Δευτέρα, 14 Απριλίου 2014

Θανάσης Παφίλης στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία»: «Ο λαός να γίνει πρωταγωνιστής των εξελίξεων, να ισχυροποιήσει το ΚΚΕ»

Σε συνέντευξή του στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» και τον δημοσιογράφο Π. Κορωναίο ο Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ και υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής τονίζει σχετικά με τη μάχη των εκλογών του Μάη και την καταδίκη της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ: 
«Ο λαός προτιμάμε να μην χάσει άλλο πολύτιμο χρόνο που θα το απογοητεύσει και θα τον γυρίσει πίσω. Να κάνει ένα μεγάλο βήμα και να γίνει πρωταγωνιστής των εξελίξεων, απορρίπτοντας και τους δύο, απορρίπτοντας δηλαδή το μονόδρομο της ΕΕ, των μονοπωλίων, γιατί αυτός ο δρόμος έχει δοκιμαστεί και τον πληρώνει ο λαός μας. Να ισχυροποιήσει το ΚΚΕ, ξεκινώντας την αντεπίθεση για να πάρει ο ίδιος την εξουσία και τον τεράστιο πλούτο που παράγει στα χέρια του».
Ολόκληρη η συνέντευξη έχει ως εξής:
Με αφορμή την «υπόθεση Μπαλτάκου» έχετε διαπιστώσει ότι αντικομμουνισμός και φασισμός συμβαδίζουν. Πώς καταλήγετε σε αυτό το συμπέρασμα;

Όποιος διαβάζει ιστορία, ξέρει και όποιος έχει μάτια, βλέπει: Αντικομμουνισμός και φασισμός είναι δίδυμα αδέρφια. Οι «από τα γεννοφάσκια τους αντικομμουνιστές» και οι ναζί εγκληματίες είναι συγκοινωνούντα δοχεία, υπερασπίζονται τους βιομηχάνους, τους εφοπλιστές, τα μεγαλοσυμφέροντα, το σάπιο σύστημα. Για σκεφτείτε, είναι τυχαίο που η λυκοφωλιά της ΕΕ αγκαλιάζει χώρες με φασίστες, όπως πρόσφατα στην Ουκρανία, αλλά και χώρες που απαγορεύουν Κομμουνιστικά Κόμματα; Ο αντικομμουνισμός είναι επίσημη ιδεολογία της ΕΕ γι’ αυτό προσπαθεί να ξεπλύνει τους ναζί εγκληματίες με το απαράδεκτο, ανιστόρητο κατασκεύασμα των «δύο άκρων».
Οι απειλές από στελέχη και βουλευτές της Χρυσής Αυγής προς το ΚΚΕ συνεχίζονται απροκάλυπτα – θα έλεγε κανείς σχεδόν στους ίδιους τόνους, όπως και πριν από την παρέμβαση της δικαιοσύνης. Τελικώς, πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί ένα ναζιστικό μόρφωμα, που εξακολουθούν να ακολουθούν τόσοι πολίτες-ψηφοφόροι;
Με τη μαζική δράση, αποκάλυψη του ρόλου τους και απομόνωση από το ίδιο το εργατικό και λαϊκό κίνημα και τη νεολαία. Να μη βρίσκουν τόπο να σταθούν για να χύνουν το δηλητήριό τους. Τέτοια παραδείγματα υπάρχουν ήδη σε σωματεία, γειτονιές, σχολεία. Εγγύηση και εδώ είναι το ΚΚΕ και η ισχυροποίησή του παντού, γιατί χωρίς φόβο, ταλαντεύσεις και δεσμεύσεις, παλεύει ενάντια σύστημα που γεννά και θρέφει το φασισμό. Η ναζιστική ΧΑ δεν αντιμετωπίζεται από τον «αντιφασισμό» των άλλων κομμάτων, που έχουν στις τάξεις τους αντικομμουνιστές συνομιλητές της ΧΑ, δεν έχουν πρόβλημα να συγκυβερνούν μ’ αυτούς ή υιοθετούν θεωρίες περί «σκευωρίας», διευκολύνοντας τη ΧΑ.
Εν μέσω κρίσης, καλείτε σε «λαϊκή συμμαχία». Ωστόσο, πώς ερμηνεύετε το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτός που μπόρεσε να αυξήσει κατακόρυφα τις δυνάμεις του;
Η «Λαϊκή Συμμαχία» είναι η μόνη ρεαλιστική πρόταση, γιατί συμφέρει το λαό, κόντρα στα μονοπώλια και την ΕΕ, για να πάρει ο λαός μας ανάσες σήμερα, να διεκδικήσει την εξουσία. Με το λαό οργανωμένο, αποφασισμένο και όχι απλό θεατή των μεταγραφών, των συνδιαλλαγών από το ένα κόμμα στο άλλο και πάλι πίσω. Σας θυμίζω τα εκλογικά ποσοστά ΠΑΣΟΚ – ΝΔ για να συμφωνήσετε και σεις ότι ποτέ αυτά δεν ήταν απόδειξη της φιλολαϊκής πολικής τους. Όμως ας αναρωτηθούν όσοι αισθάνονται «αριστεροί», «προοδευτικοί»: Πού πήγαν τα μεγάλα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ; Τι άλλαξε; Πήρε το κίνημα τα πάνω του; Βλέπετε το σύστημα, το κεφάλαιο, τους βιομηχάνους, την ΕΕ να ανησυχούν; Όχι βέβαια. Το αντίθετο μάλιστα, γιατί αυτά τα ποσοστά τοποθετήθηκαν στην εξαπάτηση και τη γρήγορη μετεξέλιξη στο νέο ΠΑΣΟΚ, στα τραπέζια του ΣΕΒ, στα «ευαγή ιδρύματα» των ΗΠΑ και της ΕΕ, όπου αυτοδιαφημίζεται σαν ικανότερος διαχειριστής.
Δηλαδή, μεταξύ μιας κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και μιας με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, τι θα προτιμούσατε;
Έλεος πια με τη λογική «να φύγουν αυτοί για να ‘ρθουν οι επόμενοι», λογική που την πληρώσαμε ακριβά. Προτιμάμε ο λαός μας να μη χάσει άλλο πολύτιμο χρόνο, που θα τον απογοητεύσει και θα τον γυρίσει πίσω. Να κάνει ένα μεγάλο βήμα και να γίνει πρωταγωνιστής των εξελίξεων, απορρίπτοντας και τους δύο, απορρίπτοντας δηλαδή το μονόδρομο της ΕΕ, των μονοπωλίων, γιατί αυτός ο δρόμος έχει δοκιμαστεί και τον πληρώνει ο λαός μας. Να ισχυροποιήσει το ΚΚΕ, ξεκινώντας την αντεπίθεση για να πάρει ο ίδιος την εξουσία και τον τεράστιο πλούτο που παράγει στα χέρια του.
Ως Περιφερειάρχης, ποιες συγκεκριμένες αλλαγές θα μπορούσατε να υλοποιήσετε και οι οποίες δεν θα απαιτούσαν αύξηση οικονομικών δαπανών;
Η δική μας αντίληψη είναι ότι οι πόροι πρέπει να διατίθενται με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες και όχι την ενίσχυση της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι έργα για την αντιπλημμυρική, αντισεισμική, αντιπυρική προστασία, έργα αποχετευτικών δικτύων, επεξεργασίας λυμάτων, κατασκευή σχολείων, βρεφονηπιακών σταθμών, την κοινωνική προστασία, χωρίς επιβάρυνση του λαού, όχι μόνο εξυπηρετούν λαϊκές ανάγκες, αλλά συμβάλλουν και στη μείωση της ανεργίας. Αντίθετα σήμερα χρηματοδοτούνται έργα όπως γήπεδα επιχειρηματιών, κέντρα επιχειρηματικότητας, αναπλάσεις με κριτήριο τις εμπορικές και τουριστικές δραστηριότητες. Φυσικά εξακολουθούμε να διεκδικούμε πλήρη χρηματοδότηση της Περιφέρειας με βάση τις αρμοδιότητες που έχει και τις λαϊκές ανάγκες.
Τι σηματοδοτούν οι υποψήφιοι, που παρουσίασε το ΚΚΕ για την Ευρωβουλή;
Το ευρωψηφοδέλτιο του ΚΚΕ αποτελείται από δοκιμασμένους πρωτοπόρους αγωνιστές του λαϊκού κινήματος, ανθρώπους που συνεργάζονται με το ΚΚΕ, με βασικό στόχο να εκφραστεί η μεγάλη λαϊκή δυσαρέσκεια απέναντι στα δεσμά της ΕΕ, των μονοπωλίων. Μόνο το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ μπορεί γνήσια να αποτυπώσει την αντίθεση του λαού και της νεολαίας στην ΕΕ, γιατί το ΚΚΕ παραμένει η μοναδική συνεπής πολιτική δύναμη, με την πιο καθαρή και φιλολαϊκή, θέση: Αποδέσμευση από την ΕΕ - μονομερή διαγραφή του χρέους - κοινωνικοποίηση του πλούτου, με το λαό στην εξουσία.
Από την εμπειρία σας ως ευρωβουλευτής, τι περιθώριο παρεμβάσεων έχει το ΚΚΕ στο επίπεδο των ευρωπαϊκών οργάνων;
Μόνο το ΚΚΕ που δεν έχει δεσμεύσεις, που έχει καθαρή θέση ενάντια στην ΕΕ, μπορεί να αξιοποιεί τη δύναμη και στο Ευρωκοινοβούλιο για να ενημερώνει το λαό για το τι του ετοιμάζουν, να οργανώνει την πάλη του ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική, να εκφράζει τους εργαζόμενους και τα συμφέροντά τους και όχι να τους παραμυθιάζει ότι ο λύκος της ΕΕ θα γίνει αρνάκι. Γι’ αυτό χρειάζεται πανίσχυρο ΚΚΕ και στην Ευρωβουλή, όπως και σε δήμους-περιφέρειες. Ένα παράδειγμα: Ποιος άλλος ενημερώνει το λαό ότι από 1/1/2014 η ΕΕ, με επιτήρηση όλων των κρατών-μελών, θα επιβάλλει μνημόνια διαρκείας για τους εργαζόμενους; ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ «κάνουν την πάπια», κοκορομαχούν για το ποιος θα διαχειριστεί τα αιματοβαμμένα πλεονάσματα.
902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου