤ, οι οποίοι καμία σχέση δεν είχαν με τους απλούς εργαζόμενους, δημοσιογράφους, τεχνικούς.
Η ικανοποίηση της ανάγκης του λαού για ενημέρωση, για ψυχαγωγία περνάει μέσα από την πάλη για κατάργηση της ατομικής ιδιοκτησίας και της επιχειρηματικής δραστηριότητας στα ΜΜΕ, για κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων και ανατροπή του κράτους τους. Για να αποτελούν οι υποδομές, οι συχνότητες, τα κανάλια, τα συστήματα τηλεπικοινωνιών και πληροφορικής, κοινωνική κρατική ιδιοκτησία. Αυτήν την αναγκαιότητα προβάλλει το ΚΚΕ και καλεί το λαό να συμπορευτεί μαζί του και να παλέψει σε αυτήν την κατεύθυνση.


Υ.Γ. Δεν μπορούμε να μη θυμηθούμε, ότι τέτοια εποχή πέρσι, μετά το κλείσιμο της ΕΡΤ και το δρόμο της συμπολιτευόμενης αντιπολίτευσης, τον οποίο τράβηξε η ΔΗΜΑΡ αποσύροντας τους υπουργούς της από την κυβέρνηση και τα στελέχη της από τη δημόσια διοίκηση, είχε γίνει (25/6) ανασχηματισμός της κυβέρνησης. Ανασχηματισμός τότε, για την απρόσκοπτη συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής, ανασχηματισμός και τώρα για τον ίδιο ακριβώς λόγο. Απλώς, με άλλη αφορμή...
902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου