Κυριακή, 1 Ιουνίου 2014

ΧΩΡΙΣ ΕΣΕΝΑ ΓΡΑΝΑΖΙ ΔΕΝ ΓΥΡΝΑ…

Ένα σύνθημα, ένα τραγούδι, ένας χλευασμός και μια απάντηση


Στη ζωή μου έχω ακούσει και φωνάξει, πολλά συνθήματα και έχω δεχτεί πολλές κριτικές για τα συνθήματα. Μια από αυτές τις κριτικές, ήταν από φίλη εργαζόμενη με μικροαστικη διάβρωση, με πολύ χλευαστικό ύφος για το «λαϊκισμό» του και την «απουσία νοήματος» πέρα από φθηνό «εργατισμό»(!) είναι και το σύνθημα: «Χωρίς εσένα, γρανάζι δεν γυρνά, εργάτη μπορείς, χωρίς αφεντικά»! Το σύνθημα έγινε και τραγούδι από τον συναγωνιστή - τραγουδοποιό Γιώργο Σαρρή.
Ένοιωσα τον χλευασμό της φίλης μου και… ποιος είδε το θεό και δεν φοβήθηκε!

Απάντησα:

«Αυτό το τόσο «εργατίστικο» σύνθημα που… «δεν έχει νόημα», δεν έχει ούτε μια λέξη που δεν πατάει σε επιστημονικά δεδομένα και σε παγκόσμια ιδανικά των λαών και, κυρίως, ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ ΤΑΞΗΣ ΠΟΥ ΠΑΡΑΓΕΙ ΤΟΝ ΠΛΟΥΤΟ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΠΟΥ ΖΕΙΣ. 
Της εργατικής τάξης! Ούτε κουταλοπήρουνο να φας δεν θα είχες, χωρίς αυτή, όχι φαγητό! Και μη γελάς γιατί θα σου αφαιρέσω τα κουταλοπήρουνα και το φαγητό και πήγαινε να παράξεις μόνη μέταλλο για κουταλοπήρουνα και φυτικά και ζωικά προϊόντα για να φας το βράδυ. Έτσι, για να μη χλευάζεις την εργατική τάξη, δηλαδή και τον εαυτό σου, ενώ δεν έχεις καταλάβει ότι εσείς είστε οι μόνοι δημιουργοί κάθε πλούτου! να μη πετάς τόσο εύκολα αυτό που εσύ παράγεις και οι καπιταλιστές σου κλέβουν μαζί και με την αλλοτριωμένη (ανεστραμμένη) συνείδησή σου, δυστυχώς.

Το σύνθημα λοιπόν, της λέω της φίλης μου, περιέχει:;;;

-Το παραγωγό όλου του πλούτου του κόσμου (εργάτη)

-Τα μέσα παραγωγής όλου του κόσμου που ο ίδιος ο εργάτης δημιούργησε και στον καπιταλισμό τα απαλλοτριώνουν (κλέβουν «νομίμως») οι καπιταλιστές, ως κέρδος και κεφάλαιο (γρανάζι)

-Την αδυναμία να κινηθεί και το παραμικρό παραγωγικό μέσο, χωρίς τον εργάτη (γρανάζι δεν γυρνά)

-Τη δύναμη, το όραμα και το μέλλον του κόσμου και του εργάτη (μπορείς χωρίς αφεντικά)

Ειδικά δε, το μέρος του: «μπορείς χωρίς αφεντικά»:

-Περιέχει την επιστημονική ουσία της πολιτικής οικονομίας και των παραγωγικών σχέσεων του καπιταλισμού που υπάρχει και του σοσιαλισμού που έρχεται.

-Περιέχει την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.

-Περιέχει τις νέες παραγωγικές σχέσεις που μπορεί να εγκαταστήσει η εργατική τάξη.

-Περιέχει το κεντρικό περιεχόμενο των ποιοτικών αλμάτων και της εξέλιξης των κοινωνικών συστημάτων από το ένα στο άλλο, με το μήνυμα - προτροπή: «μπορείς» και το νόημα της επανάστασης που μπορεί να κάνει η εργατική τάξη, απαλλασσόμενη από τους εκμεταλλευτές της.


Προφανώς ένα τόσο «απλό» και «εργατίστικο» σύνθημα να μη σε προβλημάτισε ποτέ, τι περιεχόμενο έχει και τι κρύβει στα βάθη του. Τώρα όμως που σου εξήγησα ποσό μεγάλο είναι αυτό το «μικρό σύνθημα», καλύτερα να μη το ξανασχολιάσεις χλευαστικά, γιατί θα φαντάζεις εντελώς αγράμματη. Δεν σου λέω να συμφωνείς, σου λέω ότι έχει νόημα πολύ μεγάλο και σπουδαίο που ούτε καν το συνέλαβες!

Χλευαστικά βέβαια μπορείς να σχολιάσεις όσους το χλευάζουν,  υπηρετώντας τους καπιταλιστές ή όσους το κάνουν χωρίς να ξέρουν ούτε ένα από τα νοήματα που κρύβει, όπως εσύ ως τώρα. Αν νομίζεις ότι οι κομμουνιστές βγάζουν συνθήματα, χωρίς βαθύ νόημα και κάνουν ασκήσεις εγκεφαλικών κατασκευών λέξεων και συνθημάτων, όπως πχ οι αναρχικοί, με τα εξυπνακίστικα συνθήματά τους, είσαι βαθιά γελασμένη».

ΥΓ. Όταν πρωτάκουσα το τραγούδι, από τον Γ. Σαρρή και με ρώτησε για το εγχείρημά του, του είπα ότι, δεν ξέρω απο μουσικη, αλλά, ξέρω επακριβώς πόσο βάθος έχει το νόημα του τραγουδιού που περιέχει το σύνθημα, εστιάζοντας με μεγαλύτερη ανάλυση στο θέμα της πολιτικής οικονομίας από επιστημονικής σκοπιάς και των παραγωγικών σχέσεων που αναδεικνύει με τις πλέον ελάχιστες λέξεις του κόσμου.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου