Τετάρτη, 21 Μαΐου 2014

Εκλογικά στιγμιότυπα

"Από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη, είδα κι έζησα μια αλήθεια, που δίνει νέο περιεχόμενο στην παλιά ποιητική διαπίστωση του Γιάννη Ρίτσου: Αυτά τα πρόσωπα δεν βολεύονται με λιγότερο ουρανό." (...)

Κάπως έτσι ξεκίνησε χτες βράδυ την ομιλία του στην Πάτρα ο Αλέξης Τσίπρας. Μέχρι και τον Γιάννη Ρίτσο επιστράτευσε για να προωθήσει τις επιδιώξεις του. Άλλο, βέβαια, αν ο συγκεκριμένος στίχος τού ποιητή τής Ρωμιοσύνης ταιριάζει γάντι στον "λιγώτερο ουρανό" που ευαγγελίζεται ο ΣυΡιζΑ μέσα στην μπουρινιασμένη Ευρώπη και στο σκοτεινιασμένο ΝΑΤΟ.

Παρένθεση: Ας ενημερώσει κάποιος τον πρόεδρο του ΣυΡιζΑ ότι οι στίχοι τού Ρίτσου πάνε κάπως έτσι:"Αυτά τα δέντρα δεν βολεύονται με λιγότερο ουρανό / αυτές οι πέτρες δεν βολεύονται κάτου απ’ τα ξένα βήματα / αυτά τα πρόσωπα δεν βολεύονται παρά μόνο στον ήλιο / αυτές οι καρδιές δεν βολεύονται παρά μόνο στο δίκιο", για να τους λέει σωστά από δω και πέρα. Κλείνει η παρένθεση.Εν πάση περιπτώσει, με δεδομένο ότι ο Ρίτσος αποτελεί εθνικό ποιητικό μας κεφάλαιο, είναι δικαίωμα όλων να χρησιμοποιούν τους στίχους του. Από την στιγμή που ο κλαψο-Μπούκουρας χρησιμοποίησε την Μπαλλάντα του κυρ-Μέντιου τού Βάρναλη, πώς να απαγορεύσουμε στον Τσίπρα να χρησιμοποιεί την Ρωμιοσύνη τού Ρίτσου; Μπορούμε, όμως, να υπενθυμίσουμε στον πρόεδρο του ΣυΡιζΑ κάποιους άλλους στίχους τού ίδιου ποιητή, αν και βάζω στοίχημα πως ποτέ δεν θα τους χρησιμοποιήσει σε ομιλία του:

Κάπα, Κάπα, Έψιλον. 
Τρία κόκκινα γράμματα,
σεμνή υπογραφή του λαού μας
στις λεωφόρους του μέλλοντος.

Ο δρόμος φεύγει γρήγορα
η Ιστορία δεν γυρίζει πίσω...


---------------------------------------------------------------

Η είδηση έπαιξε πολύ σε κανάλια κι εφημερίδες. Ο λόγος για το εντυπωσιακό ποσοστό 93,21% με το οποίο εξελέγη ο Πέτρος Ανδρεάκος ως δήμαρχος Ανατολικής Μάνης (Γύθειο, Οίτυλο κλπ). Μάλιστα δε, η τηλοψία φρόντισε να επενδύσει την είδηση με τα απαραίτητα ρεπορτάζ, προφανώς για την πληρέστερη ενημέρωση των τηλεθεατών.

Τί δεν είπε κανείς, όμως; Δεν είπε ότι ο αντίπαλος του Ανδρεάκου, ο οποίος συγκέντρωσε το υπόλοιπο 6,79%, ήταν ο κομμουνιστής Δημήτρης Συκούτρης. Ο συνδυασμός τής Λαϊκής Συσπείρωσης μάζεψε "μόνο" 6,79% σε μια περιοχή η οποία θεωρείται από τις πλέον συντηρητικές ολόκληρης της χώρας και στην οποία πριν τέσσερα χρόνια είχε περιοριστεί σε 2,61%. Σημειώστε δε ότι τον Ιούνιο του 2012 σ' ολόκληρο τον νομό Λακωνίας το ΚΚΕ είχε μαζέψει 3,54%. Και μια λεπτομέρεια με σημασία: στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές, ο Ανδρεάκος είχε σημειώσει 51,89%, έχοντας απέναντί του άλλους τρεις νεοδημοκράτες αντιπάλους (εκτός από τον υποψήφιο της Λαϊκής Συσπείρωσης).

Τώρα που έχετε την είδηση ολοκληρωμένη, κρίνετε μόνοι σας ποιου το επίτευγμα είναι μεγαλύτερο και δυσκολώτερο: του Ανδρεάκου ή του Συκούτρη;

---------------------------------------------------------------

- Το 2010, κατά την δεύτερη Κυριακή, είχαν στηρίξει στην Αθήνα τον Γιώργο Καμίνη. Δεν θα μάθουμε ποτέ τι θα έκαναν εφέτος αν δεν πέρναγε στον δεύτερο γύρο ο δικός τους υποψήφιος. Πάντως, κατά την προεκλογική περίοδο, πρόλαβαν να σούρουν στον Καμίνη τα εξ αμάξης για τον τρόπο που πολιτεύτηκε ως δήμαρχος αθηναίων.

- Το 2010 είχαν στηρίξει στην Πάτρα τον Γιάννη Δημαρά. Εφέτος ο Δημαράς κατέβηκε με την στήριξη της ΔημΑρ γιατί αυτοί κατέβασαν τον Κώστα Σπαρτινό. Στο μεταξύ, πέρυσι κατήγγειλαν ότι "ο αυταρχικός και αντιδημοκρατικός κατήφορος του δημάρχου πατρέων Γιάννη Δημαρά δεν έχει τέλος". 

- Το 2010 είχαν στηρίξει στο Κερατσίνι τον Λουκά Τζανή. Εφέτος προτίμησαν να κρατήσουν αποστάσεις και δεν κατέβασαν επίσημο υποψήφιο. Στο μεταξύ, πρόλαβαν να καταγγείλουν τον Τζανή για ύποπτες σχέσεις με την Χρυσή Αυγή.

- Το 2010 είχαν στηρίξει στην Φιλοθέη τον νεοδημοκράτη (!) Παντελή Ξυριδάκη. Εφέτος κατέβασαν την σύζυγο του Δημήτρη Παπαδημούλη, η οποία κατήγγειλε τον Ξυριδάκη για αντιλαϊκή πολιτική (!) και για υπερφορολόγηση των ακινήτων.

- Το 2010 κατέβασαν στην Ικαρία τον Χριστόδουλο Σταυρινάδη, εξασφαλίζοντας την στήριξη όλων των άλλων κομμάτων (ΝΔ, ΠαΣοΚ, ΛαΟΣ), σε μια κοινή προσπάθεια να μη περιέλθει ο δήμος στον κομμουνιστή Στέλιο Σταμούλο. Εφέτος στράφηκαν στον Κώστα Σταμούλη, καταγγέλοντας ότι ο Σταυρινάδης "εφάρμοσε και εξακολουθεί να εφαρμόζει τις πολιτικές τού μνημονίου που εξαθλιώνουν καθημερινά τη ζωή μας". Στον δεύτερο γύρο πέρασαν Σταμούλος - Σταυρινάδης κι εκείνοι έσπευσαν να δηλώσουν ότι στηρίζουν τον κομμουνιστή υποψήφιο. Δηλαδή, τώρα στηρίζουν εκείνον που λύσσαξαν να φάνε πριν τέσσερα χρόνια.

Έχοντας, λοιπόν, κατά νου όλες τις παραπάνω "επιλογές ευθύνης" τού ΣυΡιζΑ, δεν μπορώ να πω ότι ενθουσιάστηκα ακούγοντας χτες τον Τσίπρα να τάσσεται αναφανδόν υπέρ Πελετίδη κατά τον δεύτερο γύρο στον δήμο πατρέων. Προφανώς, ο ΣυΡιζΑ επιχειρεί να "ανταλλάξει" αυτή την στήριξη με αντίστοιχη στήριξη δικών του υποψηφίων από το ΚΚΕ σε άλλες περιοχές. 

Δυστυχώς για τον πρόεδρο του ΣυΡιζΑ, ο Πελετίδης τον προσγείωσε ανώμαλα: "Το ΚΚΕ δεν κάνει παζάρια".

Cogito ergo sum

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου