Σελίδες

24 Μαΐ 2014

ΑΝΤΑΡΣΥΑ, Σε ρόλο «αριστερής συνιστώσας»

«Ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε πρώτη δύναμη στην Αττική, ενώ βρίσκεται στο δεύτερο γύρο στην Αθήνα και σε 3 από τις 13 περιφέρειες. Οπως φαίνεται και από το εκλογικό αποτέλεσμα, η εντεινόμενη επίδειξη νομιμοφροσύνης και αποφυγής της σύγκρουσης με το πλαίσιο επιτροπείας της ΕΕ και της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, η αναίρεση των στοιχειωδών στόχων του κινήματος (άρνηση του 13ου και 14ου μισθού, της επαναφοράς του κατώτερου μισθού), η πολιτική προοπτική κυβερνήσεων "εθνικής σωτηρίας", ακόμα και με τα μνημονιακά κόμματα, τελικά η ουσία της προεκλογικής μετατόπισης του ΣΥΡΙΖΑ σε ακόμα πιο δεξιές θέσεις, καθηλώνουν τη δυναμική του κινήματος, αλλά ούτε σημαντικά εκλογικά οφέλη αποφέρουν. Η ισχυρή ενίσχυση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ θα αλλάξει την κατάσταση, επιδρώντας θετικά στο κίνημα και την αριστερά. Θα είναι κέρδος για το λαό και το δυνάμωμα της πάλης, θα επιβάλει το αγωνιστικό μέτωπο ρήξης ανατροπής ενάντια στις διαχειριστικές λογικές, την ηττοπάθεια και την περιχαράκωση». Αυτά αναφέρονται στην «Ανακοίνωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ για το εκλογικό αποτέλεσμα του πρώτου γύρου και τις ευρωεκλογές της Κυριακής».

Πρώτα απ' όλα, πρόκειται για εκτίμηση γεμάτη αυταπάτες για τον ΣΥΡΙΖΑ και το ρόλο του. 
Αλήθεια, «προεκλογικά μετατοπίστηκε ο ΣΥΡΙΖΑ»; 
Στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ φαίνεται ότι δεν ξέρουν τίποτα για Τέξας, Μπρούκινγκς, για τα νταραβέρια με τον ΣΕΒ, τους φαρμακοβιομήχανους, για τις επισκέψεις στις ΗΠΑ. Δεν έχουν δει τίποτα από όλη τη δίχρονη περίοδο, μετά το 2012, «εξετάσεων» προς το κεφάλαιο. Δε φαίνεται να θεωρούν ως αστική πολιτική την «νεοκεϊνσιανή» διαχείριση τύπου Ομπάμα που περιλαμβάνει στις θέσεις του ο ΣΥΡΙΖΑ. 
Ουσιαστικά, αυτή η εκτίμηση συντηρεί αυταπάτες για τον ΣΥΡΙΖΑ και την πολιτική του ότι μπορεί να τραβηχτεί σε γραμμή σύγκρουσης με το κεφάλαιο και την ΕΕ. Λες και είναι κάτι αδιαμόρφωτο. Λες και δεν είχε, ούτως ή άλλως, σοσιαλδημοκρατική γραμμή ακόμα και όταν ήταν ένα μικρό οπορτουνιστικό κόμμα.
Ομως, αυτή η εκτίμηση συνδυάζεται και με τη συνέχεια που αφορά το ρόλο που θέλει να έχει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ. Ετσι η ανακοίνωση δίνει μια παρηγοριά ότι μπορεί να αλλάξουν τα πράγματα με τον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας: «Η ισχυρή ενίσχυση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ θα αλλάξει την κατάσταση επιδρώντας θετικά στο κίνημα και την αριστερά».Αυτό το ρόλο θέλει να παίξει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, του εγγυητή από τ' αριστερά της φιλολαϊκής κατεύθυνσης μιας κυβέρνησης με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ.
Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ χρησιμοποιεί εδώ την ίδια τακτική που χρησιμοποίησε ο ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στο ΠΑΣΟΚ το 2009, ότι δηλαδή θα του κάνει προγραμματική αντιπολίτευση, θα το ελέγχει, ώστε να εφαρμόζει το πρόγραμμά του, να μην παρεκκλίνει προς τα δεξιά.
Είπαμε ότι η ΑΝΤΑΡΣΥΑ έχει συνέπεια, ακριβώς γιατί την Κυριακή, 4 Μάη, ο Γ. Δελαστίκ, διευθυντής της εφημερίδας του ΝΑΡ «Πριν», έγραφε:«Αν δεν υπάρχει ισχυρή πίεση από τα αριστερά, ώστε να ριζοσπαστικοποιείται η κοινωνία και να υποχρεώνει μια υποθετική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να υιοθετεί και κάποια φιλολαϊκά μέτρα, η ενσωμάτωσή της στο σύστημα είναι εκ των προτέρων βέβαιη. Η εκλογική ενίσχυση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στις ευρωεκλογές είναι μια από τις προϋποθέσεις ύπαρξης αριστερής πίεσης...»!
Ασκώντας τους κριτική ότι «η ΑΝΤΑΡΣΥΑ λανσάρεται σαν ο εγγυητής του φιλολαϊκού προσανατολισμού της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ως κυβέρνησης διαχείρισης του καπιταλισμού» μάς κατηγόρησαν ότι τους διαστρεβλώνουμε. Αλλά «πριν αλέκτορα φωνήσαι» μάς επιβεβαιώνουν οι ίδιοι ως προς την εκτίμησή μας, με την ανακοίνωσή τους.
Αλλά δεν είναι μόνον αυτό. Η «Αυγή» στις 20/5/2014, πήρε συνέντευξη από τον Π. Κωνσταντίνου, υποψήφιο δήμαρχο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στην Αθήνα. 
Ο Π. Κωνσταντίνου λέει σε απάντηση ερωτήματος της «Αυγής» για το δεύτερο γύρο: «Λέμε ότι χρειάζεται να οργανωθεί με πολύ σκληρό τρόπο η μάχη για να ρίξουμε την κυβέρνηση (...) Γι' αυτό στο μεν δεύτερο γύρο των εκλογών στο δήμο της Αθήνας χρειάζεται να είναι πραγματικά γύρος ήττας του ίδιου του Καμίνη και ταυτόχρονα η ψήφος στο Σακελλαρίδη να μην έχει αυταπάτες ότι θα ξηλωθεί με αυτόματο τρόπο η συγκυβέρνηση της Δεξιάς». Δηλαδή, καλεί το λαό να ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ, έστω και «χωρίς αυταπάτες». 
Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ γίνεται συνιστώσα στο στόχο κυβερνητικής εναλλαγής που επιδιώκει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ετσι θεωρούν αυτοί ότι υπηρετούν την αντικαπιταλιστική πάλη και την αποδέσμευση από την ΕΕ! Με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, που είναι υπέρ του κεφαλαίου, της ΕΕ και της Ευρωζώνης, με την επιδίωξη να αναδειχθεί σε κυβέρνηση. Ποιος θα αντέξει τόσο αντικαπιταλισμό;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου